Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση το πακέτο μέτρων τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολ.

ΗΠΑ: Στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση το πακέτο μέτρων τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολ.

Αναμένεται το πακέτο μέτρων τόνωσης να εγκριθεί έώς το τέλος της εβδομάδας – Οι Δημοκρατικοί θελουν να ψηφιστεί χωρίς να χρειαστούν τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών

Σχετικά Άρθρα
Προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων αργότερα την τρέχουσα εβδομάδα πηγαίνει το πακέτο μέτρο τόνωσης της οικονομίας της κυβέρνησης Biden ύψους 1,9 τρισ. δολ. καθώς πέρασε με ψήφους 19-16 από την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε να ψηφιστεί στην ολομέλεια το νομοσχέδιο (με ψήφους 19-16), καθώς οι Δημοκρατικοί θέλουν να προλάβουν την προθεσμία της 14ης Μαρτίου προκειμένους να προλάβουν την παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τότε

Οι χειρισμοί

Οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να περάσει την πρόταση για τις δαπάνες μεσω της διαδικασίας της «δημοσιονομικής συναλλαγής» (budget reconciliation), η οποία θα του επιτρέψει να το περάσει από τη Γερουσία όπου διαθέτει πλειοψηφία μίας ψήφου χωρίς να αναγκαστεί να επιδιώξει τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών.

Τα μέτρα

Οι κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:
  • Συμπλήρωμα ασφάλισης ανεργίας 400 δολ. την εβδομάδα έως τις 29 Αυγούστου 2021
  • Διεύρυνση των προγραμμάτων τα οποία  επεκτείνουν τα επιδόματα ανεργίας για όσους εργάζονται στο χώρο της ψυχαγωγίας και του αυτοαπασχολούμενους και αύξηση στον αριθμό των εβδομάδων παροχής της ενίσχυσης έως τις 29 Αυγούστου.
  • 1.400 δολ. σε άμεσες ενισχύσεις σε ρευστό σε εβδομαδιαία βάση για άτομα τα οποία φτάνουν ετήσια έσοδα έως και 75.000 δολ. και σε ζευγάρια με έσοδα έως και 150.000 δολ., τα οποία μειώνονται στα 100.000 δολ. και 200.000 δολ., αντίστοιχα ανάλογα με διάφορα κριτήρια
  • Ενισχύσεις σε νοικοκυριά έως 3.600 δολ. ανά παιδί
  • Σταδιακή αύξηση ωρομισθίου στα 15 δολ. έως το 2025 σε ομοσπονδιακό επίπεδο
  • 20 δισ. δολάρια για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19
  • 170 δισ. δολάρια για ενισχύσεις σε σχολεία και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • 350 δισ. δολάρια ενισχύσεις στις πολιτείες και σε άλλες τοπικές ή περιφεριεακές αρχής

Το νομοσχέδιο θα περάσει και από την Επιτροπή Κανονισμών του Σώματος (προκειμένου να ελεγχθει η συμβατότητά του με την ομοσπονδιακή νομοθεσία) προτού κατευθυνθεί στην ολομέλεια , όπου οι Δημοκρατικοί με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Νancy Pelosi ευελπιστούν να εγκριθεί έως το Σαββατοκύριακο.


 Δμοκρατικοί 

Οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν ότι στοχεύουν στον εξορθολογισμό της διανομής εμβολίων Covid-19 και ενισχύουν παραπάνω από 18 εκατομμύρια άτομα που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ και ότι δεν είναι δυνατή η περικοπή των δαπανών καθώς η χώρα επιχιερεί να επιστρέψει στην κανονκότητα,.
«Χωρίς πρόσθετους πόρους, δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί όπου πρέπει να είμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του σώματος John Yarmuth
«Δεν πρόκειται να περιμένουμε.
Θα ψηφίσουμε αυτήν τη νομοθεσία για να ανακάμψουμε απο την υγειονομική και την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Yarmuth.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν τη χρηματοδότηση για την ενίσχυσητου εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά αμφισβήτησαν την ανάγκη ενός τόσο διευρυμένου δημοσιονομικύ πακέτου μέτρων.

Ρεπουμλικάνοι

«Αυτό είναι το λανθασμένο σχέδιο, τη λάθος στιγμή και για όλους τους λάθος λόγους», δήλωσε ο Ρεπουμλικανός βουλευτής Jason Smith από το Μισούρι, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.
Ο Smith σημείωσε ότι ορισμένες από τις ενισχύσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων δεν πρόκειται να δοθούν μέχρι την επόμενη χρήση (σ.σ. εννοεί το οικονομικό έτος).
Έθεσε επίσης το ζήτημα γιατί ορισμένοι από τους πόρους των προηγούμενων πακέτων είναι ακόμη αχρησιμοποίητοι

Biden

Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι θα προτιμούσε να εγκριθούν άμεσα τα μέτρα χωρίς καμία υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς παρά να διαπραγματευτεί για εβδομάδες και να συμφωνήσει σε ένα περιορισμένο σχέδιο δημοσιονομικών δαπανών
Η αποτυχία του Κογκρέσου να ανανεώσει έγκαιρα τα προγράμματα ανεργίας οδήγησε εκατομμύρια Αμερικανούς να περάσουν κάτω από το όριο της φτώχειας επισημαίνεται στο δημοσύευμα.

Κίνδυνοι

Το νομοσχέδιο που ψηφίσει το η Βουλή των Αντιπροσώπων ενδεχτεαι να διαφοροποιηθεί.
Η Γερουσία θα καθορίσει εάν η ολομέλεια μπορεί να εγκρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού με τη διαδικασία της «δημοσιονομικής συναλλαγής» (budget reconciliation). .
Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Joe Manchin της Δυτικής Βιρτζίνια και ο Kyrsten Sinema της Αριζόνα δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν στην αύξηση του ρομισθίου, εάν περιλαμβάνεται στη πρόταση που θα καταταθεί στη Γερυσία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης