Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bitcoin: Οικονομίες και αγορές ενεργοποίησαν το νόμισμα του Schrödinger

Bitcoin: Οικονομίες και αγορές ενεργοποίησαν το νόμισμα του Schrödinger
To πείραμα του Schrödinger μοιάζει με τη διαφοροποίηση που συναντάμε μεταξύ της κατάστασης της οικονομίας και ορισμένων τιμών περιουσιακών στοιχείων όπως το bitcoin
Σχετικά Άρθρα

Οι κερδοσκόποι και οι αγορές ενεργοποίησαν το πείραμα του Schrödinger.
Όρος αναφοράς ένα νόμισμα όπως το bitcoin.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Το 1935, ο Αυστριακός φυσικός Erwin Schrödinger (Έρβιν Σρέντινγκερ), προσπαθώντας να καταδείξει ότι μερικοί άνθρωποι ερμήνευσαν εσφαλμένα την κβαντική θεωρία, σχεδίασε ένα υποθετικό πείραμα, γνωστό ως το πείραμα της γάτας του Schrödinger.
Με λίγα λόγια, το πείραμα έχει ως εξής εάν τοποθετήσετε μια γάτα και κάτι που θα μπορούσε να σκοτώσει τη γάτα (ένα ραδιενεργό άτομο) σε ένα κουτί και το σφραγίσετε, δεν θα ξέρετε αν η γάτα είναι νεκρή ή ζωντανή μέχρι να ανοίξετε το κουτί, έτσι μέχρι να ανοιχθεί το κουτί, η γάτα κατά μια έννοια είναι και νεκρή και ζωντανή μαζί.
To πείραμα του Schrödinger λοιπόν μοιάζει με τη διαφοροποίηση που συναντάμε σήμερα μεταξύ της κατάστασης της οικονομίας και ορισμένων τιμών περιουσιακών στοιχείων όπως το bitcoin.
Όπως γράφει ο Willem h. Buiter στο Project Syndicate, στις 8 Φεβρουαρίου, η εταιρεία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων Tesla του Elon Musk ανακοίνωσε ότι έχει επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε Bitcoin – ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό που διαθέτει κάθε χρόνο για Research and Development.
Αυτά τα νέα βοήθησαν στην αύξηση της ήδη αυξημένης τιμής του κρυπτονομίσματος πάνω από 15% - πέρα από τη ζώνη των 52.000 δολ.
Όμως, στην περίπτωση του Bitcoin, αυτό που θεαματικά ανεβαίνει, ραγδαία πέφτει.
Το Bitcoin εφευρέθηκε το 2008 και άρχισε να τυγχάνει διαπραγμάτευσης το 2009.
Το 2010, η αξία ενός Bitcoin αυξήθηκε από περίπου 8 εκατοστά του σεντ σε 8 σεντ
Τον Απρίλιο του 2011, τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 67 σεντ, πριν «ανέβει», στη συνέχεια, στα 327 δολ., μέχρι τον Νοέμβριο του 2015.
Όπως και στις 20 Μαρτίου του περασμένου έτους, το Bitcoin τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 6.200 δολάρια, αλλά έκτοτε η τιμή του έχει αυξηθεί πάνω από επτά φορές.
Στις ημέρες μας το κρυπτονόμισμα έχει εξελιχθεί σε μια τέλεια… φούσκα.
Κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως «λαμπερό» Bitcoin, τότε ήταν μια «φούσκα» 6.000 δολ.
Αυτό, βέβαια, ήταν λίγο άδικο για τον χρυσό, ο οποίος έχει εγγενή αξία ως εμπόρευμα, ενώ χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία κοσμημάτων.
Το Bitcoin, αντίθετα, δεν έχει εγγενή αξία και ποτέ δεν θα έχει.
Είναι ένα καθαρά κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο, ένα ιδιωτικό fiat νόμισμα, του οποίου η αξία ορίζεται από τις αγορές.
Επίσης, το Bitcoin είναι ένα κοινωνικά σπάταλο κερδοσκοπικό asset, καθώς χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να παραχθεί.
Το κόστος της «εξόρυξης» ενός Bitcoin αυξάνεται με τέτοιον ρυθμό, που το συνολικό απόθεμα των κρυπτονομισμάτων περιορίζεται στις 21 εκατομμύρια μονάδες.

Bitcoin 1, Bitcoin 2, Bitcoin 3…

Φυσικά, ακόμη και αν το πρωτόκολλο του Bitcoin δεν αλλάξει για να επιτρέψει μεγαλύτερη προσφορά, μπορεί να υπάρξει Bitcoin 2, Bitcoin 3 κ.λπ.
Έτσι, το κόστος της εξόρυξης θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Επιπλέον, ήδη υπάρχουν σημαντικά ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum.
Αλλά όπως δείχνει η επιτυχία των fiat νομισμάτων που εκδίδονται από την κυβέρνηση, το Σύμπαν των κερδοσκοπικών φουσκών δεν περιορίζεται, σε καμία περίπτωση, σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.
Σε τελική ανάλυση, σε έναν κόσμο με ελαστικές τιμές, υπάρχει πάντα μια ισορροπία βάσει της οποίας ο καθένας πιστεύει ότι το επίσημο νόμισμα fiat δεν έχει καμία αξία - στην περίπτωση αυτή δεν έχει, συνεπώς, καμία αξία.
Και υπάρχουν απεριόριστα πολλές «μη θεμελιώδεις ισορροπίες στις οποίες το γενικό επίπεδο τιμών είτε εκρήγνυται και πηγαίνει στο άπειρο είτε καταβαραθρώνεται στο μηδέν.

«Θεμελιώδης» ισορροπία

Τέλος, υπάρχει η μοναδική «θεμελιώδης» ισορροπία στην οποία το επίπεδο τιμών είναι θετικό - ούτε εκρήγνυται ούτε πέφτει.
Τα περισσότερα νομίσματα fiat που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις φαίνεται να έχουν σκοντάψει σε αυτήν τη θεμελιώδη ισορροπία.
Οι κεϋνσιανοί αγνοούν αυτές τις πολλαπλές ισορροπίες, βλέποντας το επίπεδο τιμών (και επομένως την τιμή του χρήματος) ως μοναδικά καθορισμένο από την ιστορία, ενώ φροντίζουν να ενημερώνονται, σταδιακά, μέσω ενός μηχανισμού όπως η καμπύλη Phillips, ο οποίος ορίζει μια σταθερή και αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ (απροσδόκητου) πληθωρισμού και ανεργίας.
Ανεξάρτητα από την προοπτική που υιοθετεί κανείς, οι υπερπληθωρισμοί του πραγματικού κόσμου -σκεφτείτε τη Βαϊμάρη της Γερμανίας ή τις πρόσφατες περιπτώσεις της Βενεζουέλας και της Ζιμπάμπουε- που μειώνουν αποτελεσματικά την αξία του χρήματος είναι παραδείγματα όχι για μη θεμελιώδεις ισορροπίες, αλλά μάλλον για τη θεμελιώδη ισορροπία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αποθέματα χρημάτων εξερράγησαν και το επίπεδο τιμών ανταποκρίθηκε ανάλογα.
Τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα και τα δημόσια νομίσματα fiat έχουν το ίδιο άπειρο εύρος πιθανών ισορροπιών.
Η ισορροπία μηδενικής τιμής είναι πάντα μια πιθανότητα, όπως και η μοναδική, θεμελιώδης θεμελιώδης ισορροπία.
Το Bitcoin δεν εμφανίζει καμία από αυτές τις ισορροπίες αυτή τη στιγμή.
Αυτό που έχουμε αντ 'αυτού φαίνεται να είναι μια παραλλαγή μιας μη θεμελιώδους δυναμικής ισορροπίας τιμών.
Και είναι μια παραλλαγή επειδή πρέπει να επιτρέψει στο Bitcoin να κάνει ένα πιθανό άλμα από την τρέχουσα εκρηκτική του πορεία τιμών είτε στην εξωραϊσμένη θεμελιώδη ισορροπία είτε στο μηδέν.
Αυτή η προοπτική πολλαπλής ισορροπίας καθιστά αναμφίβολα επικίνδυνη την επένδυση σε εγγενώς πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin και σε άλλα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα.
Ο πραγματικός κόσμος, φυσικά, δεν περιορίζεται από το εύρος των πιθανών ισορροπιών που υποστηρίζονται από την κυρίαρχη οικονομική θεωρία που περιγράφεται εδώ.
Αλλά αυτό κάνει το Bitcoin ακόμη πιο επικίνδυνο ως επένδυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης