Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο ΔΕΔΔΗΕ θυμίζει ΟΠΑΠ στην πρώτη μετοχοποίηση και απογειώνει τις προσδοκίες για ΔΕΗ

Ο ΔΕΔΔΗΕ θυμίζει ΟΠΑΠ στην πρώτη μετοχοποίηση και απογειώνει τις προσδοκίες για ΔΕΗ

Η μείωση του χρέους, το νέο ομόλογο και η αναβάθμιση της ΔΕΗ

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η μετοχή της ΔΕΗ να καταγράφει άνοδο 700% απο το χαμηλό της σημείο (1,3 ευρώ), ωστόσο το ισχυρό ενδιαφέρον του 49% για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η συνεπακόλουθη μείωση του δανεισμού, η έξοδος στις διεθνείς αγορές έως 1 δις. ευρώ – και η πιθανή αναβάθμιση - η απολιγνιτοποίηση και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αλλάζουν την επιχείρηση όπως την γνωρίζαμε, μέχρι σήμερα.
Και η μετοχή δεν θα παραμείνει ακόμα και στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, όταν λ.χ θα η ΔΕΗ θα αναβαθμιστεί μετά την έκδοση νέου ομολόγου.
Ας εξετάσουμε, όμως, γιατί οι αναλύσεις των εγχώριων και ξένων οίκων οδηγούν κοντά στις υψηλές τιμές μεταξύ 13 -15 ευρώ που έδωσαν οι αναλυτές.

ΔΕΔΔΗΕ : Γιατί συνωστίζονται οι έντεκα επενδυτές – Ξεκινά η συζήτηση για την αποτίμηση του 49%

Οι χιλιάδες καταναλωτές που υποφέρουν τις διακοπές ρεύματος λόγω του απηρχαιωμένου εξοπλισμού στο δίκτυο των 240. 000 χλμ του Διαχειριστή διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος ( ΔΕΔΔΗΕ ) σίγουρα δεν διαθέτουν την οπτική των ξένων επενδυτών ( 11 ) οι οποίοι εκδήλωσαν ισχυρό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% μέσω διεθνούς διαγωνισμού απο την Goldman sachs και Eurobank. Σε μια εποχή χαμηλών και μηδενικών επιτοκίων το δέλεαρ για τους επενδυτές είναι το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου ή απόδοση (Wacc), το οποίο θα κινείται για την επόμενη οκταετία στο 6,7-7%.
Συνεπώς, η περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ είναι η ίδια σχεδόν με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ πριν απο μερικά χρόνια.
Όταν η εταιρεία που τον απέκτησε δανείστηκε χαμηλά με τις αποδόσεις του ΟΠΑΠ.
Όταν τα fund, όπως το Αυστραλιανό Macquarie, το Γαλλικό Adrian, το KKR ή η Blackrock αποκτήσουν ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο με αυτην την απόδοση 7% μπορούν να απευθυνθούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες και να αποκτήσουν πρόσβαση σ’ ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, (1,5-2%)
Γι αυτό το λόγο συνωστίζονται τα ξένα funds υποδομών για την πώληση ενω επιπρόσθετα δεν υπάρχουν τέτοιες ανάλογες δουλειές στην Ευρώπη.
Απο την εκκίνηση, λοιπόν, του διαγωνισμού ξεκινά η συζήτηση για την αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ η οποία, πιθανώς, να οδηγήσει και σε συγχωνεύσεις μεταξύ των διεκδικητών του ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΗ, λοιπόν, και η κυβέρνηση προσδοκούν ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα.
Με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ, θα μεταβιβάσει κι ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού (1,4 δισ. ευρω) ενώ με τα έσοδα της πώλησης ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω απο 3,4 δισ. ευρώ σε 2 δις. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεταβίβαση θα οδηγήσει σε pro-forma μόχλευση (καθαρό χρέος/EBITDA) 3,5x με βάση τις εκτιμήσεις τους, ήτοι χαμηλότερη από το μέσο επίπεδο μόχλευσης των ομοειδών εταιρειών που είναι τη τάξης του 5χ.Ωστόσο, όλα τα ανωτέρω θα κριθούν τελικώς με το προσφερόμενο τίμημα του 49% απο τους διεκδικητές του Δεδδηε.

Η έκδοση του νέου ομολόγου – η πιθανή αναβάθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, απο πηγές της αγοράς η έκδοση του νέου ομολόγου της ΔΕΗ θα κυμανθεί μεταξύ 500-700 εκατ. ευρώ – ενω κατά άλλους θα φθάσει έως 1 δισ. ευρώ.
Με δεδομένα τα επιτόκια που έχουν δοθεί σε ομόλογα ελληνικών εταιρειών (μεταξύ 2,3 -6,5%) εφόσον η ΔΕΗ πάρει ένα επιτόκιο της τάξης του 4% τότε θα έχει επιστρέψει για τα καλά στις κεραίες των διεθνών επενδυτών με την έξοδο στις αγορές.
Επιπλέον, το νέο ομόλογο έχει ανακοινωθεί ότι, θα είναι συνδεδεμένο με δείκτες αειφορίας (μείωση εκπομπών C02 ) προκειμένου με κάθε
βελτίωση στις εκπομπές να υπάρχει η δυνατότητα για μειωμένα επιτόκια σε νέες εκδόσεις.
Η Fitch τον περασμένο Δεκέμβριο 2020 προχώρησε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε ΒΒ-.
Με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, οι ξένοι οίκοι είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε νέα αναβάθμιση που θα έχει επίδραση στο νέο ομόλογο και συνεπακόλουθα και στην μετοχή με άνοδο της περίπου 30% απο τα τρέχοντα επίπεδα των 9 ευρώ.

Απολιγνιτοποίηση - ΑΠΕ

Με την απολιγνιτοποίηση μιας μονάδας της ΔΕΗ, η τελευταία εξοικονομεί περι τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, έτσι αλλάζει βελτιώνεται ο δείκτης λειτουργικά κέρδη προς χρέος.
Η κοινή επένδυση με την RWE, ύψους 1 δισ. ευρώ και ισχύος 1GW αλλάζει επίσης την μορφή της ΔΕΗ σε μια πιο
πράσινη επιχείρηση.

Τα αρνητικά

Βεβαίως, θα υπάρχουν κι αρνητικές επιδράσεις στο α΄ τρίμηνο του 2021
Όπως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η οποία δεν θα έχει τις ίδιες θετικές επιδράσεις, όπως στο α΄ εξάμηνο του έτους του 2020. Οι δαπάνες επίσης για τα δικαιώματα εκπομπών στο τέλος του 2019 ήταν υψηλές λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης