Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη: Οι διαδικτυακοί «χρηματιστές» της απάτης αλωνίζουν και οι εποπτικές αρχές... αδιαφορούν

Αποκάλυψη: Οι διαδικτυακοί «χρηματιστές» της απάτης αλωνίζουν και οι εποπτικές αρχές... αδιαφορούν

Οι παράνομες πλατφόρμες συναλλαγών χωρίς άδεια...στην ουσία αποτελούν μηχανισμούς υπεξαίρεσης κεφαλαίων

Σχετικά Άρθρα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκδίδει ανακοινώσεις-προειδοποιήσεις αλλά οι παράνομες πλατφόρμες συναλλαγών χωρίς άδεια που στην ουσία αποτελούν μηχανισμούς υπεξαίρεσης κεφαλαίων και πιθανώς ξεπλύματος βρώμικου χρήματος συνεχίζουν να αλωνίζουν στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η VitaFx της οποίας τη δράση έχει αποκαλύψει το bankingnews (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα) αλλά συνεχίζει ακάθεκτη να εξαπατά τους επενδυτές. Και αυτό διότι η ελληνική πολιτεία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη σε επίπεδο εποπτείας καθώς αναζητείται όπως στην περίπτωση του black out με το χιονιά ο ….υπεύθυνος που θα αναλάβει δράση ώστε να προστατευτούν ανυποψίαστοι πολίτες.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης παραπέμπει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η τελευταία δεν έχει καμία αρμοδιότητα καθώς είναι εποπτική αρχή αδειοδοτημένων παρόχων επενδυτικών υπηρεσιών και προφανώς δεν είναι η δουλειά της να ασχολείται με πρακτικές που συνιστούν οικονομικό έγκλημα.

Αυτοματοποιημένες απαντήσεις!!!

Η οικονομική αστυνομία και η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος εργάζονται με τους δικούς τους ρυθμούς καθώς στις όποιες καταγγελίες επενδυτών τους παραπέμπουν να κάνουν μήνυση στο … αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μάλιστα με αυτοματοποιημένες απαντήσεις!!!
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή εξαπατημένου πολίτη στο bankingnews όπου αναφέρει «Η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος σκέτη απογοήτευση..... δεν διαβάζουν καν τι τους στέλνω...
Αυτοματοποιημένη απάντηση η ίδια ακριβώς και τις δύο φορές το δε αστυνομικό τμήμα μόνο που δεν με έβρισαν που τους ανάγκασα να γράφουν την μήνυση ......
Κανείς δεν ενδιαφέρεται δυστυχώς ... μόνη ελπίδα η τράπεζα μήπως......
Εν τω μεταξύ αυτοί συνεχίζουν ανενόχλητοι». Μάλιστα παραθέτει την απάντηση της Διεύθυνσης δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που αναφέρει τα εξής:
«Ευχαριστούμε για την επικοινωνία με την Υπηρεσία μας. Για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσής σας, απαιτείται πλήρης και λεπτομερής προσδιορισμός των καταγγελλομένων, προσκομίζοντας παράλληλα και τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία. Προς τούτο, μπορείτε να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δικαστική ή Αστυνομική Αρχή για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς. Σε περίπτωση που διαμένετε σε χώρα του εξωτερικού, παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στις κατά τόπο αρμόδιες Αρχές».

Ο ρόλος των τραπεζών

Εν τω μεταξύ και στις ελληνικές τράπεζες περί άλλα τυρβάζουν καθώς δεν ενοχλούνται από το γεγονός ότι μέσω χρεωστικών-πιστωτικών καρτών αλλά και εμβασμάτων καταλήγουν καθημερινά πολλά μικροποσά σε συστήματα πληρωμών της Λιθουανίας.
Πολλά μικροποσά που μπορεί να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις Visa και Mastercard που θεωρητικά είναι μεγάλοι διεθνείς πάροχοι και έχουν συστήματα εντοπισμού τέτοιων φαινομένων. Φυσικά ούτε τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος που υποτίθεται ότι έχουν και συνεργασία και τις εποπτικές αρχές άλλων χωρών στο πλαίσιο και τους Ευρωσυστήματος προβληματίζουν τέτοια φαινόμενα ενώ θα ήταν άτοπο να τεθεί το ερώτημα αν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση και η Αρχή ξεπλύματος.
Όπως καθίσταται προφανές ένα δίκτυο εξαπάτησης ανυποψίαστων με υποσχέσεις για σίγουρα κέρδη (το οποίο είναι βέβαιο ότι έχει και Έλληνες συνεργούς) μπορεί και συνεχίζει ανενόχλητο τη δράση του γιατί πολύ απλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει … υπεύθυνος να ελέγξει τέτοιου είδους εγκληματική δράση.
Και είναι δεδομένο πως για να εντοπιστεί και να παταχθεί η δράση αυτή απαιτείται συνεργασία με τις αρχές και άλλων χωρών μέσω των οποίων κινείται το χρήμα των ανυποψίαστων και χάνεται.
Βέβαια προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος για το blackout του χιονιά με αποτέλεσμα οι προσδοκίες να βρεθεί άκρη στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι προηγουμένως να εξαπατηθεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός και μετά όλοι να ψάχνουμε να βρούμε ποιος τελικά δεν ήταν ανεύθυνος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης