Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέξας: Μετά την καταστροφική χιονοθύελλα, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον 5.000 δολαρίων

Τέξας: Μετά την καταστροφική χιονοθύελλα, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον 5.000 δολαρίων
Ιδιαίτερα υψηλοί λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα στο Τέξας, που κηρύχθηκε σε κατάσταση μεγάλης καταστροφής
Σχετικά Άρθρα

Οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Τέξας καλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την πολιτεία να συνδράμουν στην αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, που αποστέλλονται στους κατοίκους μετά την καταστροφική και θανατηφόρα χειμερινή καταιγίδα που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Το Τέξας διαθέτει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν μεταξύ πολλών ανταγωνιστικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, παρατηρεί το Reuters.
Ορισμένοι πάροχοι πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χονδρικής που αυξάνονται σε συνδυασμό με τη ζήτηση, η οποία ανέβηκε στα ύψη καθώς ένα ασυνήθιστο ψύχος για την περιοχή.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι Τεξανοί, που ήταν ακόμα σε θέση να ανάψουν τα φώτα ή να διατηρήσουν το ψυγείο τους σε λειτουργία, βρέθηκαν με λογαριασμούς 5.000 δολαρίων ή και περισσότερο για μόνο πέντε ημέρες χρήσης, σύμφωνα με λογαριασμούς που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι καταναλωτές.

Αιφνιδιασμός από τις καιρικές συνθήκες

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dallas Morning News, ένας πάροχος που προσφέρει πρόγραμμα χονδρικής είχε παροτρύνει χιλιάδες πελάτες του, να αλλάξουν προμηθευτές πριν από την καταιγίδα για να αποφύγουν τις υψηλές τιμές, αλλά πολλοί θεώρησαν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να προχωρήσουν στην αλλαγή.
«Ο λογαριασμός θα πρέπει να πάει στην πολιτεία του Τέξας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Χιούστον Sylvester Turner σε συνέντευξή του στο CBS News.
«Όταν λαμβάνουν αυτούς τους υπερβολικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να πληρώσουν για τα σπίτια τους και να τα επισκευάσουν δεν θα έπρεπε να φέρουν την ευθύνη.»
Η δήμαρχος του Fort Worth, Betsy Price είπε στο CBS ότι τόσο η πολιτεία όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσουν με τους λογαριασμούς.
Ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να λυθεί το πρόβλημα με τους λογαριασμούς.

Εισαγγελική έρευνα για τις διακοπές ρεύματος

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton έχει ζητήσει έρευνα για τι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τις διακοπές λειτουργίας, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και τις τιμές τους, λέγοντας ότι οι εταιρείες «δεν χειρίστηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο» τις μετεωρολογικές συνθήκες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση μεγάλης καταστροφής, που παρέχει στην πολιτεία ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα άτομα που έχουν πληγεί από τη χιονοθύελλα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για προσωρινές επισκευές κατοικιών και κατοικιών και δάνεια χαμηλού κόστους.
Όλες οι μονάδες παραγωγής ενέργειας επανήλθαν σε λειτουργία και η ηλεκτρική ενέργεια είχε αποκατασταθεί στα περισσότερα σπίτια καθώς ο καιρός επανήλθε στο φυσιολογικό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την παροχή του νερού, με εκατομμύρια Τεξανούς να το βράζουν πριν από τη χρήση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης