Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανάκαμψη σε οικονομία (1,5%), χρηματιστήριο (880 μον.) και επιστροφή στην κανονικότητα προς το τέλος 2021

Ανάκαμψη σε οικονομία (1,5%), χρηματιστήριο (880 μον.) και επιστροφή στην κανονικότητα προς το τέλος 2021
Το μεγάλο test θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο 2021 όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί αλλά θα επιστρέψει και η εποχικότητα των ιώσεων και θα τεστάρει το σύστημα δημόσιας υγείας… την λογική επανεμφάνιση του κορωνοιού.
Σχετικά Άρθρα

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει τέλος του 2021, τα Χριστούγεννα του 2021 θα έχει επέλθει σε κάποιο βαθμό η κανονικότητα αναφέρουν οι αμερικανοί.
Στο Ισραήλ σχεδιάζουν τα πράσινα διαβατήρια τα οποία μέσω κινητού ή εκτυπωμένα θα τα παρουσιάζουν για να προσέλθουν σε χώρες όταν θα ξεκινήσει να ανοίγει η οικονομία.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες ανησυχούν για την μετάλλαξη του κορωνοιού ειδικά αυτό της Νοτίου Αφρικής, καθώς διαπιστώνεται ότι μειώνει τα αντισώματα των εμβολίων της Pfizer κατά 66%...
Τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης θα συνεχιστούν μειούμενα, όπως και τα νομισματικά κίνητρα θα φθάσουν έως το α΄ τρίμηνο του 2022.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά;

Ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία 1,5% με 2% στο θετικό σενάριο

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,5% με 2% υπολείπεται τόσο της νέας αναθεωρημένης εκτίμησης από την Commission για το 2021 στο 3,5% αλλά και των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Μετά από πτώση -10,3% ανάκαμψη τύπου 1,5% με 2% σημαίνει ότι το ΑΕΠ από 183,4 δισεκ. το 2019 θα υποχωρήσει στα 165 δισεκ. το 2020 για να ανακάμψει στο θετικό σενάριο στα 168 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχασε 18,5 δισεκ. ΑΕΠ το 2021 και προσθέτει μόλις 3 δισεκ. ΑΕΠ το 2021.
Προφανώς αυτό δεν λέγεται ανάκαμψη τύπου V.
Υπό όρους θα μπορούσε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε ένα σενάριο και 4ου κύματος κορωνοιού να κινηθεί πέριξ του μηδενός ή να υπάρξει οριακή ύφεση -1% με -2% και το 2021.

Σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα 35 με 37 δισεκ. ευρώ

Στην διετία 2020 με 2021 το σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στα 35 με 37 δισεκ. ευρώ αποδεικνύοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα με όρους οικονομικούς θα είναι πολύ πιο αργή διαδικασία.
Με οικονομικούς όρους η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονικότητα το 2023, καθώς τότε θα έχει καλύψει σημαντικό μέρος των μεγάλων απωλειών του 2020.

Το χρηματιστήριο στόχος οι 880 μονάδες

Η χρηματιστηριακή αγορά και τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποσυνδεθεί από την πανδημία.
Π.χ. η Ελλάδα δεν δικαιολογεί αποδόσεις στο 0,70% ή 0,65% στα 10ετή ομόλογα, οφείλονται στις αγορές σχεδόν 20 δισεκ. ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και στις παροχές ρευστότητας εκτινάσσοντας το Target 2 στα 80,3 δισεκ. ευρώ.
Το χρηματιστήριο, βραχυπρόθεσμα θα αξιολογήσει τα δεδομένα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς και θα αποτιμήσει μετά τον Απρίλιο από Μάιο και εν συνεχεία τις ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει 100 μονάδες ανοδικά περιθώρια ή άνοδος 12% στις 880 μονάδες προφανώς πολύ λιγότερα από τις εκτιμήσεις για το… Bitcoin.
Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν αναφερθεί στόχοι για το κρυπτονόμισμα Bitcoin 100.000 δολάρια και 1.000.000 δολάρια από 52.200 δολάρια που ήδη έφθασε.

Επιστροφή στην κανονικότητα από πότε;

Επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, όπου οι πολίτες θα προσεγγίζουν την φυσιολογική ζωή προ κορωνοιού μάλλον θα πρέπει να φθάσουμε στο τέλος του 2021.
Από το Καλοκαίρι του 2021 κάποιες δραστηριότητες, υποχρεωτικά θα επανέλθουν.
Το μεγάλο test θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο 2021 όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί αλλά θα επιστρέψει και η εποχικότητα των ιώσεων και θα τεστάρει το σύστημα δημόσιας υγείας… την λογική επανεμφάνιση του κορωνοιού.
Λογικά η τάση θα βαίνει μειούμενη αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και φαρμάκων.
Βέβαια πέραν από τα εμβόλια, θα ήταν σκόπιμο να αναφερόμαστε και στα φάρμακα δηλαδή στην θεραπεία.
Το εμβόλιο είναι μηχανισμός πρόληψης, η θεραπεία είναι το βασικό συστατικό της δημόσιας υγείας.
Για όλες τις ιώσεις π.χ. η πλειοψηφία της κοινωνίας στο φάρμακο καταφεύγει και όχι στον εμβολιασμό.
Για την φαρμακευτική αγωγή… η επιστήμη έχει κάνει ελάχιστα…
Το παράδοξο είναι ότι συνήθως πρώτα ανακαλύπτει η επιστήμη το φάρμακο και ακολούθως το εμβόλιο.
Τώρα στον κορωνοιό τα πράγματα πήγαν αντίθετα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης