Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Πακέτο μέτρων 11 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

Ισπανία: Πακέτο μέτρων 11 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

«Αγκάθι» η έγκριση της Κομισιόν όσον αφορά το «κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο των μέτρων τόνωσης της οικονομίας

Σχετικά Άρθρα
Πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021.
«Είναι ένα σημαντικό ποσό ενισχύσεων, για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε –κατά τις δύσκολες εβδομάδες που έχουμε ακόμα μπροστά μας ώσπου να ξεπεράσουμε μια και καλή την πανδημία- τους κλάδους που αναπτύσσονταν και ήταν ανταγωνιστικοί πριν από την πανδημία, αλλά που λογικά τώρα αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Sanchez μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Το σχέδιο

Δεν έδωσε λεπτομέρειες περαιτέρω λεπτομέρειες των μέτρων ενώ κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι το σχέδιο, του οποίου το περιεχόμενο συζητείται ακόμη με την Τράπεζα της Ισπανίας και τον τραπεζικό τομέα, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» στα κρατικά δάνεια και επαναρρύθμιση των δανείων που έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα μέτρα τόνωσης

Τα μέτρα συμφωνούν με τα αιτήματα των τομέων που επλήγησαν περισσότερο από τα lockdowns, συμπεριλαμβανομένης στις εστίασης, προσφέροντάς τους άμεσες χρηματικές ενισχύσεις αφού η ισπανική κυβέρνηση αρχικά παρείχε κυρίως δάνεια με κρατικές εγγυήσεις και τα προγράμματα για τις αναστολές εργασίας.
«Δεν θέλουμε απλώς να σώσουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Sanchez στο κοινοβούλιο.

Διαπραγματεύσεις

Μια άλλη κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι ο στόχος ήταν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αλλά τα ακριβή μέσα εξακολουθούν να συζητώνται.
«Η συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες (όσον αφορά το «κούρεμα» δανείων) είναι πολύ περίπλοκη», δήλωσε μια πηγή με άμεση γνώση των συνομιλιών με την ΕΕ σχετικά με το πακέτο που θα περιληφθεί στο εθνικό σχέδιο που θα κατατεθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τρίτη κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, τόνισε ότι αυτό σε κάθε περίπτωση θα χρειαζόταν επίσης έγκριση από την Κομισιόν η οποία δεν διάκειται θετικά σε αυτού του είδους τα μέτρα.

 Τραπεζικό veto


Τον Νοέμβριο, η Μαδρίτη επέκτεινε το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας ICO, ύψους 140 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του τρίτου κύματος της πανδημίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλο εταιρικό χρέος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε προσωρινά στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να παρέχουν άμεση βοήθεια και να μετατρέψουν μέρος του εταιρικού χρέος σε επιχορηγήσεις προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες μέσω της πανδημίας, αλλά έθεσε και το θέμα τι θα συμβεί με το χρέος που έχει σωρευθεί μετά την άρση στα moratoria.
Το «κούρεμα» στα δάνεια του προγράμματος ICO αναδεικνύεται σε αμφιλεγόμενο ζήτημα και η ισπανική ένωση τραπεζών έχει δηλώσει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτού του είδους η στήριξη.

Εγγυήσεις

Στο πλαίσιο του υπό συζήτηση πακέτου μέτρων, τράπεζες, οι οποίες ήδη έχουν εγγυηθεί μέρος των δανείων από κοινού με το δημόσιο θα μοιραστούν επίσης ορισμένες από αυτές τις απώλειες, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τουρισμός

Η εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman συνεργάστηκε με την Τράπεζα της Ισπανίας για την εκτίμηση των αναγκών των επιχειρήσεων σε κεφαλαιακές ενισχύσεις και διαπίστωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχιερήσεις χρειάζονταν 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες χρειάζονταν υποστήριξη 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να επισημαίνουν αν αυτό θα πρέπει να είναι αφορά παροχή άμεση παροχή ρευστότητας είτε «κούρεμα» στα δάνεια.
Η Ισπανική οικονομία η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό συρρικνώθηκε κατά 11% πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης