Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Wall και ο φόρος 800 δισ. δολ. επί των συναλλαγών με αφορμή την υπόθεση GameStop

ΗΠΑ: Η Wall και ο φόρος 800 δισ. δολ. επί των συναλλαγών με αφορμή την υπόθεση GameStop

Τα σχέδια των Δημοκρατικών για φόρο 0,1% επί των συναλλαγών ή 1 δολ. για κάθε 10.000 δολ. – Οι εισοδηματικές ανισότητες και η αντίδραση της αγοράς

Σχετικά Άρθρα
Ο «θείος Σαμ» αναζητά ένα…. χρυσωρυχείο με το οποίο θα μπορούσε να υπερβεί το «βουνό» του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο αναμένεται σύμφωνα με το Γραφείο Προυπολογισμού του Κογκρέσου να ανέλθει στα 2,3 τρισ. δολ. για το οικονομικό έτος 2021.
Και ορισμένοι πιστεύουν ότι η Wall Street είναι δυνατόν να προσφέρει τη λύση, σχολιάζεται σε δημοσίευμα του CNN Business τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.
Επισημαίνεται ότι για διάστημα μεγαλύτερο μιας δεκαετίας, οι προοδευτικοί (αναφέρεται στην αριστέρη πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος που αποκαλούνται Progressives αναφερόμενοι στην παράδοση του Roosevelt) προσπάθησαν και απέτυχαν να επιβάλουν φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Δημόσια οικονομικά

Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι αναπτύσσεται μια νέα δυναμική για την επιβολή του μέτρου, καθώς η κατακόρυφη άνοδος του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επενδυτική φρενίτιδα που χαρακτήρισε την υπόθεση της GameStop ανέδειξε τις ανησυχίες για τη δομή της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Συμφώνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στο CNN Business την Κυριακή 22 ένας φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (Financial Transaction Tax - FTT) για τα φαινόμενα τύπου GameStop χρήζει περαιτέρων μελέτης και ενδέχεται να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης αξιολόγησης ενός τέτοιου φόρου όσον αφορά την επίπτωσή του στα δημόσια έσοδα και τη σταθερότητα της αγοράς.
Το βασικό σεναριο περιλαμβάνει φόρο 1 δολ. για κάθε 1.000 δολ. συναλλαγών.
Το προτεινόμενο ύψος είναι τόσο χαμηλό ώστε κανείς λογικός μικροεπενδυτής λιανικής θα προβληματιστεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Επί της αρχής

Επικρατεί όμως μια ριζική και επί της αρχής διαφωνία για τη λογική επιβολής αυτού του φόρου,
Οι προοδευτικοί το αντιλαμβάνονται ως έναν έξυπνο τρόπο να περιορίσουν ταυτόχρονα τις κερδοσκοπικές συναλλαγές, ενώ θα χρηματοδοτούνται φιλόδοξα προγράμματα που στοχεύουν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εφιάλτης

Όσοι αντιτίθενται, από την άλλη πλευρά, περιγράφουν έναν φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών (FTT) ως εφιάλτη.
Η Wall Street προειδοποιεί ήδη ότι μια τέτοια επιβάρυνση θα προκαλέσει σημαντικό πλήμα στις μικρές και μεσαίες επιχιερήσεις (Main Street), θα αυξήσει το κόστος  συναλλαγών για τους μικροεπενδυτές και θα μειώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Σε μια δεκαετία

Τα μέλη των νομοθετικών σωμάτων σίγουρα θα μπουν στον πειρασμό να φορολογήσουν τις συναλλαγές στη Wall, διότι θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά στα δημόσια ταμεία σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον .
Ένας φόρος 0,1% στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων θα μπορούσε να αυξήσει τα δημόσια έσοδα 777 δισεκατομμύρια δολάρια για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για μια δεκαετία, σύμφωνα με εκτίμηση του 2018 από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου – ενώ σε νεότερους προϋπολογισμούς όπου λαμβάνεται υπόψη η πρόσφατη συρροή μικροεπενδυτών στη Wall το ποσόν αυτόν φτάνει τα 800 δισ. δολ.

Οι ανισότητες

«Υπάρχει τεράστια εισοδηματική ανισότητα στην κοινωνία μας και υποφέρουμε απο τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα ήταν ένας απίστευτα αποτελεσματικός και προοδευτικός τρόπος αύξησης των δημοσίων εσόδων», δήλωσε ο Aaron Klein, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών στη διοίκηση Ομπάμα, στο CNN Business.
Το πλουσιότερο 1% των αμερικανικών νοικοκυριών θα πλήρωνε το 40% του συνολικού ποσού του φόρου, ενώ το υπόλοιπο 60% θα καταβάλει λίγο περισσότερο από το 11%, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής Urban-Brookings.
Αυτό έισχύει  επειδή το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών των ΗΠΑ κατείχε το 87% του συνόλου των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 από την Federal Reserve.

Τι ισχύει

«Η συγκέντρωση του πλούτου στη χρηματαγορά είναι προβληματική», δήλωσε ο Klein, ο οποίος είναι πλέον ανώτερος οικονομικός μελετητής στο Brookings Institution.
Παρόλο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένας φόρος θα ήταν καταστροφικός, οι ΗΠΑ έχουν ήδη έναν φόρο, αν και είναι ασήμαντος.
Περίπου 2 σεντς ανά 1.000 δολάρια που διαπραγματεύονται και προορίζονται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Λόγω του αυξανόμενου όγκου συναλλαγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο συντελεστής για τη χρηματοδότηση της SEC μειώθηκε σε μόλις 0,5% ανά 1.000 δολ..
«Υπάρχει φορος σήμερα και δεν είναι κάτι τραγικό», δήλωσε ο Dennis Kelleher, διευθύνων σύμβουλος της Better Markets, μια ομάδα πίεσης για αυστηρότερο έλεγχο της της Wall Street

Η αντίπερα όχθη

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο.
Επισημαίνουν ότι ακόμη και μια επιβάρυνση 0,1% στις συναλλαγές θα αναγκάσει τους παράγοντες της αγοράς να μεταβιβάσουν το κόστος στους καταναλωτές και θα δυσκολέψει την αγορά και πώληση κινητών αξιών μειώνοντας τη ρευστότητα,.
Ορισμένες εταιρείες της Wall Street θα μπορούσαν ακόμη και να προσπαθήσουν να μέταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης απείλησε πρόσφατα να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη, πιθανώς για το Τέξας, ως απάντηση στην απειλή για τη φορολόγηση στις συναλλαγές.

Ακούσιες συνέπειες

«Αυτή η προσέγγιση έχει μακρά ιστορία ανεπιθύμητων συνεπειών που θα τιμωρήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τις αμερικανικές οικογένειες», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης για την Αποτροπή της Φορολόγησης των Συνταξιοδοτικών Αποταμιεύσεων στο CNN Business.
Η ομάδα αυτή έχει μέλη επίσης τη Citadel Securities και Virtu Financial, δύο πλατφόρμες συναλλαγων χαμηλού κόστους που χρησιμοποιούν οι μικροεπενδυτές οι οποίες θα πληγούν τον φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
«Ο φόρος θα αυξήσει το κόστος συναλλαγών για τους επενδυτές - συμπεριλαμβανομένων των μικροεπενδυτών - υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των κεφαλαιαγορών μας και θα βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ, την ώρα ακριβώς που επιχειρείται η ανάκαμψη από τις συνέπεις της πανδημίας, σημείωσε εκπρόσωπος του lobby

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης