Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέσα Μαρτίου η εισήγηση της Morgan Stanley για την συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση της Πειραιώς – Τα δύο σενάρια

Μέσα Μαρτίου η εισήγηση της Morgan Stanley για την συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση της Πειραιώς – Τα δύο σενάρια
Το ΤΧΣ έχει αναθέσει στην Morgan Stanley να αξιολογήσει τα δεδομένα - Μέσα Μαρτίου η εισήγηση για την ΑΜΚ της Πειραιώς 
Σχετικά Άρθρα

Στα μέσα Μαρτίου 2021 αναμένεται η εισήγηση της Morgan Stanley στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Ως γνωστό η Πειραιώς θα είναι η πρώτη τράπεζα μετά το 2015 που θα υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ με στόχο να αντλήσει νέα κεφάλαια και να υλοποιήσει το σχέδιο ριζικής εξυγίανσης με δύο σημαντικές τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ., ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.

Το ΤΧΣ έχει αναθέσει στην Morgan Stanley να αξιολογήσει τα δεδομένα - Μέσα Μαρτίου η εισήγηση για την ΑΜΚ της Πειραιώς 

Μετά την ψήφιση του νόμου που αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επιτρέποντας του να συμμετέχει κατά το δοκούν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, η Morgan Stanley ως σύμβουλος του Ταμείου θα παραδώσει τις προτάσεις της για το βέλτιστο σενάριο συμμετοχής.
Το ΤΧΣ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου είναι βασικός μέτοχος στις τράπεζες με 61,35% στην Πειραιώς, 40,3% στην Εθνική, στην Alpha bank 10,98% και στην Eurobank 1,4%.

Ποια τα δύο βασικά σενάρια, ποια πρόταση έχει απορριφθεί;

Το σενάριο που δεν εξετάζει το ΤΧΣ, το οποίο μπορεί να μην έχει διευθύνοντα σύμβουλο αλλά έχει αρμόδια όργανα και επιτροπές, είναι να δεχθεί να υποχωρήσει στο 20% ή και κάτω από 20% που προτάθηκε κάποια στιγμή.
Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι
1)Να ασκήσει πλήρως το ΤΧΣ τα δικαιώματα του όπερ σημαίνει σε μια αύξηση 1,1 με 1,3 δισεκ. να συμμετάσχει με 61,35% ή 674 με 796 εκατ ευρώ
2)Να ασκήσει μερικώς το ποσοστό συμμετοχής αλλά να διατηρήσει ένα πυρήνα 40% με 50% κατά προτίμηση, ενώ μόνο υπό όρους εξετάζεται το σενάριο 30% με 40%.
Τα περισσότερα στελέχη του ΤΧΣ θεωρούν ότι άπαξ το Ταμείο διαθέτει 5,5 δισεκ. κεφάλαια μπορεί να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του.
Μετά την ζημία 1,19 δισεκ. από την μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ το Ταμείο θα πρέπει με κάποιο τρόπο άπαξ και είναι δυνητικός πωλητής να επιτύχει κάποιο κέρδος.

Το βέλτιστο σενάριο και τα όρια του state aid

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να αναζητηθεί το βέλτιστο σενάριο για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ώστε

  • Η πλήρης συμμετοχή να μην θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια
  • Να μην αποθαρρυνθούν οι ιδιώτες επενδυτές άπαξ και υπάρχει ενδιαφέρον
  • Να μην λειτουργήσουν όλα αυτά εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης είναι η Πειραιώς να πάρει την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, αρκεί να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε από αυτή την διαδικασία να κερδίσει και το ΤΧΣ.

Το 2022 τα πρώτα placements

Το 2022 θα πρέπει να αναμένονται τα πρώτα placement μετοχών από το ΤΧΣ που θα επικεντρωθούν στην Eurobank και ενδεχομένως στην Πειραιώς γιατί και οι άλλες τράπεζες θα πιέσουν για μείωση των ποσοστών του Ταμείου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Οι εξελίξεις πάντως κάτω από οποιαδήποτε σενάριο είναι θετικές για την τράπεζα Πειραιώς, ο μεγάλος στόχος σε αυτή την φάση είναι να ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά ώστε να εξυγιανθεί μετά θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση που θα είναι επιστέγασμα της επιτυχούς πορείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης