Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση Λιγνάδη - Τι θα υποστηρίξει στην απολογία του - Οι 2 μηνύσεις, 8 μαρτυρίες και τα άλλοθι

Υπόθεση Λιγνάδη - Τι θα υποστηρίξει στην απολογία του - Οι 2 μηνύσεις, 8 μαρτυρίες και τα άλλοθι
Ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνείται τις πράξεις του βιασμού που του αποδίδονται
Σχετικά Άρθρα

(upd) Το κατώφλι της ανακρίτριας αναμένεται να περάσει και σήμερα (25/2/2021) ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής, Δημήτρης Λιγνάδης.
Ωστόσο, πριν την απολογία του αναμένεται να εξεταστεί η ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Σημειώνεται ότι αν η αίτηση ακυρότητας γίνει δεκτή από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, τότε η δικογραφία για την υπόθεση Λιγνάδη θα επιστραφεί στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα.
Σε διαφορετική περίπτωση ο σκηνοθέτης θα απολογηθεί κανονικά ενώπιον της 19ης ανακρίτριας, διαδικασία που έχει οριστεί για τις 14:30.

Η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το αν θα ακυρώσει ή όχι τις δικονομικές πράξεις που κατέστησαν κρατούμενο τον καλλιτέχνη θα έχει εκδοθεί πριν τις 14:30, οπότε έχει προγραμματιστεί η απολογία του καλλιτέχνη.
Με την ένστασή του ο καλλιτέχνης στρέφεται κατά της ανακρίτριας για την οποία αναφέρει: «Η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους τής ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκόμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων, αλλά σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Παράλληλα, βάζει στο στόχαστρό του και την Εισαγγελία, αναφέροντας πως υιοθέτησε τις καταγγελίες, χωρίς να ερευνήσει διεξοδικά το θέμα και ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν ο ίδιος πληροφορήθηκε πως κατατέθηκε σε βάρος του μήνυση, είχε υποβάλει αίτηση ώστε να κληθεί σε εξηγήσεις.

Η απολογία

Ο καλλιτέχνης θα παραδώσει στην ανακρίτρια υπόμνημα με τις θέσεις του, ενώ η απολογητική διαδικασία εκτιμάται ότι θα είναι πολύωρη και εξαντλητική.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της κατηγορίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνείται τις πράξεις του βιασμού που του αποδίδονται.
Όπως ανέφερε και ο συνήγορος του, Αλέξης Κούγιας, κατά τον χρόνο που αυτές φέρονται να τελέστηκαν ο σκηνοθέτης δεν βρισκόταν στα μέρη που τον κατηγορούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εντολέας του έχει ταξιδιωτικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο εντολέας του βρισκόταν στην Αίγυπτο τη χρονική περίοδο για την οποία καταγγέλλεται.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει αιτηθεί να εξεταστούν σήμερα (25/2/2021) από την ανακρίτρια συγκεκριμένοι μάρτυρες.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, τα πρόσωπα που πρότεινε να εξεταστούν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κατά τις επίμαχες ημέρες που καταγγέλλεται ότι διέπραξε τους δύο βιασμούς που του αποδίδονται, τον Αύγουστο του 2010 και τον Αύγουστο του 2015, δεν βρισκόταν καν στα σημεία που τον τοποθετούν στις καταγγελίες τους οι δύο παθόντες.
Κατά τον κ. Κούγια ο κατηγορούμενος δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν αρνείται όμως την κατηγορία του βιασμού αποδίδοντας την εμπλοκή του σε φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία, πίσω από τον οποίο υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί.
Ανάμεσα στους προτεινόμενους μάρτυρες περιλαμβάνονται η ηθοποιός και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα, καθώς και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 Δημήτρης Παναγιωτάκης.

Οι 2 μηνύσεις και οι 8 μαρτυρίες

Επί του παρόντος, ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει δεχτεί μηνύσεις για βιασμό, ενώ αρκετοί μάρτυρες έχουν καταθέσει εναντίον του.
Ειδικότερα, μήνυση έχει δεχτεί από:
* 25χρονο Αιγύπτιο: Καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 14 ετών το 2010 στο διαμέρισμα του Λιγνάδη
* 40χρονο Βασίλη Κ.: Καταγγέλλει βιασμό το 1995 σε ηλικία 15 ετών. Αυτό το αδίκημα έχει παραγραφεί.
Επίσης, έχουν κατατεθεί οι μαρτυρίες από:
* 23χρονο Αιγύπτιο, ο οποίος καταγγέλλει βιασμό το 2015 σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου, όταν ήταν 17 ετών.
* τον Νίκο Σ., ο οποίος καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 19 ετών το 2005 στο σπίτι του.
* 40χρονη ηθοποιό, η οποία είναι πρώην σύντροφος του και καταγγέλλει κακοποίηση ανηλίκων.
* φοιτήτρια Α. A., η οποία καταγγέλλει άσεμνες συμπεριφορές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και απόπειρα αυτοκτονίας φοιτητή-συντρόφου Λιγνάδη
* τον Χρήστο Π., ο οποίος καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση σε ηλικία των 14 ετών σε κινηματογράφο.
* τον Χρίστος Χ., ο οποίος καταγγέλλει αποπλάνηση του στην Πλατεία Αμερικής και απόπειρα βιασμού σε ξενοδοχείο στην Πλατεία Βάθη.
φίλο 25χρονου μηνυτή, ο οποίος επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του 25χρονου
* 48χρονο τραγουδιστή-συνθέτη, ο οποίος κατέθεσε ότι είχε σχέσεις με ανήλικους.

Τα άλλοθι

Οι πράξεις βιασμού με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τοποθετούνται το 2010 και το 2015.
Ωστόσο, ο καταγγελλόμενος υποστηρίζει πως το χρονικό διάστημα για το οποίο τον καταγγέλλουν, βρισκόταν σε διαφορετικά μέρη σε σχέση με εκείνα που υποστηρίζουν τα φερόμενα θύματα του.
Μάλιστα, ο ίδιος θα προσκομίσει και το προσωπικό χειρόγραφο ημερολόγιο του.
«Έχει προσωπικό ημερολόγιο χειρόγραφο.
Για την μια περίπτωση που λέει ότι βρισκόντουσαν τον Αύγουστο στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, στο ημερολόγιο αναφέρει από τις 2-10 Αυγούστου ήταν στην Αίγυπτο, από τις 10-19 στην Επίδαυρο, από τις 19-26 στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Κόρινθο» είπε ο κ. Κούγιας.
Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του Αυγούστου του 2015, υποστήριξε ότι σύμφωνα με το ημερολόγιό του βρισκόταν ολόκληρο τον Αύγουστο στην Ιθάκη μαζί με την πρώην υπουργό Πολιτισμού, Ελένη Κούρκουλα, τον ιδιοκτήτη του Action 24, Διονύσης Παναγιωτάκη, και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, τους οποίους θα προτάξει και ως μάρτυρες πριν την απολογία του.

Η υπόθεση ασέλγειας το 1984

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε απασχολήσει ξανά τις ελληνικές Αρχές το 1984, όταν -σύμφωνα με τις πληροφορίες- είχε υποβληθεί μήνυση εις βάρος του για ασέλγεια σε ανήλικο.
Μάλιστα, οι γονείς του παιδιού φέρονται να διατηρούσαν φιλική σχέση με τον καλλιτέχνη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κ. Λιγνάδης φέρεται να επιχείρησε να προσεγγίσει τον τότε 14χρονο, ο οποίος μάλιστα φέρεται ότι έκανε απόπειρα αυτοκτονίας αλλά οι γονείς του τον μετέφεραν εγκαίρως στο νοσοκομείο.
Έναν χρόνο μετά ο ανήλικος αποκάλυψε τους λόγους της πράξης τους στο ζευγάρι, που φέρεται να προχώρησε σε μήνυση την οποία όμως ύστερα απέσυρε, καθώς θεώρησε ότι η διαδικασία που θα ακολουθούσε θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στο παιδί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης