Τελευταία Νέα
Διεθνή

OLAF προς ΕΕ: Προσοχή σε απάτες με πλαστά εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Θα εξαφανιστούν χρήματα

OLAF προς ΕΕ: Προσοχή σε απάτες με πλαστά εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Θα εξαφανιστούν χρήματα
Η OLAF έχει προσθέσει ένα επιπλέον σώμα στη συνεχιζόμενη έρευνά της για ψεύτικα προϊόντα προστασίας κατά της νόσου Covid-19
Σχετικά Άρθρα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία προειδοποίησε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να είναι σε επιφυλακή έναντι προσφορών για εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, καθώς πρόκειται για απάτες και θα πρέπει να γίνονται οι σχετικές καταγγελίες.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της OLAF, «ακούμε αναφορές για απατεώνες που προσφέρονται να πουλήσουν εμβόλια σε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτές οι προσφορές γίνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Για παράδειγμα, οι απατεώνες μπορεί να προσφέρουν να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων, να παραδώσουν ένα μόνο δείγμα για να εξασφαλίσουν την προκαταβολή και στη συνέχεια να εξαφανιστούν με τα χρήματα. Μπορούν επίσης να παραδώσουν πλαστές ψεύτικων εμβολίων.
Ή μπορεί ψευδώς να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν νόμιμη επιχείρηση και ισχυρίζονται ότι κατέχουν ή έχουν πρόσβαση σε εμβόλια».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, όλες αυτές οι αξιώσεις έχουν ένα κοινό: είναι ψευδείς.
Είναι απάτες, οργανωμένες για να εξαπατήσουν τις εθνικές αρχές που επιδιώκουν να εντείνουν τον ρυθμό εμβολιασμού για να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς.
Η OLAF έχει προσθέσει ένα επιπλέον σώμα στη συνεχιζόμενη έρευνά της για ψεύτικα προϊόντα προστασίας κατά της νόσου Covid-19, με σκοπό την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου εμβολίων που πιθανώς πραγματοποιούνται με παράνομη εισαγωγή τους στο έδαφος της ΕΕ ή και μέσω της εμπορίας πλαστών φαρμάκων.

Η καταγγελία του Τσέχου πρωθυπουργού, όπως μετέδιδε την Παρασκευή το bankingnews: 

Οι πρωθυπουργοί τεσσάρων χωρών της Ευρώπης έλαβαν προσφορά για τη σύναψη συμφωνιών με την AstraZeneca (εκτός δηλαδή του πλαισίου της ΕΕ), για ταχύτερη παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Andrej Babis, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ήταν ο ένας εκ των τεσσάρων.
«Την ώρα που η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές για αυτό το εμβόλιο -όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι τρεις πρωθυπουργοί στην Ευρώπη- ακόμη και πριν την έναρξη των παραδόσεων» σημείωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Euractiv, προσθέτοντας ότι η προσφορά έγινε από μία εταιρεία - σε ρόλο μεσάζοντα- από το Ντουμπάι, με προπληρωμή του 50%.
«Πιστέψτε με, θα χρησιμοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία, εάν ήταν ρεαλιστική.
Αλλά δεν διαθέτουμε τα χρήματα για να αντεπεξέλθουμε.
Ασφαλώς, έχουμε κάποιες συμφωνίες και πρέπει να τις σεβαστούμε» είπε ο ίδιος.

Η απάντηση της φαρμακευτικής

Η AstraZeneca, σχολιάζοντας τις επίμαχες δηλώσεις σημείωσε:
«Η προσοχή μας, στην παρούσα φάση, επικεντρώνεται στην εκπλήρωση των βασικών μας δεσμεύσεων παγκοσμίως, στις κυβερνήσεις και στις διεθνείς υγειονομικές οργανώσεις, το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να συμβάλουμε στον τερματισμό της πανδημίας».
«Εάν κάποιος προσφέρει ιδιωτικά εμβόλια, είναι πιθανότατα απάτη, επομένως πρέπει να απορριφθεί (σ.σ. η πρόταση) και να αναφερθεί στις τοπικές υγειονομικές Αρχές» επεσήμανε η εταιρεία στο Euractiv.
Παράλληλα, ερωτηθείσα η Κομισιόν για την πιθανότητα τέτοιων διμερών προσφορών, πηγές απάντησαν ότι δεν έχουν σχετική πληροφόρηση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης