Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – «Μάχες» για το πρόσημο, πιέσεις μέσω Τέξας σε ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – «Μάχες» για το πρόσημο, πιέσεις μέσω Τέξας σε ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Άλλαξε πολλές φορές πρόσημο ο γενικός δείκτης μέσα στη συνεδρίαση αλλά τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες. Κοιτώντας το τελικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης θα λέγαμε πως ο γενικός δείκτης δεν αποτυπώνει τα όσα έγιναν. Από τη μία η ΔΕΗ ενισχύθηκε για μία ακόμη συνεδρίαση, ακολούθησε η Viohalco, έβγαλε καλή αντίδραση η Fourlis και έκλεισε με άνοδο η Eurobank.

Από την άλλη όμως «πυροβολήθηκε» με τρομερό τρόπο η Τέρνα Ενεργειακή, ακολούθησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και υποχώρησε και η Ελλάκτωρ. Εκτός FTSE 25 ξεχώρισε η Cenergy και σήμερα. Ο τζίρος ήταν καλός σήμερα, αφού στην ΤΕΝΕΡΓ έγιναν 17,5 εκατ. ευρώ! Η εβδομάδα με άνοδο 0,69%, το έτος με απώλειες 3,41%.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μεγάλες πωλήσεις μετοχών από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική. Η ανακοίνωση της εταιρείες έφερε την εξήγηση. Θέμα με τα αιολικά στο Τέξας, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας. Πολικές οι θερμοκρασίες, ισχυρή η χιονόπτωση και τα 3 αιολικά που έχει εκεί η εισηγμένη υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Στο Τέξας πάντως η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές, με κάποια πρακτορεία να κάνουν λόγο για 50 δισ. δολάρια. Ο όγκος συναλλαγών σήμερα ξεπέρασε το 1% του συνόλου των μετοχών. Δεν έπαθε τίποτα σε όλη την πανδημία και τη χτύπησε η κακοκαιρία. Στα 12,30 ευρώ και στο -10,74% με όγκο 1,36 εκατ. τεμάχια. Σε μία μόνο συνεδρίαση έσπασε τον εκθετικό των 50 και των 100 ημερών και πήγε στη στήριξη των 12,10-12,20 ευρώ. Η μετοχή έχει δώσει μεγάλα κέρδη σε όσους τοποθετήθηκαν πριν τα τέλη Νοέμβρη, αλλά το σημαντικό είναι να μάθουμε τι επιπτώσεις θα έχει η κακοκαιρία στο Τέξας.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Παρασύρθηκε και αυτή με αποτέλεσμα να υποχωρήσει 6,44% και να κλείσει στα 7,70 ευρώ με όγκο 518 χιλ. τεμάχια.

AEGEAN: Το κράτος θα πάρει μετοχές που αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου όπως θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση σε τιμή ίδια με την αύξηση. Αυτό σημαίνει πως θα αξίζουν λιγότερα και μάλιστα σημαντικά έναντι των 120 εκατ. ευρώ που θα βάλει ως κρατική βοήθεια. Θα πάνε στην καθαρή θέση όπως και τα κεφάλαια της ΑΜΚ, ενισχύοντάς την κατά τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ.

Με την αύξηση θα βελτιωθούν τα ίδια κεφάλαια που λόγω της πανδημίας υποχώρησαν σημαντικά και θα συνεχίσουν να υποχωρούν. Δηλαδή στα ετήσια του 2020 θα είναι χαμηλότερα από του εξαμήνου και το ίδιο θα συμβεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Προσέξτε, το σημαντικό δεν είναι που θα πάει η μετοχή ώστε να πάρει πίσω τα λεφτά του. Πρόκειται για κρατική ενίσχυση, όχι για συμφωνία αγοράς μετοχών. Το κράτος θα πάρει ένα μέρος πίσω, εκτός και αν σπάσει τα κοντέρ ο τουρισμός στην Ελλάδα σε κάποια χρόνια και πάει η μετοχή πολύ ψηλά, ώστε να πουλήσει το κράτος ακόμα και με κέρδος. Μακάρι.

Μεγάλη μεταβλητότητα σήμερα στη μετοχή αλλά κατάφερε να κλείσει στο υψηλό ημέρας και στα 4,44 ευρώ και με άνοδο 1,14%. Χαμηλό ημέρας στα 4,17 ευρώ.

COCA COLA: Τα 30,50 ευρώ δίνει τιμή στόχο η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή από 27 ευρώ με σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς. Η ΑΧΕ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της μετά τη δημοσίευσε των αποτελεσμάτων τα οποία επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για το 2021 περιμένει καθαρά κέρδη 544 εκατ. ευρώ με 213 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές και 0,61 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή.

ΟΛΠ: Τη Δευτέρα 22/2 ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και το μέρισμα θα το κόψει στις 27 Ιουλίου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η στήλη μαθαίνει πως ήδη έχουν αρχίσει οι γκρίνιες για κάποια από τα νέα στελέχη. Δηλαδή ο τρόπος που συμπεριφέρονται δεν αφήνει και τόσο θετικές εντυπώσεις. Στο -2,57% και στα 1,44 ευρώ με υψηλό όγκο.

CENERGY: Νέα υψηλά για τη μετοχή. Στα 2,06 ευρώ και στο +6,19% με όγκο 847 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Με όγκο 100 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 0,2160 ευρώ και στο +2,86%. Έβγαζαν πολλά κομμάτια στα 0,21 ευρώ. Φανταστείτε να μην είχε τέτοιο ταμείο η εισηγμένη.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης