Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) αντλεί με εταιρικό ομόλογο μέσω ΧΑ 100-150 εκατ. ευρώ

Η ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) αντλεί με εταιρικό ομόλογο μέσω ΧΑ 100-150 εκατ. ευρώ
Ποιοι άλλοι προχωρούν σε έκδοση εταιρικών ομολόγων - Έρχεται και η πρώτη ναυτιλιακή στο ΧΑ
Σχετικά Άρθρα

Στη φαρέτρα της άντλησης κεφαλαίων θα προστεθεί και η εγχώρια εταιρική αγορά ομολόγων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται προς έγκριση, δυο εκδόσεις συνολικού ύψους 250-300 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την εταιρεία ΤΕΜΕΣ (Αχιλ. Κωνσταντακόπουλος) η οποία σχεδιάζει να αντλήσει ομολογιακό μεταξύ 100 -150 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέταση βρίσκεται ένα ακόμη ομολογιακό εισηγμένης εταιρείας ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά, με τα επιτόκια και τις... άνυδρες καταθέσεις, εισηγμένες και μη εταιρείες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την συγκυρία ενώ και οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί πλέον ως μέσο τα εταιρικά ομόλογα.

Ναυτιλιακή

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, απο χρηματιστηριακές πηγές, στην διαδικασία της προετοιμασίας βρίσκεται επίσης και το πρώτο εταιρικό ομόλογο ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας ώστε να αποτελέσει ορόσημο προκειμένου να ακολουθήσουν και νέες εκδόσεις απο την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα – αν και οι τελευταίοι αποφεύγουν το ελληνικό χρηματιστήριο για συγκεκριμένους λόγους: κεφάλαια- επενδυτές στις ΗΠΑ, έσοδα σε δολάριο κ.α.
Σ ό,τι αφορά την εταιρική αγορά ομολόγων, ύστερα απο το ακριβό “μάθημα” των υψηλών επιτοκίων για τους επενδυτές με την κατάληξη της MLS, χρειάζεται κινητοποίηση σε αναδόχους και Κεφαλαιαγορά ώστε να προηγούνται έλεγχοι σε επιχειρηματίες και ισολογισμούς.

Ποιά είναι η εταιρεία

Η ΤΕΜΕΣ Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας κατέχει στην περιοχή Μεσσηνίας δυο ξενοδοχεία πέντε αστέρων Costa Navarino, ένα συνεδριακό κέντρο, ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας, καθώς και δυο εγκαταστάσεις με γήπεδα γκόλφ.
Eπίσης, στην ίδια περιοχή αναπτύσσει και επιχειρηματική δραστηριότητα πώλησης πολυτελών εξοχικών κατοικιών.
Ο όμιλος, μεταξύ των πολλαπλών συμμετοχών σε τουριστικές επιχειρήσεις, κατέχει το 51% του ξενοδοχείου Hilton, για το οποίο αποσκοπεί να μετατραπεί μικτής χρήσης ξενοδοχείο, ενω τα υφιστάμενα δωμάτια θα μετατραπούν σε μίγμα πολυτελών κατοικιών, ιδιωτικών Clubs, εμπορικών χώρων.
Το 2019, η ΤΕΜΕΣ με σύνολο περιουσιακών στοιχείων 777 εκατ. ευρώ εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 78 εκατ. ευρώ απο 52 εκατ. ευρώ το 2018.
Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας σε 27,5 εκατ. ευρώ απο 20 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων, ανήλθαν σε 24,1 εκατ. ευρώ απο 8 εκατ. ευρώ.
Τα δε έσοδα απο τις πωλήσεις 24 εξοχικών κατοικιών ανήλθαν σε 20,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη σε 11 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος το 2019 διέθετε μακροπρόθεσμο δανεισμό ( ομολογιακά δάνεια ) ύψους 221 εκατ. ευρώ, έναντι 117 το 2018.
Tα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, η ΤΕΜΕΣ προχώρησε σε συμφωνία με την Lamda για την ανάπτυξη δυο ξενοδοχείων στο Ελληνικό και πολυτελών κατοικιών.
Εκτός απο το περιουσιακό στοιχείο του Hilton - με λογιστική αξία 196 εκατ. ευρώ- για το οποίο καταγράφηκε κέρδος απο την εξαγορά ύψους 31 εκατ. ευρώ - η ΤΕΜΕΣ προχώρησε σε συμφωνία για την θυγατρική εταιρεία Πανόραμα στην οποία κατέχει πλέον το 50%, καθώς με αύξηση κεφαλαίου εισήλθε η εταιρεία Consilium του κ. Τ. Νemec.
Στην εταιρεία Πανόραμα, έχουν εισφερεθεί με απόσχιση, το γκόλφ Dunes Course καθώς και η Navarino Bella vista.
Στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση, η ΤΕΜΕΣ προχώρησε σε πώληση 6 αγροτεμαχίων προς την Πανόραμα με τίμημα 21 εκατ. ευρώ.
Στην ΤΕΜΕΣ επίσης, κατακυρώθηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού τρία τμήματα της έκτασης στην Ακτή Β. Βούλας όπου θα επενδυθούν 7 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης