Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan, Makor Capital: Ετοιμαστείτε για το ράλι ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών το 2021 - Οι 2 καταλύτες

JP Morgan, Makor Capital: Ετοιμαστείτε για το ράλι ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών το 2021 - Οι 2 καταλύτες
Οι ευρωπαϊκές μετοχές συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική ανάκαμψη και «πρόκειται να εισέλθουμε στην περίοδο της επιτάχυνσης της ανάπτυξης
Μια οικονομική ανάκαμψη που τροφοδοτείται από την επέκταση του εμβολιασμού και η αυξανόμενη διάθεση των επενδυτών για κίνδυνο δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό ράλι ανόδου των μετοχών μπορεί να συνεχίσει το 2021.
Αυτό αναφέρει η JP Morgan, τονίζοντας ότι ένα bullish περιβάλλον για την Ευρώπη έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι 21 αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg είναι θετικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές, βλέποντας περίπου 2% ανοδική πορεία για το δείκτη Stoxx Europe 600 φέτος και σχεδόν 3% για το Euro Stoxx 50.
-1x-1.jpg
Οι προβλέψεις των αναλυτών για τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι ανοδικές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές απολαμβάνουν την ανοδική πορεία τον Φεβρουάριο, καθώς ένας συνδυασμός προόδου των εμβολίων και γενναιόδωρων μέτρων τόνωσης ωθούν το Stoxx 600 κοντά στο ιστορικό υψηλό.
Οι αξίες και οι κυκλικοί τομείς, όπως οι τράπεζες, οι παραγωγοί εμπορευμάτων και οι ταξιδιωτικές εταιρείες, έχουν ηγηθεί της αόδου, με την JPMorgan να προβλέπει ότι η αγορά έχει περισσότερη δύναμη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική ανάκαμψη και «πρόκειται να εισέλθουμε στην περίοδο της επιτάχυνσης της ανάπτυξης», δήλωσε ο αναλυτής της JPMorgan, Mislav Matejka, ο οποίος βλέπει το Stoxx 600 να κερδίζει περίπου 7% έως το τέλος του 2021.
Επιπλέον, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να αρχίσουν σύντομα να αποσύρουν την υπερβολική ρευστότητα», πρόσθεσε.
-1x-1b.jpg
Οι πρωταγωνιστές

Εάν η ευρύτερη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά μπορούσε να σημειώσει μια ανοδική πορεία, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μια ηγετική αλλαγή από μετοχές εταιρειών με την ταχύτερη ανάπτυξη σε εκείνες που είναι φθηνές σε σχέση με τα κέρδη ή τη λογιστική αξία.
Οι χρηματοοικονομικές και ενεργειακές μετοχές, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του Stoxx 600, αναμένεται να είναι οι κύριοι δικαιούχοι.
«Αναμένετε τη διασπορά να συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε η Stephane Barbier de la Serre της Makor Capital Markets, η πιο αισιόδοξη της έρευνας.
Οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών, του πετρελαίου και φυσικού αερίου και των βασικών πόρων θα οδηγήσουν τις αποδόσεις.
Μάλιστα η ίδια παραπέμπει στην εποχή των «Roaring Twenties» πριν από έναν αιώνα, όταν ο κόσμος βγήκε από την πανδημία της ισπανικής γρίπης με έντονη οικονομική ανάκαμψη.
Έτσι, αναμένει διψήφια κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες μετοχών έως το τέλος του έτους.
-1x-1v.jpg
Στο επίκεντρο ο πετρελαϊκός και ο τραπεζικός κλάδος

Ο Stoxx 600 και ο Euro Stoxx 50 σημειώνουν μέχρι στιγμής κέρδη σχεδόν 5% το 2021.
Αυτή η απόδοση είναι παρόμοια με εκείνη του S&P 500, με τους αναλυτές να προβλέπουν κατά μέσο όρο ότι ο δείκτης των ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί 3,6% έως το τέλος του έτους.
Συγκριτικά, ο δείκτης MSCI Asia Pacific έχει ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά σημεία αναφοράς, σημειώνοντας άνοδο 9,4% το 2021, εξαιτίας της επιτυχίας στη διαχείριση της κρίσης Covid-19 και καθώς η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει.

Τι κινεί τις αγορές

«Τα πολλαπλάσια αποτίμησης είναι αυξημένα, αλλά είναι απίθανο να υποχωρήσουν κατά τη φάση της ισχυρής ανάπτυξης και της δυναμικής των κερδών, και η ροή θα συνεχίσει να ευνοεί την εξισορρόπηση προς τις συναλλαγές επαναπληθωρισμού», ανέφερε η JP Morgan.
Ένας κίνδυνος είναι η αναθεώρηση της προσαρμοστικής πολιτικής, αλλά για αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δουν μια «πλήρη υπερθέρμανση στην πραγματική οικονομία», η οποία είναι ακόμη πολύ μακριά, πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με μεγάλο discount

Το εύρος των προβλέψεων της έρευνας δείχνει μια θετική δυναμική κινδύνου προς ανταμοιβή, με την πιο bullish αναλύτρια, την Barbier de la Serre της Makor Capital, να βλέπει τον δείκτη να τελειώνει το έτος κατά 13% υψηλότερα, ενώ η πιο πτωτική πρόβλεψη για τον Stoxx 600, είναι από την TFS Derivatives που βλέπει πτώση 4,6%.
«Δεν είμαστε bearish αλλά είμααστε προσεκτικοί», ανέφερε η TFS Derivatives, βλέποντας μια αποσύνδεση μεταξύ των θεμελιωδών και της απόδοσης.
«Οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πολύ εφησυχασμένοι και αγοράζουν στην προοπτική της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, παρόλο που θα πρέπει να αναμένονται πολλές χρεοκοπίες και αύξηση του ποσοστού ανεργίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ταχέως αυξανόμενες αποδόσεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις χρεωμένες εταιρείες και στο σύνολο της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης