Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός λόγω covid στην Αττική – Μόλις 23 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες – Lockdown έως 7/3

Συναγερμός λόγω covid στην Αττική – Μόλις 23 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες – Lockdown έως 7/3
Ανοιχτό το σενάριο επίταξης ιδιωτικών κλινών - Ανησυχία και για την Θεσσαλονίκη
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν οι επιστήμονες την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να παραμένει η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα καθημερινά εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Πηγή ανησυχίας αποτελούν τόσο η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο όσο και η ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική, καθώς βάσει των τελευταίων στοιχείων, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες μόλις 23 κλίνες ΜΕΘ.
Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτήν την εβδομάδα θα δούμε αύξηση του αριθμού και στις εισαγωγές ασθενών με covid και στους διασωληνωμένους.
Πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε θα πρέπει να υπάρξει επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αν και όπως αναφέρεται, τουλάχιστον 20 ασθενείς με covid έχουν νοσηλευθεί σε ιδιωτικές μονάδες θεραπείας.
Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα φτάσουν στο αποκορύφωμα τους, για να αρχίζουν να σταθεροποιούνται από την επομένη έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσει και η μείωση τους αλλά και η αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ωστόσο, εκτιμάται πως τις επόμενες 10 ημέρες δεν θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση έτσι ώστε να ανοίξουν και πάλι σχολεία και οικονομικές δραστηριότητες, για αυτό και οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν πως θα δοθεί τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες παράταση του lockdown στην Αττική έως τα μέσα Μαρτίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το κύριο βάρος πέφτει στους εμβολιασμούς, οι οποίοι σήμερα Τετάρτη 17/2 και λόγω της κακοκαιρίας, αναμένεται να αρχίσουν από τις 12:00 το μεσημέρι.
Όσον αφορά τους χθεσινούς εμβολιασμούς που αναβλήθηκαν, δεν αποκλείεται αυτοί να πραγματοποιηθούν εμβόλιμα την ερχόμενη Κυριακή 21/2.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Παράταση μιας εβδομάδας θα πάρει το lockdown στην Αττική

Την εκτίμηση πως θα παραταθεί κατά μια εβδομάδα το lockdown διατύπωσε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως το ιικό φορτίο παραμένει σταθερό.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, τονίζοντας πως παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα.
«Το ιικό φορτίο είναι σταθερό και από αύριο θα φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οπίος υποστήριξε πως η κακοκαιρία ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού.
Ερωτηθείς για το πότε θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση, ο κ.Σαρηγιάννης επεσήμανε πως πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από το Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Βατόπουλος: Υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown

Την θέση πως το υγειονομικά ασφαλές είναι το lockdown στην Αττική, το οποίο λήγει στις 28/2, να παραταθεί διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατοπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι το εάν θα παραταθεί το lockdown θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων και από την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε πως βασική προτεραιότητα της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι το άνοιγμα των σχολείων.
Ερωτηθείς εάν αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown, όπως υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, κ.Βατόπουλος κράτησε χαμηλούς τόνους, αναφέροντας πως «ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο lockdown».

Εξαδάκτυλος: Δεν θα είμαστε έτοιμοι για άρση lockdown την 1η Μαρτίου

Την θέση ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες ενδεχομένως να υπάρξει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αργότερα μια μείωση διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος πάντως επεσήμανε πως δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για άρση του lockdown.
«Θα δούμε αποτελέσματα την άλλη βδομάδα, όμως δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε 1η Μαρτίου τελείωσαν όλα ανοίγουμε τα πάντα, αλλά δεν αποκλείω κάποιες δραστηριότητες να επανέλθουν αρχές Μαρτίου.
Αυτό δεν πρέπει να το αποκλείσουμε» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για την χρήση διπλής μάσκας.
«Έχει μια πολυπλοκότητα η διπλή, ως προς τη χρήση και εφαρμογή της» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν πρέπει να γίνονται δημόσια αυτές οι συζητήσεις γιατί δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες που ήδη είναι κουρασμένοι.
Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ.Εξαδάκτυλος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι η βρετανική μετάλλαξη, που είναι και το πιο μεταδοτικό στέλεχος, ενδεχομένως να κυριαρχήσει και να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που μεταδίδεται ταχύτερα από αυτόν που ήδη γνωρίζουμε.
«Αυτή τη στιγμή, λόγω των απαγορευτικών περιορίζεται η μετάλλαξη του» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος.

«Χωρίς αντίπαλο» η Αττική – 70% αύξηση στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης

«Χωρίς αντίπαλο» συνεχίζει η Αττική στην κορυφή της λίστας των νέων διαγνώσεων, καθώς μετρά και πάλι τα μισά περίπου κρούσματα (538), με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει ξανά τριψήφιο αριθμό (170), όπως και το σύνολο του Δυτικού Τομέα (120), την ίδια στιγμή που ο Πειραιάς (80) εξακολουθεί να ανησυχεί τους ειδικούς για την ανοδική τάση που παρατηρείται επί μακρόν στην περιοχή.
Σε συναγερμό συνεχίζει να βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη έπειτα από τα 144 κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα, αλλά και την εξέταση των λυμάτων που διεξάγει σε εβδομαδιαίο επίπεδο η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΕΥΑΘ.
Συγκεκριμένα, το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης στις τελευταίες μετρήσεις αναδείχθηκε σημαντικά αυξημένο, με τη μέση τιμή συγκέντρωσης την εβδομάδα από 8 έως 14 Φεβρουαρίου να είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, 1 με 7 Φεβρουαρίου.

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε 14 Περιφερειακές Ενότητες

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το γεγονός ότι, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, άλλες 12 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας βρίσκονται και πάλι με διψήφιο αριθμό στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, στοιχείο που δείχνει ότι ο ιός δεν έχει περιοριστεί, αντιθέτως κινείται ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Στην Αχαΐα σημειώθηκαν 70 νέες διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανάφερε ο κ. Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για τον κορωνοϊό που τέθηκε σε λειτουργία πριν μερικές ημέρες, λέγοντας πως «στην Πάτρα παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια μικρή αύξηση της παρουσίας του ιού».
Από την άλλη, στην Εύβοια που εδώ και τρεις περίπου ημέρες μαστίζεται από το κύμα της κακοκαιρίας τα χθεσινά 20 κρούσματα είναι πιθανό να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση. Πέραν, όμως, από τις δύο αυτές περιοχές που υπενθυμίζουμε πως βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρού lockdown, άλλα 10 σημεία της Ελλάδας καταγράφουν –αναλογικά- υψηλά κρούσματα.
Ενδεικτικά, κρίσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην Χαλκιδική με τα 48 κρούσματα, ενώ ανησυχία επιφέρει η σημαντική αύξηση σε Ηλεία (25), Αργολίδα (24) και Κορινθία (18). Λάρισα, Μαγνησία και Ρέθυμνο κάνουν για ακόμη ημέρα την εμφάνισή τους με 17, 14 και 11 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα, ενώ στον χάρτη των διψήφιων κρουσμάτων μπαίνουν μετά από καιρό Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία με 12 και Αρκαδία με 11 κρούσματα αντίστοιχα.

Συνολικά 6.181 οι νεκροί

Στους 6.181 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα (16/2) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.121, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 173.905 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.800 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

eody_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.181 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 309 (χθες 299).
eody_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 87,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.231 ασθενείς.

eody_3.jpg

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 190 (ημερήσια μεταβολή -5,47%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 224 ασθενείς.

eody_4.jpg

Άρχισε ο εμβολιασμός των 60 – 64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Άρχισε από τη Δευτέρα 15/2 ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 ετών με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που σε εξέλιξη είναι οι εμβολισμοί και για τα άτομα άνω των 75 ετών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.
Όπως αναφέρεται έχουν δημιουργηθεί δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών.
Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 ετών και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες.
Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.
Τα δυο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 ετών θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.
Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.
emvoliastiko_kendro_Marousi.JPG
Ενεργοποίηση δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών

Από 15/2 ενεργοποιήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, που λειτουργούν στη HELEXPO και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα.
Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα.
Χθες ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα.
Το ωράριο λειτουργίας του σταθμού θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.
Παράλληλα ενεργοποιείται και το mega εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (24 εμβολιαστικά κέντρα).
Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.

Αλλαγές στις μετακινήσεις

Άλλαξαν από 15/2 τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων και τις σχετικές βεβαιώσεις που μπορούν να έχουν στη διάθεση τους.
Αν και αρχικά το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζόμενους από τις αρμόδιες αρχές και ότι από σήμερα Τετάρτη 17/2, θα εφαρμοζόταν το μέτρο με κυρώσεις, λόγω της κακοκαιρίας, δόθηκε παράταση, με αποτέλεσμα οι αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων να τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 19/2.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr.
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας.
Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι

Επιπλέον, οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τις κλειστές επιχειρήσεις, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Περαιτέρω διευκρινίζεται:

  1. Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
  2. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Τα νέα έντυπα

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «βεβαίωση κίνησης εργαζομένου με εργόσημο». Το έντυπο αυτό εκδίδεται, μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» ισχύουν από σήμερα για την εκτέλεση της εργασίας τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00 έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης