Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματίζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες – Στους 6.126 οι νεκροί, αλλαγές σε μετακινήσεις και μάσκες – Προς παράταση lockdown

Προβληματίζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες – Στους 6.126 οι νεκροί, αλλαγές σε μετακινήσεις και μάσκες – Προς παράταση lockdown
Ο προβληματισμός εστιάζεται στην αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων - Παράταση του lockdown εισηγούνται οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ανησυχία προκαλεί η συνεχής άνοδος των λεγόμενων σκληρών επιδημιολογικών δεικτών στην Ελλάδα για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί.
Την ανησυχία επέτειναν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή (14/2/2021), καθώς ενώ διενεργήθηκαν κατά πολύ λιγότεροι έλεγχοι, ανακοινώθηκαν 662 κρούσματα και 23 θάνατοι.
Προβληματισμός επικρατεί και για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, που ανέρχονται στους 301.
Η Αττική συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις μολύνσεις με 332 νέα κρούσματα.
Η Αχαΐα κατέγραψε 59 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 453.
Άλλες πέντε περιφέρειες μετρούν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ αύξηση της τάξης του 2,8% παρατηρήθηκε και στον μέσο όρο θετικότητας.
Στο μεταξύ, το βλέμμα των επιστημόνων είναι στραμμένο και στις μεταλλάξεις του ιού, αλλά και στη χρήση διπλής μάσκας, θέμα για το οποίο η Επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εκδόσει οδηγίες τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, ξεκινούν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα 15/2 δύο εμβολιαστικά κέντρα και συγκεκριμένα, το mega εμβολιαστικό κέντρο (Helexpo) στο κτίριο «Προμηθέας», στο Μαρούσι και στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, ενώ «φρένο» στις αυξημένες μετακινήσεις που παρατηρούνται στην Αττική παρά το lockdown που έχει επιβληθεί, αναμενέται να μπεί επίσης από τη Δευτέρα , καθώς δεν θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης για όσους εργαζόμενους τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης.
Πλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κυκλοφορούν από αύριο με νέα βεβαίωση από την «Εργάνη», η οποία θα συμπληρώνεται από το σύστημα και στην οποία θα αναγράφεται το ωράριο εργασίας.
Άλλωστε, αναμένεται να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Σαρηγιάννης: Καλό θα είναι να παραταθεί το lockdown - Η Αττική έφτασε στην κορυφή της επιδημιολογικής καμπύλης

Στην κορυφή της επιδημιολογικής καμπύλης έφτασε η Αττική το Σάββατο 13/2, όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση της πίεσης που προκαλεί η πανδημία στην Αττική από την Δευτέρα 15/2.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας ΣΚΑΪ έκανε λόγο για μείωση που θα είναι ήπια αλλά συνεχής, προσθέτοντας ότι από τα μέσα Μαρτίου δεν θα νιώθουμε αυτή την πίεση που υπάρχει σήμερα στο Σύστημα Υγείας.

Παράταση lockdown

Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψή του ότι για να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία θα είναι ανοιχτή το Πάσχα θα είναι καλό να παραταθεί και λίγο πέρα από τις 28 Φεβρουαρίου το lockdown.
Κατά τον ίδιο, εξίσου καλό θα ήταν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα και για τη Θεσσαλονίκη, παρόλο που δεν πιέζεται τόσο αυτή την περίοδο.
Τέλος, σημείωσε ότι είναι στο χέρι όλων μας να «αδειάσουμε» τις ΜΕΘ και συνέστησε στους πολίτες να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμα και για καθημερινά τους ψώνια.

Σε λειτουργία τη Δευτέρα 15/2 τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το mega εμβολιαστικό κέντρο (Helexpo) στο κτίριο «Προμηθέας», στο Μαρούσι, το οποίο επιθεώρησε το Σάββατο 13/2 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά τη λειτουργία του τη Δευτέρα 15/2.
Ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν σε αυτόν, 96 εμβολιαστικά κέντρα.
Η δυναμικότητα του μέγα σταθμού στη Helexpo για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα.
Η έναρξη του σταθμού θα γίνει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 με ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού 48 εμβολιαστικών κέντρων.
Το ωράριο λειτουργίας του θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.
Στην πρώτη φάση τα ραντεβού προγραμματίζονται ανά 15 λεπτά.
Τα 96 εμβολιαστικά κέντρα εκτείνονται σε δύο επίπεδα των 3.000 τ.μ. και στοιχίζονται σε έξι τομείς των οκτώ κυψελών. Υπάρχει διαφορετική είσοδος και διαφορετική έξοδος, ενώ για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες υπάρχει διάδρομος για τη μετακίνηση τους στο χώρο.
Επίσης, διατίθεται ιατρείο για κλινική εξέταση και χώρος βραχείας νοσηλείας με monitor, καρδιογράφο, μηχάνημα παροχής οξυγόνου και δύο φορεία για περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης παρακολούθησης των ζωτικών σημείων ή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί, επίσης, ειδικές σημάνσεις για την καθοδήγηση των πολιτών στους ειδικούς χώρους (αναμονής, εμβολιασμού, γραμματείας) και για τη διατήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.
emvoliastiko_kendro_Marousi.JPG

Το εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 εκτός από την ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού στο Μαρούσι (48 εμβολιαστικά κέντρα) ενεργοποιείται και στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ (24 εμβολιαστικά κέντρα).
Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.
Στην παρούσα φάση το προσωπικό του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Μαρούσι αποτελείται από περίπου 136 άτομα συνολικά και πιο συγκεκριμένα από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ενώ σημειώνεται πως διάρκεια του ωραρίου θα εναλλάσσεται σε δύο βάρδιες.
Τονίζεται δε πως κάθε 8 εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται από έναν ιατρό, οκτώ νοσηλευτές και δύο διοικητικούς.
Για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υπάρχει προσωπικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την εμβολιαστική δράση και στις δυο βάρδιες ενώ το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης εμβολιασμού και αποθήκευσης στις μονάδες εμβολιασμού, καθώς και για το χειρισμό των tablets και τη λειτουργία της εφαρμογής «COVID-19 - Vaccination».

Θεμιστοκλέους: Πιθανότατα εντός Μαρτίου να εμβολιαστούν πολίτες με σοβαρές ασθένειες

Πιθανότατα εντός Μαρτίου, μαζί με την ηλικιακή ομάδα 70-74 , να εμβολιαστούν πολίτες με σοβαρές ασθένειες, όπως ενεργές νεοπλασίες, μεταμοσχευμένοι και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η επιτροπή εμβολιασμών έχει καταρτίσει το σχέδιο προτεραιοποίησης με επιστημονικά κριτήρια για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και εκτίμησε ότι κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών, αναμένεται να γίνουν γνωστές ορισμένες πτυχές του σχεδίου.

Πιθανή η χορήγηση σε άνω των 65 του εμβόλιο της AstraZeneca

Ο κ. Θεμιστοκλεους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον Μάρτιο το εμβόλιο της AstraZeneca να αρχίσει να χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών.
Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι, υπογράμμισε πως θα ξεκινήσει όταν έρθει στη χώρα μας ένα πιο εύκολα διαχειρίσιμο εμβόλιο, όπως της Johnson & Johnson, από το όποιο αναμένονται μέσα στον Απρίλιο περίπου 400.000 δόσεις.

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις εργαζομένων

Σε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Αναφορικά με τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων διευκρινίζεται:

Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.
Επιπλέον, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «βεβαίωση κίνησης εργαζομένου με εργόσημο».
Το έντυπο αυτό εκδίδεται, μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/.
Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την ομαλή μετάβαση στο νέο έντυπο βεβαίωσης κίνησης του εργαζομένου, δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως, μέχρι και τις 17/2/2021 και ώρα 06:00.
Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00 έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Περί μετακινήσεων των εργαζομένων

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr.
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα γίνονται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, ενώ παύσουν να ισχύουν οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.
Στο δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης, θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού.
Παράλληλα, θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Επίσης, οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Σχετικά με τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τα νέα έντυπα

Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021.
Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασίας και νόμιμης άδειας, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης - αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα βεβαίωσης κίνησης του εργαζομένου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως, μέχρι και τις 17/2/2021 και ώρα 06:00΄.
Για το διάστημα από τις 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και τις 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες - άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Επίσης, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Επιπλέον, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

ΕΟΔΥ: 662 νέα κρούσματα στις 14/2 - Συνολικά 6.126 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (14/2/2021), 662 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
krousmata.JPG
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.128 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.696 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
thanatoi.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.126 νεκροί.
Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
sygrisi.JPG

301 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 301 (68.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 86.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.218 ασθενείς.
exelixi.JPG
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248 (ημερήσια μεταβολή -2,36%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.

perioxes.JPG Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι79έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

deigmata.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης