Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη: Η διαδρομή της απάτης της Vitafx από Ελλάδα σε Μεγάλη Βρετανία μέσω Λιθουανίας και Εσθονίας - Επιβεβαίωση ΒΝ

tags :
Αποκάλυψη: Η διαδρομή της απάτης της Vitafx από Ελλάδα σε Μεγάλη Βρετανία μέσω Λιθουανίας και Εσθονίας - Επιβεβαίωση ΒΝ
Οι βιτρίνες τελικοί δικαιούχοι της απάτης με το Forex και τα ερωτήματα για τον ρόλο των τραπεζών και της ΤτΕ
Ένα απίστευτο κουβάρι εταιριών μεταξύ Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Εσθονίας αλλά και Λιθουανίας δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που συνεχίζεται από το bankingnews για την περίφημη VitaFx που εξαπατά ανυποψίαστους πολίτες υποσχόμενη κέρδη από … επενδύσεις.
Η συγκεκριμένη όπως αποκάλυψε το bankingnews ανήκει σε βρετανική εταιρία με Λετονούς μετόχους και έχει ως αντικείμενο την… πώληση ανταλλακτικών αυτοκινήτων (πατήστε εδώ για να δείτε το δημοσίευμα του BN).

Πάρ’ τα μόνος σου αν μπορείς

Ενδεικτική του τι ακριβώς συμβαίνει είναι η επιστολή που λάβαμε από θύμα της απάτης. Μας γράφει χαρακτηριστικά αφού έχει επικοινωνήσει προηγουμένως ανήσυχος μετά το δημοσίευμα
«Σήμερα έχει εξαφανιστεί η Πλατφόρμα από το διαδίκτυο!
Την αναζητούσα ως VITAFX.COM και είχα κωδικούς με τους οποίους έμπαινα, οι φωτογραφίες που σας έχω από χθες επισυνάψει δείχνουν τι έβλεπα εγώ εχθές που είχα μπει τελευταία φορά.
Αφού ζήτησα επίμονα να κάνω ανάληψη των χρημάτων μου από αυτόν που μιλούσε τηλεφωνικά μαζί μου - (κάθε φορά από άλλο τηλέφωνο από Μ. Βρετανία η μέσω Viber με μηνύματα τα οποία εξαφανίστηκαν και αυτά. Το τηλέφωνο που με κάλεσε εχθές πάντα ο ιδιος ήταν +447….) τότε αυτός μου έκλεισε το τηλέφωνο λέγοντας κάνε μόνος σου την ανάληψη.
Μετά από αυτό έγραψα επανειλημμένα μηνύματα μέσω της πλατφόρμας ότι θέλω τα χρήματα μου πίσω.
Μου έγραψαν αύριο θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Σήμερα λοιπόν έχει εξαφανιστεί ότι είχε σχέση με αυτούς, στην αναζήτηση vitafx.com δεν βγαίνει τίποτα....
Όλες οι καταθέσεις έγιναν με έμβασμα από λογαριασμό μου μέσω e-banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Κάνετε μήνυση

Με την Τράπεζα Πειραιώς που μίλησα μου είπαν ότι για να ζητήσω ακύρωση του εμβάσματος του τελευταίου τουλάχιστον θα πρέπει να έχω υποβάλλει και μήνυση για να το εξετάσουν και να ζητήσουν από την Τράπεζα τους (Λιθουανία..!!) επιστροφή των χρημάτων η μάλλον μέρος των χρημάτων γιατί θα υπάρξουν έξοδα τα οποία θα πρέπει να πληρώσω εγώ και όχι να γίνει συμψηφισμός».
Βεβαίως δεν γίνονταν μόνο καταθέσεις μέσω εμβάσματος αλλά σε άλλους πελάτες χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Αγορές στην Εσθονία

Με βάση στοιχεία πελατών που περιήλθαν στην κατοχή μας στις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες η συναλλαγή που εμφανίζεται στο we banking είναι αγορά με κάρτα από εταιρία που έχει έδρα στο Ταλίν της Εσθονίας.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρίας είναι misterbit.net και εμφανίζεται να είναι ιδιοκτησίας της FUTURUS X OÜ Εσθονικής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης με κεφάλαιο 12.000 ευρώ και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σε κρυπτονομίσματα.
Η εταιρία απασχολεί μόλις 2 υπαλλήλους και εμφανίζεται να έχει τζίρο 170.000 ευρώ ενώ στην ιστοσελίδα διαφημίζει τζίρο 1,2 δις ευρώ την ημέρα!
Το τι ακριβώς αγοράζει.
Εκπρόσωποι της εταιρίας είναι ο Ivan Abramov ο οποίος εμφανίζεται εκπρόσωπος και άλλων 15 εταιριών που έχουν ιδρυθεί στην Εσθονία τα τελευταία δύο χρόνια!!!

Εμβάσματα στο Λονδίνο μέσω Λιθουανίας

Μπορεί βέβαια οι χρεώσεις καρτών να γίνονταν στη masterbit αλλά τα εμβάσματα πηγαίνουν … βόλτα στη Λιθουανία.
Όπως προκύπτει από αντίγραφο κατάθεσης που παρουσιάζουμε στην τα χρήματα πηγαίνουν στη Λιθουανία σε σύστημα πληρωμών και τελικός δικαιούχος επίσης εμφανίζεται η Imlex Ltd που φαίνεται να έχει έδρα το Λονδίνο και μέτοχο τον Λετονό MARTINAKS Arturs!!!
Η Implex έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας τις οδικές μεταφορές !!!
Βέβαια το ερώτημα είναι αν αυτές οι κινήσεις κεφαλαίων έχουν κινήσει την περιέργεια των ελληνικών τραπεζών μέσω των οποίων κινούνται πολλά μικροποσά προς περίεργες όπως αποδεικύνεται κατευθύνσεις. Ερώτημα επίσης αποτελεί τι μέτρα έχει λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος και αν οι υπηρεσίες της έχουν ελέγξει συναλλαγές οι οποίες μετά βεβαιότητας είναι επαναλαμβανόμενες και παρέχουν ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος… υποθέτουμε ότι θα υπάρχουν απαντήσεις.
Image

Προειδοποίηση και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών VITAFX (https://vitafx.com) την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία VITA IMPEX LTD με έδρα τo Ηνωμένο Βασίλειο, δεν δύναται να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως απεικονίζονται στο Τμήμα Γ΄ του Παραρτήματος Ι΄ του ν. 4514/2018, ή/και να κατέχει χρήματα πελατών.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ν. 4514/2018, η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και η άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων χωρίς άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την αντίστοιχη εποπτική αρχή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστάαδίκημα, το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους.
Ειδικότερα θα πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης