Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πόλεμος νεύρων από Τουρκία: Επέστρεψε το Cesme στο Αιγαίο - Πυρά Akar - Δένδιας: Δεν θα γίνουμε το σκυλί του Παβλόφ

tags :
Πόλεμος νεύρων από Τουρκία: Επέστρεψε το Cesme στο Αιγαίο - Πυρά Akar - Δένδιας: Δεν θα γίνουμε το σκυλί του Παβλόφ

Σε εξέλιξη είναι η τουρκική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σχετικά Άρθρα

(upd) Τον πόλεμο νεύρων κατά της Ελλάδας συνεχίζει η Τουρκία, με το Cesme να επιστρέφει στο Αιγαίο, την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» να είναι σε εξέλιξη, και τον Hulusi Akar να συνεχίζει την προπαγάνδα περί παρενόχλησης του τουρκικού πλοίου από ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Αθήνα είναι εν αναμονή της τουρκικής απάντησης στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διεμήνυσε -από το βήμα της Βουλής- ότι η Ελλάδα δεν θα γίνε το σκυλί του Παβλόφ της Τουρκίας και ότι η χώρα μας θα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει.

To Cesme επιστρέφει στο Αιγαίο

Αν και το πρωί της Πέμπτης (25/2/2021), το τουρκικό Cesme απομακρύνθηκε από την περιοχή που είχε δεσμευτεί από την παράνομη τουρκική NAVTEX στο Κεντρικό Αιγαίο επιστρέφοντας στη Σμύρνη, σήμερα (26/2/2021) το μεσημέρι... επέστρεψε.
Ειδικότερα, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι το Cesme έπλεε προς την περιοχή ερευνών που έχει ανακοινωθεί με την παράνομη τουρκική Navtex της 15ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την παράτυπη Navtex της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου.
Το πλοίο θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα.
Cesme.jpg

Η προπαγάνδα του Akar

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, συνέχισε την τουρκική προπαγάνδα περί παρενόχλησης του Cesme από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
«Δόθηκε η κατάλληλη απάντηση σχετικά με την παρενόχληση του σκάφους Cesme από ελληνικά μαχητικά F-16» υποστήριξε χαρακτηριστικά και συνέχισε «δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Αναφερόμενος στη αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, Τούρκος υπουργός Άμυνας, είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι και άξιοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην “Γαλάζια Πατρίδα” συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Η άσκηση συνεχίζεται με επιτυχία.
Ενεργούμε όχι μόνο για την δική μας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των φιλικών και αδελφικών χωρών όπως απαιτεί η ευθύνη του πολιτισμού μας».
Παράλληλα, ο Akar δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός θα πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά από την αύξηση της έντασης αλλά και τους εξοπλισμούς.
«Πρέπει να δουν πως από την αύξηση της έντασης και τις προσπάθειες εξοπλισμού, τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός» τόνισε.

Διαψεύδει η Αθήνα

Στις 23 Φεβρουαρίου, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, μετέδιδε -επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας- ότι 4 ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το πλοίο Cesme που πραγματοποιούσε έρευνες στο Αιγαίο, κάτι που ελληνικές στρατιωτικές πηγές διέψευσαν κατηγορηματικά.
Ειδικότερα, πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, πέντε ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.
Στην άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν περί την 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα την 14:40.
Τα Ελληνικά Αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.
Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το Υ/Γ CESME έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του Δυτικά ν. Λήμνου.
Το πλησιέστερο ίχνος Ελληνικού Αεροσκάφους από το Τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.
Ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, σύμφωνα πάντα με πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» πραγματοποιείται υπό την παρουσία μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών μέσων.
Η άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 απέπλευσαν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, με τη «Γαλάζια Πατρίδα» να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.
Galazia.JPG

Υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι, Παναγιά, Οινούσες

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και στον αέρα.
Ειδικότερα, σήμερα (26/2/2021) στις 13:22, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι στα Δωδεκάνησα.
Η υπερπτηση έγινε σε ύψος 22.700 ποδών πάνω από το νησί.
Λίγο αργότερα, στις 14:29, άλλα δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια.

Δένδιας: Η Ελλάδα θα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα αντιδρά όταν πρέπει και όπως πρέπει.
«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση -η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ- αντιδρά όπως πρέπει, και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του δημοτικού.
Και είναι ευτυχές γεγονός ότι το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου ανέγνωσε με ευκρινή και με ίδιο τρόπο τον τουρκικό σχεδιασμό» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας απέρριψε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για υποβαθμισμένες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ΗΠΑ και Ρωσία, επισημαίνοντας ότι στις 2:30 μ.μ. θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ ήδη έχει μιλήσει δύο φορές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης