Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η πανδημία θα διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών της Ευρώπης

ΔΝΤ: Η πανδημία θα διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών της Ευρώπης
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva σημείωσε ότι χώρες που είναι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία επλήγησαν ασύμμετρα ως προς τα τουριστικά τους έσοδα εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις
Σχετικά Άρθρα
Η πανδημία είναι πιθανό να διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των οικονομιών στην Ευρώπη, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμβάλλουν στον τερματισμό της υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως, στηρίξουν τις οικονομίες έως ότου τελειώσει η πανδημία και προσωρήσουν σε επενδύσεις για να κάνουν τις οικονομίες πιο 'πράσινες'', σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Δημοσιονομικα μέτρα

Σε ομιλία της σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, η Kristalina Georgieva επαίνεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων πλέον των 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας που ενίσχυσαν περισσότερα από 54 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας. .
«Αλλά η πορεία προς την ανάκαμψη είναι ... άνιση ... λόγω της διαφοράς στις θέσεις εκκίνησης, ως προς τη δομή της οικονομίας και στην ικανότητα ανταπόκρισης στις προκλήσεις της πανδημίας, διευρύνοντας τις ανισότητες τόσο μεταξύ των κρατών όσο και στο εσωτερικό τους», είπε.
Επισήμανε στην ΕΕ των 27 κρατών , χώρες που είναι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, τα μειώθηκαν περισσότερο από 9% το 2020 σε σύγκριση με μια μέση μείωση που καταγράφηκε6,4% σε ολόκληρη την ΕΕ», υπογράμμισε

Απόσυρδη μέτρων 

Σύμφωνα με τα πρόδρομα στοιχεία του ΔΝΤ, μέχρι το τέλος του 2022, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα είναι 3,8% χαμηλότερο σε σχέση με τις προ – κρίσεως εκτιμήσεις, ενώ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ε.Ε. θα είναι μειωμένο κατά 1,3%.
«Η σταδιακή απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων πρέπει να έπεται, - και όχι να προηγηθεί - από τη σταθερή έξοδο από την υγιονομική κρίση (σ.σ. εννοεί να έχει επιτευχθεί μέσω των εμβολιασμών ανοσοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού).
Έχει σημασία και στο για το σωτερικό των κρατών καθές μια πρόωρη άρση της χαλαρής της δημοσιονομικής πολιτικής κατά την περίοδο που αανακάμπουν οι οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και είναι ακόμη ευάλωτες θα μπορούσε να επιδεινώσει την απόκλιση μεταξύ των χωρών», δήλωσε ο Georgieva..

Την Άνοιξη

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επιθυμούν να διατηρήσουν προς το παρόν τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, αλλά θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες το δεύτερο τρίμηνο τυ 2021 σχετικά με το πότε θα αρχίσει η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία και η γενικευμένη στήριξη στις επιχειρήσεις θα ακολουθεί μια πιο στοχευμένη προσέγγιση καθώς οι οικονομίες ανακάμπουν και πώς να αντιμετωπιστεί ένα κύμα πτωχεύσεων που θα προκληθεί από ένα κύμα αφερεγγυότητας λόγω της εκτόξευσης του εταιρικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης