Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Αναμένονται χιόνια και στην Αττική – Πού χρειάζονται αλυσίδες - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Αναμένονται χιόνια και στην Αττική – Πού χρειάζονται αλυσίδες - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις φέρνει την Κυριακή 14/2 η κακοκαιρία «Μήδεια»

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Χιόνια στην Αττική και στα βόρεια προάστια της Αθήνας θα φέρει από το απόγευμα της Κυριακής 14/2 και μετά η κακοκαιρία «Μήδεια» , η πρώτη φάση της οποίας θα κορυφωθεί σήμερα.
Και ενώ  ήδη πολλές περιοχές της χώρας έχουν ντυθεί στα λευκά από την επέλαση της κακοκαιρίας "Μήδεια" που βρίσκεται σε εξέλιξη και επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός,  το μεσημέρι της Κυριακής 14/2 στις 15:00  θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ευρεία σύσκεψη.
Στο μεταξύ, ο ΑΔΜΗΕ, επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα, ενώ προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα.


Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Ο βέλτιστος συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και η καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο ευρείας σύσκεψης που θα διεξαχθεί στις 15:00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου, θα βρεθεί και η Αττική, όπου και αναμένεται να ενταθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.
Επίσης, θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιος Καραγιάννης, εκπρόσωποι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

ΑΔΜΗΕ: Eνεργοποιήθηκε σχέδιο άμυνας για το Σύστημα Ηλεκτροδότησης – Πιθανές διακοπές ρεύματος

Επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα.

Το Σχέδιο Άμυνας

Το έκτακτο σχέδιο , όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα.
Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων ήταν να προβλεφθεί η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων (14 – 20/2/2021).
Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τονίζει ο ΑΔΜΗΕ, «κυριότερος παράγοντας επίδρασης είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες και, ειδικότερα, οι θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων που θα επικρατήσουν στην Επικράτεια. Σημειώνεται ότι, για τη διαχείριση της ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της διακοψιμότητας».
Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σημειώνει, «έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη».

Πιθανές διακοπές ρεύματος

Επισημαίνει ωστόσο ότι, «σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών, έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ».
Με βάση τα ανωτέρω, ο ΑΔΜΗΕ προειδοποιεί πως «δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα».
Υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού».
Τέλος, επισημαίνει ότι « καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές».

Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες

Αρχικά, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Τα φαινόμενα μετά το απόγευμα της Κυριακής 14/2 βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας.
Επίσης, έως το απόγευμα της Κυριακής αναμένονται βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου.
Καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανώς αργότερα στις Κυκλάδες.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της Κυριακής η κακοκαιρία «Μήδεια» θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια, παγετό κατά τόπους ισχυρό στα βόρεια και ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, καθώς επίσης θυελλώδεις βόρειους ανέμους αρχικά στο Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο.
Στο μεταξύ, οι  θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14/02 στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, έπεσαν κάτω από τους -10 βαθμούς, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στην Κλεισούρα Καστοριάς με τιμή -12.7 βαθμούς Κελσίου.

Διακόπηκε η κυκλοφορία σε λεωφόρο Πάρνηθος και Φυλής

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης.
Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.
Άνοιξε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας
Επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία.

Σε λευκό κλοιό η Φθιώτιδα

Χιονίζει κατά μήκος του Εθνικού δικτύου Αθηνών-Λαμίας από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους.
Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστη και έτσι, διευκολύνονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα που έχουν κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό στο τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας.
Στο υπόλοιπο δίκτυο, όλη τη νύχτα τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων επιχειρούσαν για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι από τη Λαμία προς την 'Άμφισσα στην περιοχή του Μπράλου.
Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει φτάσει τους 5 πόντους.
xionia5.JPG

Σημειώνεται ότι και η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα μέχρι τα μηχανήματα να απομακρύνουν το χιόνι και ρίξουν αλάτι.
Πάντως, προβλήματα δεν υπάρχουν σε δρόμο, αν και οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.
Επίσης, στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο από το ξημέρωμα της Κυριακής 14/2 ξεκίνησαν τα μηχανήματα των δήμων ώστε να υπάρχει πρόσβαση προς τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι φτάνει και τα 30 εκατοστά.
Το δεύτερο κύμα της χιονόπτωσης αναμένουν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας μετά το μεσημέρι.
xionia8.JPG

Διακοπές ρεύματος

Διακοπές ρεύματος σε χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας σημειώθηκαν από τις 4:00 το πρωί της Κυριακής 14/2.
Ήδη, συνεργεία της ΔΕΗ έχουν σπεύσει για να εντοπίσουν τη βλάβη και να την αποκαταστήσουν.

Άνοιξε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία.

Στα λευκά ντύθηκε η πόλη της Λάρισας

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες , ενώ τα μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν για να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό σε όλο το νομό.
Πάντως, λόγω της κακοκαιρίας έχει υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω σημεία:

  • στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης
  • στην νέα εθνική οδό Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης
  • στην επαρχιακή οδό Λάρισας - Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της.


Με αντιολισθητικές αλυσίδες

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

  • από το 34ο χλμ. έως το 70ο χλμ. της νέας εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης,
  • από το 40ο χλμ. έως το 63ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας
  • σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ελασσόνας
  • σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Φαρσάλων
  • στην επαρχιακή οδό Πυργετού - Κρανιάς Τεμπών
  • στην επαρχιακή οδό Ανατολής - Μεγαλοβρύσου Αγιάς
  • στην επαρχιακή οδό Σκλήθρου - Καλαμακίου Αγιάς, από την τοπική κοινότητα Ελάφου έως την τοπική κοινότητα Σκλήθρου
  • στην επαρχιακή οδό Στομίου - Καρίτσας Αγιάς
  • στην επαρχιακή οδό Κόκκινου Νερού - Αγιοκάμπου (παραλιακή οδός), από την τοπική κοινότητα Βελίκας (θέση Βραχάκι) έως την τοπική κοινότητα Κόκκινου Νερού,
  • στην επαρχιακή οδό Δήμητρας - Ανατολής, από την τοπική κοινότητα Δήμητρας έως την τοπική κοινότητα Ανατολής,
  • στην επαρχιακή οδό Στομίυ - Ομολίου και
  • στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.


Χιονίζει στον Βόλο

Χιονίζει και στον Βόλο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει στον -1 βαθμό, όμως λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση του κρύου είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω.
Δεν υπάρχουν προβλήματα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Το χιόνια έχει φτάσει τα 10 εκατοστά στα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Ανω Βόλος, Ανακασιά, Αγία Τριάδα, Άλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα.
Χιονοθύελλα επικρατεί σε ορισμένες περιοχές, όπως στα Χάνια όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς.
Πάντως, ανοιχτοί διατηρούνται σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι και μάλιστα, κυρίως στον άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς και Βόλου-Μηλεών-Τσαγκαράδας δουλεύουν πάνω από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, που αποχιονίζουν το δίκτυο και αποπαγοποιούν το οδόστρωμα.
Υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τον Άνω Βόλο και πάνω, ενώ με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κίνηση στον επαρχιακό δρόμο Καναλίων-Κεραμιδίου.
Χιονίζει στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στην Μαγνησία.

Χιόνια και ψύχος στην Ήπειρο

Ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 14/2 η χιονόπτωση στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ από τα μεσάνυχτα στις περιοχές του Μετσόβου, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου,του Πωγωνίου και των Τζουμέρκων είχε ξεκινήσει να πέφτει χιόνι.

xioni9.JPG
Οι χιονοπτωσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου 13/2 από τα 1200 μέτρα και πάνω, ενώ στη συνέχεια το χιόνι κατέβηκε σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Στην ορεινή Άρτα σε λευκό κλοιό βρίσκονται 7 χωριά και 40 οικισμοί στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Μέτρα στους οδικούς άξονες της Ηπείρου – Πού υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέτρα πρόληψης ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, λόγω των χιονοπτώσεων, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, στα εξής σημεία:

  • Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 48,8 χλμ (Κόμβος Τύριας) έως το 120,8 χλμ (Κόμβος Παναγιάς).
  • Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Τρικάλων, από την περιοχή Πέραμα Ιωαννίνων έως το 53ο χλμ.
  • Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης, από τα Ιωάννινα έως το 105ο χλμ (όρια Νομού Καστοριάς).

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

  • Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 68 χλμ (Κόμβος Ιωαννίνων) έως το 120,8 χλμ (Κόμβος Παναγιάς).
  • Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Κοζάνης, από το 45ο χλμ έως 55ο χλμ (θέση Βίγλα), από το 65ο χλμ έως το 75ο χλμ (θέση Πλάκα) και από Ιωάννινα έως το 105ο χλμ (όρια Νομού Καστοριάς).
  • Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, από το 9ο χλμ έως το 30ό χλμ.
  • Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Τρικάλων, από το 15ο χλμ έως το 53ο χλμ.
  • Εθνική Οδός Καλπακίου-Κακαβιάς.
  • Εθνική Οδός Καλπακίου-Κόνιτσας.
  • Επαρχιακή Οδός Μετσόβου-Μηλιάς, από το 3ο χλμ έως τα όρια του Νομού Ιωαννίνων.
  • Επαρχιακή Οδός Ελατοχωρίου-Βωβούσας.
  • Επαρχιακή Οδός Πυρσόγιαννης-Πληκατίου.
  • Επαρχιακή Οδός Αγίας Παρασκευής-Φούρκας.

Από τις 12:30 της 14ης Φεβρουαρίου 2021 τέθηκε σε απαγόρευση η κυκλοφορία των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό και ημιορεινό, εθνικό και επαρχιακό, οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων.
Ακόμη, στη Θεσπρωτία ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας έως το 49ο χλμ (Κόμβος Τύριας).
Στην Άρτα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

  • Εθνική Οδός Άρτας-Τρικάλων, από το 68ο χλμ έως το 79ο χλμ.
  • Επαρχιακή Οδός Αθαμανίου-Θεοδώριανων.
  • Επαρχιακή Οδός Άρτας-Καρδίτσας, από τη θέση Κρανιές μέχρι τις Πηγές, καθώς και στο χωριό Τετράκωμο.

Βόρεια Ελλάδα

Σε λευκό κλοιό η Βόρεια Ελλάδα, όπου η κακοκαιρία έφερε χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζεται η χιονόπτωση , αλλά με μειωμένη ένταση, ενώ προβλήματα έχουν σημειωθεί μόνο στο ορεινό οδικό δίκτυο, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Μάλιστα, η Τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία όπου διεξάγεται με δυσκολία ή είναι αδύνατη.

Στη Θεσσαλονίκη - Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να σταματήσει η χιονόπτωση το μεσημέρι, όπως θα επικρατήσει παγετός.
Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες.
Για τους ίδιους λόγους, κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.


Κλειστά τη Δευτέρα 15/2 στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο), για την πρόληψη ατυχημάτων, λόγω του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Επίσης κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τη διεύθυνση του σχολείου τους.
Στο μεταξύ, ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παραμένει με τις υπηρεσίες του σε 24ωρη επιφυλακή για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία 15-16/2 και σε άλλους δήμους

Κλειστά, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, θα παραμείνουν όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, με απόφαση του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου.
Επίσης, κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 15/2 και την Τρίτη 16/2 στον Δήμο Καλαμαριάς τα σχολεία.
«Παρ' όλο που όλοι οι δρόμοι της Καλαμαριάς είναι προσπελάσιμοι και τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν, ο συνδυασμός ολικού παγετού και συνθηκών λειτουργίας λόγω covid (με ανοιχτά παράθυρα) και δεδομένης της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόζεται, οδήγησαν στην απόφαση αυτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.
Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα και την Τρίτη στον Δήμο Θερμαϊκού.



Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στον Δήμο Ωραιοκάστρου


Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους του Δήμου Ωραιοκάστρου, ενώ η δημοτική αρχή συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Χρήση αντιολοσθητικών αλυσίδων

Απαραίτητες, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:
-Ημαθία: σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,
-Κιλκίς: σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, εκτός από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.)
-Πέλλα: σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,


Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στο οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας

-Πιερία:

▪από το 17 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας
▪από το 23 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Ελατοχωρίου
▪επαρχιακή οδός Κολινδρού - Ρυακίων - Καστανίας

-Σέρρες:

▪στην επαρχιακή οδό Σερρών - Χρυσοπηγής - Ορεινής
▪στην επαρχιακή οδό Σερρών - Ελαιώνα - Άνω Βροντούς
▪στην επαρχιακή οδό Νιγρίτας - Λαγκαδίου
▪στην επαρχιακή οδό Σερρών - Λαϊλιά (χιονοδρομικό κέντρο)
▪οδικό δίκτυο τοπικών κοινοτήτων Καπνόφυτου, Αχλαδοχωρίου, Καρυδοχωρίου του Δήμου Σιντικής.
▪στις τοπικές κοινότητες Αγριανής, Αγίου Χριστοφόρου, Αναστασιάς, Σφελινού, Σκοπιάς, Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγγίστας του Δήμου Νέας Ζίχνης.
▪στις τοπικές κοινότητες Ηλιοκώμης, Κορμίστας, Αγγίστας του Δήμου Αμφίπολη

-Χαλκιδική:

▪από το 31 έως το 47 χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών (κόμβος Λακκώματος έως κόμβος Σωζόπολης)
▪από το 38 έως το 110 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
▪από το 38 έως το 62 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου
▪από το 31 έως το 46 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πολυγύρου - Ιερισσού
▪από το 33 έως το 38 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών - Κυκλώματος Κασσάνδρας
▪από το 17 έως το 37 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ρεντίνας - Ουρανούπολης
▪στην επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης - Μεταγγιτσίου
▪στην επαρχιακή οδό Βάβδου - Σημάντρων
▪στην επαρχιακή οδό Σανών - Δουμπιών
▪στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας
▪στην επαρχιακή οδό Αρναίας - Στανού
▪στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Πλανών
▪από το 1 έως το 17 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου - Αγ. Νικολάου
▪στα δημοτικά διαμερίσματα Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Βάβδου, Σανών, Παλαιοκάστρου & Δουμπιών
▪από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο
▪στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας - Ταξιάρχη, Πολυγύρου - Ταξιάρχη, Βραστάμων - Ταξιάρχη & Φούρκας - Κασσανδρείας
Ακόμη, προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων είναι σε ισχύ από το 54 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δεν έχει σημειωθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τις χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο 13/2 στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας.
Ανοιχτούς προσπαθούν τα κρατήσουν τους δρόμους 80 εκχιονιστικά μηχανήματα παντός τύπου, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας, ενώ ήδη για προληπτικούς λόγους με διαταγή της Αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας από το βράδυ του Σαββάτου έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού από Πολύμυλο Κοζάνης έως Ιωάννινα, στους καθέτους άξονες Σιάτιστα - Ιεροπηγή (Α-29) και Φλώρινα - Νίκη (Α-27).
Επιπλέον, έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών σε όλο το επαρχιακό δίκτυο των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.
Η κίνηση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού, στους κάθετους άξονες και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ελαστικά χιονιού.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στην ανατολική Μακεδονία και την Ξάνθη

Υποχρεωτική για όλα τα οχήματα είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης λόγω την έντονη χιονόπτωσης που επικρατεί από το βράδυ του Σαββάτου.
Τα συνεργεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας καταβάλλουν προσπάθειες για να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Ήδη, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία οδό, στο τμήμα που διέρχεται κατά μήκος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης, όπου η κίνηση των αυτοκίνητων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και αρκετοί δρόμοι παραμένουν ακόμα κλειστοί.

Κλειστά τα σχολεία στη Δράμα

Όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Δράμας καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με απόφαση του δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, τη Δευτέρα 15/2 θα παραμείνουν κλειστά λόγω του ολικού παγετού, του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης