Διεθνή

Βραζιλία - Κορωνοϊός: O Bolsonaro προωθεί την κατεπείγουσα έγκριση του ισραηλινού ρινικού φαρμάκου

Βραζιλία - Κορωνοϊός: O Bolsonaro προωθεί την κατεπείγουσα έγκριση του ισραηλινού ρινικού φαρμάκου
Ο Bolsonaro είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Netanyahu πριν από δύο ημέρες και όπως του είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό» για τα σοβαρά κρούσματα της Covid-19
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Zair Bolsonaro δήλωσε σήμερα 15 Φεβρουαρίου, ότι η χώρα του θα ήθελε να χρησιμοποιήσει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το ρινικό σπρέι που παρασκευάστηκε στο Ισραήλ για την Covid-19 και το οποίο χαρακτηρίστηκε «θαυματουργό φάρμακο» από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
«Το Exo-cd24 είναι ένα ρινικό σπρέι που αναπτύχθηκε από το ισραηλινό ιατρικό κέντρο Ichilov, το οποίο είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό (…) για τα σοβαρά κρούσματα της Covid-19», έγραψε στο Twitter ο Bolsonaro.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Netanyahu πριν από δύο ημέρες.
Πρόσθεσε ότι θα σταλεί αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του φαρμάκου αυτού στην Anvisa, την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας.
Πριν από δύο εβδομάδες, το ισραηλινό ιατρικό κέντρο Ichilov έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα από τη φάση 1 της κλινικής δοκιμής που έκανε για τη θεραπεία των πνευμονικών συμπτωμάτων της Covid-19 με το εισπνεόμενο φάρμακο Exo-cd24.

H αποτελεσματικότητα του ρινικού σπρέι

Ο επικεφαλής της μελέτης, Nadir Arber, είπε ότι χορήγησε το φάρμακο σε 30 ασθενείς που παρουσίαζαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα και οι 29 από αυτούς «βγήκαν από το νοσοκομείο» μέσα σε διάστημα «τριών έως πέντε ημερών».
Ο 30ός ασθενής ανάρρωσε επίσης, αλλά λίγο αργότερα.
Οι Ισραηλινοί ερευνητές ωστόσο δεν ανέφεραν αν χορήγησαν κάποιο ψευδοφάρμακο σε μια ομάδα ελέγχου και δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες της μελέτης τους σε μια έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση.
Ο Netanyahu πάντως χαρακτήρισε «θαυματουργό» το φάρμακο, την περασμένη εβδομάδα.
Ο Bolsonaro, ο οποίος υποβάθμιζε την πανδημία μολονότι η χώρα του μετρά 239.000 θανάτους –είναι η δεύτερη σε απόλυτους αριθμούς πίσω από τις ΗΠΑ– έχει προωθήσει στο παρελθόν θεραπείες που δεν έχουν εγκριθεί από την επιστημονική κοινότητα, όπως τη χορήγηση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης