Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόσοβο: Στις κάλπες 1,8 εκατ ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές εν μέσω πανδημίας και ανεργίας

Κόσοβο: Στις κάλπες 1,8 εκατ ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές εν μέσω πανδημίας και ανεργίας
Δημοσκοπήσεις δίδουν στο κίνημα "Αυτοδιάθεση" ποσοστό που θα αγγίζει το 45-55% στους Αλβανόφωνους ψηφοφόρους, που αποτελούν το 90% των πολιτών
Σχετικά Άρθρα

Άνοιξαν οι κάλπες στο Κόσοβο για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται μέχρι στιγμής ομαλά. Τα περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 120 βουλευτές του κοινοβουλίου.
Παρά το τσουχτερό κρύο και την πανδημία τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν κανονικά και μάλιστα παρατηρείται μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων.
Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 28 πολιτικά κόμματα και συνδυασμοί.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το κίνημα "Αυτοδιάθεση" του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός 'Albin Kurti αναμένεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών.


Προβάδισμα Kurti στις δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις δίδουν στο κίνημα "Αυτοδιάθεση" ποσοστό που θα αγγίζει το 45-55% στους Αλβανόφωνους ψηφοφόρους, που αποτελούν το 90% των πολιτών, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τις εκλογές του 2019.
Ο Kurti, που εξελέγη πρωθυπουργός για 5 μήνες το 2020, έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στη μάχη κατά της διαφθοράς και στον διάλογο με τη Σερβία η οποία έχασε τον έλεγχο του Κοσόβου το 1999 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Η Σερβία και η Ρωσία δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ενώ το Βελιγράδι πιέζει για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της Σερβικής μειονότητας.

Οι συμμαχίες εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία

Εάν το κόμμα του Kurti δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 61 εδρών θα χρειαστεί τη στήριξη του Δημοκρατικού κόμματος του Κοσόβου (LDK) του τέως προέδρου Δημοκρατίας και κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Hasim Thaci και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ramous Haradinay.
Οι εθνικές μειονότητες, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα εκπροσωπηθούν με 20 βουλευτές εκ των οποίων οι δέκα θα προέρχονται από την σερβική κοινότητα. Στις γραμμές των Σέρβων τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κι απ ότι όλα δείχνουν η Σερβική Λίστα (SL) που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι θα επικρατήσει καταλαμβάνοντας και τις δέκα έδρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης