Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Γερουσία: O Trump απηλλάγη των κατηγοριών για υποκίνηση βίας - Προανήγγειλε την επιστροφή του στην πολιτική

ΗΠΑ - Γερουσία: O Trump απηλλάγη των κατηγοριών για υποκίνηση βίας - Προανήγγειλε την επιστροφή του στην πολιτική
Ο Trump προανήγγειλε την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ 
Σχετικά Άρθρα

Όπως αναμενόταν ο Αμερικανός τέως πρόεδρος Donald Trump απηλλάγη των κατηγοριών για υποκίνηση βίας στο Καπιτώλιο κατά την ψηφοφορία που διενεργήθηκε στη Γερουσία το Σάββατο 13/2/2021.
Μάλιστα ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος D Trump έστειλε ένα μήνυμα
"Το ιστορικό, πατριωτικό και όμορφο κίνημά μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη και πάλι μόλις ξεκίνησε.
Τους επόμενους μήνες πρέπει να μοιραστώ μαζί σας και ανυπομονώ να συνεχίσω το απίστευτο ταξίδι μας μαζί για να επιτύχουμε το αμερικανικό μεγαλείο για όλους τους ανθρώπους μας. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο"!
Πρόκειται για μία απόφαση, που του ανοίγει τον δρόμο παραμονής στην πολιτική, καθώς μπορεί να θέσει έστω και ως ανεξάρτητος υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.
Για την καταδίκη του πρώην προέδρου απαιτούνταν 67 ψήφοι, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν μετά την παρέμβαση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα.
Η Γερουσία με ψήφους 57 – 43 δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3, που χρειαζόταν για να καταδικάσει τον Trump με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης μετά από δίκη πέντε ημερών στο ίδιο κτίριο, στο οποίο σημειώθηκαν επεισόδια στις 6/1/2021 από άτομα, προσκείμενα στον τέως πρόεδρο, γράφει το Reuters.
Στην ψηφοφορία, επτά από τους 50 Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας προσχώρησαν στους Δημοκρατικούς της αίθουσας υπέρ της καταδίκης.
Ο Trump αποχώρησε από το αξίωμά του στις 20 Ιανουαρίου, οπότε δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η δίκη για να τον απομακρύνει από την εξουσία.
Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν να πετύχουν την καταδίκη ότι θα τον θεωρήσουν υπεύθυνο για πολιορκία που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και θα έθετε τις βάσεις για μία μελλοντική απαγόρευση να υπηρετήσει σε δημόσια αξιώματα.
2021-02-13_0.png

Καθοριστική παρέμβαση McConnell αρχικά... μετά υποκριτής

Νωρίτερα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Mitch McConnell ανακοίνωσε ότι θα ψήφιζε κατά της καταδίκης του Donald Trump για την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση», στέλνοντας ένα μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του, λίγο πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.
Με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του McConnell εξανεμίστηκαν οι λιγοστές ελπίδες που είχαν οι Δημοκρατικοί να καταδικάσουν τον Trump.
Ο Mitch McConnell εξήγησε ότι θεωρεί ότι η Γερουσία δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει έναν τέως πρόεδρο.
«Δεδομένων αυτών των συμπερασμάτων, θα ψηφίσω υπέρ της απαλλαγής του», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο επικεφαλής Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Mitch McConnell μετά από αυτά άλλαξε στάση και ανέφερε μεταξύ άλλων οι ενέργειες του πρώην Προέδρου Trump που προηγήθηκαν της ταραχής ήταν μια επαίσχυντη, εγκατάλειψη καθήκοντος.

Τι ανέφερε σε ανακοίνωση του ο πρώην αμερικανός Πρόεδρος D. Trump

Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω την ομάδα μου των αφοσιωμένων δικηγόρων και άλλων για την ακούραστη δουλειά τους που υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και υπερασπίζεται την αλήθεια.
Οι βαθύτερες ευχαριστίες μου επίσης σε όλους τους γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών που στάθηκαν υπερήφανοι για το Σύνταγμα που όλοι σεβόμαστε και για τις ιερές νομικές αρχές στην καρδιά της χώρας μας.
Η αγαπημένη μας Συνταγματική Δημοκρατία βασίστηκε στο αμερόληπτο κράτος δικαίου, στην απαραίτητη προστασία για τις ελευθερίες μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας.
Είναι ένα θλιβερό σχόλιο για την εποχή μας ότι ένα πολιτικό κόμμα στην Αμερική έχει δικαιοδοσία να υποτιμήσει το κράτος δικαίου, να δυσφημίσει την επιβολή του νόμου, να ενθαρρύνει τους όχλους, να συγχωρήσει τους ταραχές και να μετατρέψει τη δικαιοσύνη σε ένα εργαλείο πολιτικής εκδίκησης και να διώξει, μαύρη λίστα.
Πάντα έχω, και πάντα, θα είμαι μπροστάρης για το ακλόνητο κράτος δικαίου, τους ήρωες της επιβολής του νόμου και το δικαίωμα των Αμερικανών να συζητούν ειρηνικά και έντιμα τα θέματα της ημέρας χωρίς κακία και χωρίς μίσος.
Αυτή ήταν μια ακόμη φάση του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας.
Κανένας πρόεδρος δεν έχει περάσει ποτέ κάτι τέτοιο, και συνεχίζεται επειδή οι αντίπαλοί μας δεν μπορούν να ξεχάσουν τους σχεδόν 75 εκατομμύρια ανθρώπους, τον υψηλότερο αριθμό για έναν πρόεδρο, ο οποίος μας ψήφισε πριν από λίγους μήνες.
Θέλω επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στα εκατομμύρια ευγενών, εργατικών, νομοταγών, συμπατριωτών πολιτών που αγαπούν τον Θεό και τη χώρα που υποστήριξαν γενναία αυτές τις σημαντικές αρχές σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.
Το ιστορικό, πατριωτικό και όμορφο κίνημά μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη και πάλι μόλις ξεκίνησε.
Τους επόμενους μήνες πρέπει να μοιραστώ μαζί σας και ανυπομονώ να συνεχίσω το απίστευτο ταξίδι μας μαζί για να επιτύχουμε το αμερικανικό μεγαλείο για όλους τους ανθρώπους μας. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο!
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, και σύντομα θα στηρίξουμε ένα όραμα για ένα λαμπρό, λαμπερό και απεριόριστο αμερικανικό μέλλον.
Μαζί δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να πετύχουμε.
Παραμένουμε ένας Άνθρωπος, μια οικογένεια και ένα ένδοξο έθνος υπό τον Θεό, και είναι δική μας ευθύνη να διατηρήσουμε αυτήν την υπέροχη κληρονομιά για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές Αμερικανών.
Είθε ο Θεός να ευλογεί όλους εσάς και ο Θεός να ευλογεί για πάντα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αποδεικτικό στοιχείο οι συνομιλίες Trump

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να κατατεθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ λεπτομέρειες από σχόλια του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με έναν κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο στη διάρκεια των φονικών ταραχών στο Καπιτώλιο.
Η συμφωνία ακολούθησε μια χαοτική ψηφοφορία για να επιτραπεί η κλήση μαρτύρων, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει τα συμπεράσματά της για εβδομάδες, επέτεινε τις διαιρέσεις και εμπόδισε τις προσπάθειες του προέδρου Joe Biden να προχωρήσει πέρα από τις αντιπαραθέσεις του προκατόχου του.

Ο Trump αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του

Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι – βουλευτές υποστήριξαν στη δίκη ότι ο Trump έθεσε το πλαίσιο για τη βίαιη επίθεση, μέσω των επαναλαμβανόμενων, αστήρικτων ισχυρισμών του περί νοθείας στις εκλογές.
Όπως είπαν, ο ίδιος κάλεσε το πλήθος στην Ουάσιγκτον, του έδωσε εντολή να βαδίσει στο Καπιτώλιο και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τα βίαια επεισόδια, που μεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση.
Οι συνήγοροί του από την άλλη θεωρούν ότι οι δηλώσεις του καλύπτονται από το Σύνταγμα, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.
«Δεν ξέρω, αυτή τη στιγμή, πόσοι άλλαξαν άποψη», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John Thewn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης