Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβερνητικό σχέδιο προσέλκυσης επενδυτών σε 200 μεγάλα έργα που κοστολογούνται… και των τραπεζών που εξυγιαίνονται

Κυβερνητικό σχέδιο προσέλκυσης επενδυτών σε 200 μεγάλα έργα που κοστολογούνται…  και των τραπεζών που εξυγιαίνονται
Με 1000 έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και τις ελληνικές τράπεζες η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προσελκύσει επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

Ένα ευρύτερο σχέδιο προώθησης σε επενδυτές, διεθνείς και εγχώριους των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Η στρατηγική χωρίζεται σε δύο σκέλη
1)Από την μια τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισεκ.
2)Από την άλλη οι τράπεζες, ο εκσυγχρονισμός που συντελείται και το σχέδιο για διάθεση τραπεζικών μετοχών από το 2022, κρίσιμο test θα είναι η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς που θα είναι επιτυχής.

Η κοστολόγηση 1000 έργων

Η κυβέρνηση έχει αναθέσει στην αξιόλογη εταιρία ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton να κοστολογήσει όλα τα μεγάλα έργα αλλά και τα υποέργα που τα συμπληρώνουν.
Συγκεκριμένα τα μεγάλα έργα προσδιορίζονται περίπου σε 200 και μαζί με τα μικρότερα συνοδευτικά έργα αγγίζουν τα 1.000.
Η διαδικασία ανάλυσης και κοστολόγησης αφορά κάθε έργο ξεχωριστά από την υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, έργα υποδομών έως και την ψηφιακή αναβάθμιση του υπουργείου δικαιοσύνης με στόχο να μειωθούν οι ημέρες έκδοσης απόφασης από 1711 σε 650.
Οι κατασκευές και ειδικά ο κλάδος ενέργειας ως γνωστό είναι από τους προνομιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι για τα 13,6 δισεκ. δάνεια θα υπάρξει και εμπλοκή τραπεζών που θα επιδιώξουν συγχρηματοδότηση, ουσιαστικά θα μοχλεύσουν ακόμη μια φορά τα δάνεια, χορηγώντας σχεδόν άλλα 13-14 δισεκ. στο πλαίσιο της συγχρηματοδότησης.
Οι επιχορηγήσεις ύψους 18 δισεκ. είναι το δέλεαρ για τους κατασκευαστές και επενδυτές.

1000 έργα για εκσυγχρονισμό

Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα συμμετάσχουν σχεδόν 1000 έργα τα οποία αθροιστικά θεωρούνται σημαντικά για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδος.
Ωστόσο είναι πολλά τα ερωτηματικά εάν τα 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ικανά να αναθερμάνουν ριζικά την οικονομία άπαξ και το διάστημα 2020 και 2021 τα σωρευτικά δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ελλάδα θα φθάσουν τα 35 δισεκ. οπότε η χώρα ξεκινάει… ήδη με μεγάλες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις τον εκσυγχρονισμό.
Η κοστολόγηση των έργων θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο 2021, οπότε και θα παρουσιαστεί στους θεσμούς για αξιολόγηση.
Εν συνεχεία η κυβέρνηση και εφόσον εγκριθεί όλος ο σχεδιασμός, θα αποταθεί σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, ενώ θα παρουσιαστεί και σε διεθνή funds όλος ο σχεδιασμός για να καταδειχθεί ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.

Ο ρόλος των τραπεζών στο σχέδιο προσέλκυσης διεθνών επενδυτών

Η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών.
Το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες αυξάνεται, άπαξ και έχουν καταφέρει, όπως έχει αναλύσει το bankingnews, ένα μεγάλο επιχειρηματικό άθλο.
Μείωσαν τα προβληματικά τους δάνεια από 106 δισεκ. σε 50 δισεκ. και με τον Ηρακλή 2 θα υποχωρήσουν στα 18 δισεκ. ευρώ.
Η εξυγίανση αυτή 88 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων (NPLs και NPEs) χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί μαζί με την Ιταλία ήταν οι δύο πιο επιτυχημένες ιστορίες εξυγίανσης στην Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον διαπιστώνεται είτε από δευτερεύοντα στοιχεία π.χ. σε ανάλυση αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για τις ελληνικές τράπεζες είχε την δεύτερη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τελικούς επενδυτές σε σχέση με όλες τις εκθέσεις που έχει δημοσιεύσει έως σήμερα, είτε από ουσιώδεις πρωτοβουλίες όπως η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς που είναι ένα μεγάλο test και βεβαίως το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών που θα ακολουθήσει.

Σχέδιο προώθησης

Η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, μέσω παρουσιάσεων την εξυγίανση των τραπεζών.
Να αναδειχθεί η δυνητική δυναμική, πως ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 άλλαξαν ριζικά το τραπεζικό σύστημα με το χαμηλότερο κόστος για το ελληνικό δημόσιο και τον έλληνα φορολογούμενο καθώς και να σχεδιαστεί ένα πλάνο αποεπένδυσης και ιδιωτικοποιήσεων.

Το test της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς

Για την Πειραιώς η αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. θα είναι ένας ισχυρός καταλύτης για την προώθηση της τελικής φάσης εξυγίανσης.
Ήδη πάνω από 20 funds εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν εξέλιξη θετική, η αύξηση κεφαλαίου έχει ήδη καλυφθεί άπαξ και θα συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Το Ταμείο είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών στην Πειραιώς 61,35%, στην Εθνική τράπεζα 40,3%, στην Alpha bank 10,98% και στην Eurobank 1,4%.
Είτε συμμετέχοντας ολικά με 61,35% στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, είτε μερικώς υποχωρώντας το ποσοστό στο 30% με 40% το ΤΧΣ συμβάλλει ως εγγυητής στην αύξηση κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ενεργοποιώντας στις 12 Απριλίου 2021 τον Ηρακλή 2 συμβάλλει στην τελική και ριζική εξυγίανση των τραπεζών οι οποίες στο τέλος του 2021 θα έχουν NPEs ratio, δηλαδή δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων ως προς τα συνολικά τους δάνεια κοντά στο 7% με 14% ανάλογα την τράπεζα.
Η κανονικότητα επιστρέφει στις τράπεζες μέσω της μείωσης των NPEs και απομένει μόνο το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης των κεφαλαίων των τραπεζών.
Η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC φθάνει στα 15,5 δισεκ. σε σύνολο 27 δισεκ. κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν την μεγαλύτερη αναλογία DTC ως προς τα ίδια κεφάλαια στην Ευρώπη, όπου το DTC φθάνει τα 105 δισεκ. ευρώ.
Το DTC μπορεί να είναι αποδεκτό εποπτικά αλλά είναι μη αποδεκτό από τις αγορές.
Ένας από τους βασικούς λόγους που οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount χρηματιστηριακά έναντι άλλων τραπεζών στην Ευρώπη είναι και η μεγάλη συμμετοχή του DTC.

Το τελικό σχέδιο προσέλκυσης επενδυτών

Η κυβέρνηση από την μια και εφόσον λάβει τις σχετικές εγκρίσεις για τα κοστολογημένα 200 μεγάλα έργα και συνολικά 1000 μαζί με τα μικρότερα και από την άλλη εφόσον υλοποιείται το σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών θα προωθήσει σε διεθνείς επενδυτές αυτό το recovery story, το σχέδιο ανάκαμψης με στόχο να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.
Για την κυβέρνηση το 2022 θα είναι έτος προσέλκυσης διεθνών επενδυτών και στις τράπεζες αλλά και στα έργα που σχεδιάζονται σε βασικούς – νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι από το 2022 θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες διάθεση μετοχών τραπεζών μέσω placement σε διεθνείς επενδυτές.
Η κυβέρνηση για να πουλήσει τα ποσοστά του δημοσίου - ΤΧΣ στις τράπεζες θα πρέπει η οικονομία να είναι ελκυστική, οι τράπεζες ελκυστικές με όρους αποτίμησης, ώστε να αποκομίσει και κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης