Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς τα επικείμενα λουκέτα των επιχειρήσεων θα γίνουν αιτήσεις Πτωχεύσεων

Πώς τα  επικείμενα λουκέτα των επιχειρήσεων θα γίνουν αιτήσεις Πτωχεύσεων

Βροχή αιτήσεων αναμένεται από σήμερα με την έναρξη εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα

Σχετικά Άρθρα

Εκατοντάδες αιτήματα πτωχεύσεων επεξεργάζονται εξειδικευμένα νομικά γραφεία της Αθήνας χάρη στην εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα που επιτρέπει από σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου τη υποβολή αίτησης στα αρμόδια Πρωτοδικεία όλης της χώρας.
Η πανδημική κρίση και η παράταση του lockdown ενώ παραμένει άγνωστος ο χρόνος επαναλειτουργίας της οικονομίας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων τα επικείμενα λουκέτα των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα μετατραπούν σε αιτήσεις πτωχεύσεων.
Οι επιχειρήσεις με τραπεζικό δανεισμό με υποχρεώσεις προς το κράτος και σε προμηθευτές δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στη αγορά ,το οποίο δεν πρόκειται να μειωθεί η δυναμική του, παρότι η κυβέρνηση μετέφερε τις οφειλές προς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου λένε ότι οι χαμένοι τζίροι δεν θα είναι εφικτό να αναπληρωθούν τους επόμενους μήνες ειδικά για τις εμπορικές που ξέμειναν με τα χειμερινά στα ράφια τους και την ίδια στιγμή δεν θα έχουν κεφάλαιο κίνησης να τα γεμίσουν τα ράφια τους με ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά προϊόντα.

Δείχνει την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ Σταύρος Καφούνης με ανακοίνωση του εστιάζει την ευθύνη στην κυβέρνηση και όχι στους εμπειρογνώμονες, και ζητάει την Δευτέρα 8 Μαρτίου να επαναλειτουργήσει η αγορά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλη αναβολή.
Υπογραμμίζοντας ότι το Πάσχα πλησιάζει και αν δεν θέλουμε να σταυρώσουμε τον ισχυρότερο κλάδο της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει από τώρα και προφανώς ολόκληρο τον Απρίλιο, να δουλέψουμε αδιάλειπτα.
Η ευθύνη είναι πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και όχι των εμπειρογνωμόνων.
Στο αρνητικό σενάριο να συνεχιστεί το lockdown και επόμενη εβδομάδα θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από τις χειμερινές εκπτώσεις καθώς η λήξης τους μετατέθηκε για τα τέλη Μαρτίου καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε αποδεκτό το αίτημα των εμπόρων για την παράταση των εκπτώσεων.
Οι οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων τους οδηγεί στο τελευταίο στάδιο επιβίωσης που είναι η ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα αφού τους επιτρέπει να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στην επιχειρηματική τους ζωή.
Η αναμόρφωση Πτωχευτικού Κώδικα περιορίζει τις Δικαστικές Αρχές στο δικαίωμα πτώχευσης και με την κατάθεση ης αίτησης περνά σε καθεστώς πτώχευσης.
Ο δικαστής πλέον διερευνά μόνο την υπόθεση της «κλοπής» και οι πιστωτές πρέπει να το αποδείξουν.

Το δικαίωμα της πτώχευσης

Ο νόμος 4308/2014 με το άρθρο 2 καθορίζει τις επιχειρηματικές οντότητες που έχουν δικαίωμα αίτησης Πτώχευσης.

Καθορισμός μεγέθους οντοτήτων

  1. Οι οντότητες κατατάσσονται με βάση το μέγεθός τους στις παρακάτω κατηγορίες των παραγράφων 2 έως 6 του παρόντος άρθρου.
  2. Πολύ μικρές οντότητες. Πολύ μικρές οντότητες είναι οι οντότητες οι οποίες κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:


α) Σύνολο ενεργητικού (περιουσιακών στοιχείων): 350.000 ευρώ.
β) Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: 700.000 ευρώ.
γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: 10 άτομα.

  1. Ειδικά οι οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 εντάσσονται στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων με μόνη προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000 ευρώ.
  2. Μικρές οντότητες. Μικρές οντότητες είναι οι οντότητες οι οποίες δεν είναι πολύ μικρές οντότητες και κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:


α) Σύνολο ενεργητικού: 4.000.000 ευρώ.
β) Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: 8.000.000 ευρώ.
γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: 50 άτομα.

  1. Μεσαίες οντότητες. Μεσαίες οντότητες είναι οι οντότητες οι οποίες δεν είναι πολύ μικρές ή μικρές οντότητες και οι οποίες κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:


α) Σύνολο ενεργητικού: 20.000.000 ευρώ.
β) Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: 40.000.000 ευρώ.
γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: 250 άτομα.

  1. Μεγάλες οντότητες. Μεγάλες οντότητες είναι οι οντότητες οι οποίες κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού τους υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:


α) Σύνολο ενεργητικού: 20.000.000 ευρώ.
β) Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: 40.000.000 ευρώ.
γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: 250 άτομα.

  1. Το ποσό του κονδυλίου «Σύνολο ενεργητικού» και το καθαρό ποσό του κονδυλίου «Κύκλος εργασιών» που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι εκείνα των αντίστοιχων κονδυλίων των υποδειγμάτων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, ως εξής:


α) «Σύνολο ενεργητικού» είναι το ποσό του κονδυλίου « Σύνολο ενεργητικού» του υποδείγματος ισολογισμού Β.1.1 ή Β.1.2 ή Β.5, αναλόγως.
β) «Κύκλος εργασιών» είναι το ποσό του κονδυλίου «Κύκλος εργασιών (καθαρός)» του υποδείγματος της Κατάστασης αποτελεσμάτων Β.2.1 ή Β.2.2 ή Β.6, αναλόγως.

  1. Σε περίπτωση περιόδου διαφορετικής του δωδεκάμηνου, ο κύκλος εργασιών για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου υπολογίζεται κατ΄ αναλογία σε ετήσια βάση.


Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankignews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης