Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης για FRONTEX και επαναπροωθήσεις

Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης για FRONTEX και επαναπροωθήσεις
Σύμφωνα με αξιωματικούς, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη εγκατέλειψαν την υπηρεσία τους ισχυριζόμενοι ότι έχουν δημιουργηθεί παράνομες επιχειρήσεις που θέτουν εμπόδια στους μετανάστες ώστε να φτάσουν επιτυχώς στις ακτές της Ε.Ε
Σχετικά Άρθρα

Έρευνες εκκίνησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Απάτης (OLAF) για την Frontex ώστε να διαπιστώσει αν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί για ανάρμοστες συμπεριφορές και επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο σύμφωνα με την Politico. 

Σύμφωνα με αξιωματικούς, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη εγκατέλειψαν την υπηρεσία τους ισχυριζόμενοι ότι έχουν δημιουργηθεί παράνομες επιχειρήσεις που θέτουν εμπόδια στους μετανάστες ώστε να φτάσουν επιτυχώς στις ακτές της Ε.Ε.

Η OLAF δήλωσε πως συνεργάζεται με την Frontex για τις έρευνες που έχουν διαταχθεί, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι η εν λόγω διερεύνηση δεν αποτελεί «απόδειξη» ότι έχει τελεσθεί αδίκημα διαφθοράς ή παρατυπίας.

Τα δημοσίευματα

Από την άλλη μεριά ωστόσο δημοσιεύματα από άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Der Spiegel, δημοσίευσαν εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ftontex εμπλέκεται σε επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναγκάζοντας τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τα υδάτα της Ε.Ε.
Οι ισχυρισμοί αυτοί οδήγησαν την Επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της Ένωσης Ylva Johansson να ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της frontex για ενδελεχή έρευνα.
Τον περασμένο μήνα (Δεκ. 2020) ο διευθυντής της Frontex, μιλώντας στο Κοινοβούλιο αρνήθηκε ότι ο Οργανισμός συμμετείχε σε τέτοιου είδους εγκλήματα, τονίζοντας ότι δεν διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία για τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες και την συμμετοχή του προσωπικού της Frontex στη συμμετοχή επαναπροωθήσεων (push back). 
Ο ισχυρισμός του αυτός δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωβουλευτές, με την Σοσιαλιστική ομάδα να ζητά την παραίτηση του, ενώ ταυτοχρόνως οι Πράσινοι ζητούν έρευνα.

www.bankingnews.gr




 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης