Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκρίθηκε από τη Βουλή με 158 «Ναι» ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας - Σταϊκούρας: Κοινωνικά ευαίσθητο το νομοσχέδιο

Εγκρίθηκε από τη Βουλή με 158 «Ναι» ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας - Σταϊκούρας: Κοινωνικά ευαίσθητο το νομοσχέδιο
Νόμος του κράτους η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους  με 158 υπέρ - Χρ. Σταϊκούρας: Ρυθμίζεται χρέος ύψους 234 δισ. ευρώ
Ψηφίσθηκε επί της Αρχής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλές, δεύτερη ευκαιρία», που αποτέλεσε την αιτία κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 ψήφων «κατά», στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ. Με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 αρνητικών ψηφίσθηκαν και τα 22 συνολικά άρθρα που έθεσαν σε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως και επί του συνόλου ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία.

Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας προβλέπει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τα εξής:

-Θεσπίζονται διαδικασίες για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο πρόληψης, ώστε να μην οδηγηθούν σε κατάσταση αφερεγγυότητας.
-Εισάγεται ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, ώστε οι οφειλέτες να διατηρούν την περιουσία τους.
-Δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, με ταχείες διαδικασίες, με τη διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών, κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας και ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη.
-Ενσωματώνονται πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.
-Υπάρχουν πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με την άσκηση επιδοματικής πολιτικής από το Κράτος, τόσο προληπτικά μέσω της επιδότησης δόσης δανείου, όσο και κατασταλτικά μέσω της επιδότησης ενοικίου.
-Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης, ώστε να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν επιτυχώς τις οφειλές τους και να επιστρέψουν σε παραγωγική λειτουργία, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης:

-Απελευθερώνονται και αξιοποιούνται οι παραγωγικές μονάδες της χώρας που είναι δεσμευμένες σε ατέρμονες διαδικασίες ρύθμισης ή/και πτώχευσης, με σκοπό την επαναφορά τους σε λειτουργία, με την παράλληλη είσοδο εγχώριων και διεθνών επενδυτών.
-Παρέχεται λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
-Θεσπίζεται απαλλαγή των μελών διοίκησης του νομικού προσώπου που έχει πτωχεύσει, ώστε να μην εγκλωβίζονται για οφειλές που ανήκαν στην επιχείρηση.
-Προάγεται η χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση, που αποτελεί διεθνώς την πιο διαδεδομένη εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης ιδιωτικών διαφορών στον χρηματοοικονομικό τομέα.
 -Αξιοποιείται η τεχνολογία, εισάγοντας νέες ηλεκτρονικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, καταργούν τη γραφειοκρατία και προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.
 -Εισάγονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση του θεσμού των διαχειριστών αφερεγγυότητας, οι οποίοι καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες της πτώχευσης.

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Ο νέος πτωχευτικός νόμος επιβραβεύει τους συνεπείς - Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε οριζόντια την προστασία της 1ης κατοικίας

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας επιβραβεύει για πρώτη φορά τους συνεπείς δανειολήπτες, είπε από βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στρέφοντας ταυτόχρονα τα βέλη του κατά της μείζονος αντιπολίτευσης»
«O νόμος ΣΥΡΙΖΑ, που όριζε την οριζόντια κατάργηση προστασίας της 1ης κατοικίας από τον, τον Φεβρουάριο του 2019, απεδείχθη αποτελεσματικός» επεσήμανε.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο Νόμος Κατσέλη παρείχε «απλόχερα» προστασία, ολόκληρης της περιουσίας, σε όλους ανεξαιρέτως, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς κανένα κριτήριο.
Δεν φρόντισε ο τότε νομοθέτης να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται, σήμερα, στα 234 δισ. ευρώ.
Από αυτό, τα 106 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 92 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, και τα 36 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα ποσοτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του παρελθόντος δεν κατάφεραν να δώσουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.
«O νόμος ΣΥΡΙΖΑ, που όριζε την οριζόντια κατάργηση προστασίας της 1ης κατοικίας από τον, τον Φεβρουάριο του 2019, απεδείχθη αποτελεσματικός, ωστόσο με το πρόγραμμα αυτό:
-επιβραβεύονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι συνεπείς δανειολήπτες,
-καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών με την έμπρακτη στήριξη του Κράτους, και
-ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης Κυβέρνησης» είπε ο υπουργός Οικονομικών, καταλήγοντας:
«Και όσο εμείς θα στρέφουμε το «βλέμμα» μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον, θα αφήνουμε την Αντιπολίτευση, να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν».

Για «ψέματα και τις ανακρίβειες» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ε. Αχτσιόγλου

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως, αντίθετα από όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, με τον νέο πτωχευτικό θα γίνονται εξώσεις, καθώς «όσοι βγάζουν πάνω από 7.000 ευρώ χάνουν το σπίτι τους την επόμενη μέρα και επέρχεται έξωση», ενώ «και για όσους βγάζουν κάτω από 7.000 ευρώ, αν καθυστερήσουν τρία ενοίκια, θα επέρχεται έξωση».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «είπε ψέματα πως δημόσιος φορέας θα αποκτά το σπίτι, το οποίο θα νοικιάζουν οι ευάλωτοι πολίτες. Δεν ξέρει τι λέει το νομοσχέδιο; Δεν ξέρει ότι θα είναι ιδιωτικό fund;».
Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ,ανέβασε βίντεο για το θέμα  το οποίο ο Στέλιος Πέτσας το χαρακτήρισε «πολιτική αθλιότητα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης