Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά το κλίμα επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες στη Wall Street

Παρά το κλίμα επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες στη Wall Street
Κλίμα επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd)  Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος συνεδρίασης σήμερα 12/2 και ι τις εναλλαγές προσήμων, οι βασικοί δείκτες της Wall Street βρήκαν ρυθμό λίγο πριν το καμπανάκι της λήξης και τερμάτισαν τελικά την ημέρα ανοδικά με τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και η εμφάνιση νέων, μεταδοτικότερων στελεχών του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα οδήγησαν πολλά κράτη να επαναφέρουν τα αυστηρά μέτρα ανάσχεσης ή να τα αυστηροποιήσουν, πλήττοντας εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.
Η επενδυτική ψυχολογία άντλησε ώθηση αυτή την εβδομάδα από το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που προωθείται στο Κογκρέσο και από την επιτάχυνση των εμβολιασμών σε αρκετές πολιτείες.
Ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες για την αγορά άλλων 200 εκατ. δόσεων.
Ώθηση έδωσαν και οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της αμερικανικής Federal Reserve ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.
Ο πρόεδρος της Fed, J. Powell επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μέχρι η οικονομία να βρει τον βηματισμό της.
Στον αντίποδα, το ράλι των μετοχών με τα συνεχή ιστορικά υψηλά στη Wall Street, τα ακόμα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα του κορvνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα και ο κίνδυνος των μεταλλάξεων συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις covid, προστατεύουν τα εμβόλια – SOS για νέο στέλεχος από τη Βραζιλία

Με τη βρετανική μετάλλαξη της covid, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, να απειλεί να σαρώσει όλο τον πλανήτη, νέος συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στην Πολιτεία Αμαζόνας στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος της covid, το οποίο έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου καταστροφικό δεύτερο κύμα επιδημίας στην Πολιτεία Αμαζόνας φαίνεται να είναι έως και τρεις φορές πιο μεταδοτικό από τα άλλα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Απέναντι σε αυτό το «τρομακτικό» σενάριο, οι αρχές της Βραζιλίας έσπευσαν να επισημάνουν πως τα εμβόλια (στη Βραζιλία ο πληθυσμός εμβολιάζεται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Sinovac) είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν κατά της εν λόγω μετάλλαξης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν το πώς ακριβώς προκύπτει η αποτελεσματικότητα τους έναντι αυτού του στελέχους.
Πάντως, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν διαβεβαιώσει πως τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης (μάλιστα η Pfizer ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της παρέχει ισχυρή προστασία και κατά της νοτιοαφρικανικής παράλλαξης), ενώ και η AstraZeneca έχει διαμηνύσει πως το εμβόλιο της παρέχει προστασία καθώς μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου.
Σημειώνεται πάντως πως η AstraZeneca ανέφερε ότι θα χρειαστούν 6 με 9 μήνες για να δημιουργήσει εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων του ιού.
Μέχρι στιγμής η βρετανική μετάλλαξη του ιού έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 86 χώρες, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως η μάχη με τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία.

Kλίμα επιφυλακτικότητας στις ευρωαγορές

Kλίμα επιφυλακτικότητας επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αβεβαιότητας για την ανάκαμψη και την πορεία των εμβολιασμών.
Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και η εμφάνιση νέων, μεταδοτικότερων στελεχών του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα οδήγησαν πολλά κράτη να επαναφέρουν τα αυστηρά μέτρα ανάσχεσης ή να τα αυστηροποιήσουν, πλήττοντας εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο, παραμένουν οι εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, λόγω των διαφωνιών για την εφαρμογή της συμφωνίας του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.
Στην Ιταλία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης Mario Draghi, εξέλιξη η οποία οδηγεί την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,435%.
Μολονότι τα κόμματα που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, έχουν υποβάλλει τις προτάσεις για το πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Draghi.
Κανείς δεν γνωρίζει επίσης πως σκοπεύει να διαμορφώσει τις ισορροπίες μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικών στο νέο υπουργικό σχήμα.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφος εμπιστοσύνης από τη Γερουσία την Τρίτη και από τη Βουλή την Τετάρτη.
Στη Βουλή αναμένονται και τα αποκαλυπτήρια του κυβερνητικού προγράμματος.
Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε νέους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα του θα αυξηθεί πάνω από 3% φέτος και προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να αυστηροποιηθεί...
Ο Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank, δήλωσε ότι, ενώ η νομισματική πολιτική διατηρήθηκε «πολύ επεκτατική» για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία, «όταν οι ρυθμοί πληθωρισμού αυξάνονται στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να συζητηθεί και πάλι η θεμελιώδη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής».

Βρετανία: Ετήσια πτώση ρεκόρ στο -9,9% για το ΑΕΠ το 2020

Πτώση ρεκόρ της τάξης του 9,9% κατέγραψε το ΑΕΠ της Βρετανίας το 2020, ωστόσο απέφυγε την επιστροφή στην ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% μεταξύ Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου σε επίπεδο τριμήνου.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την αύξηση στο 0,5%.
Η Βρετανία απέφυγε τη διολίσθηση στην ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, αν και η οικονομία της οδεύει προς βαθιά συρρίκνωση και στις αρχές του 2021, λόγω των επιπτώσεων του τρίτου lockdown.

ING: Πτώση κερδών στα 727 εκατ. ευρώ για το δ΄τρίμηνο 2020 - Μικρότερη των εκτιμήσεων

Σημαντική μείωση στα καθαρά κέρδη για το δ΄τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε η ING Groep, η οποία ωστόσο ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η ολλανδική τράπεζα σημείωσε καθαρά κέρδη 727 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 880 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Τα καθαρά κέρδη αναμενόταν να μειωθούν στα 456,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μια πρόβλεψη της FactSet.
Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν στα 1,05 δισ. ευρώ από 1,34 δισ. ευρώ για την προηγούμενη περίοδο, δήλωσε η εταιρεία.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στα 895,4 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 3,34 δισ. ευρώ από 3,60 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πληρώσει μέρισμα μετρητών 0,12 ευρώ ανά μετοχή ως ενδιάμεσο μετά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και Αυστραλία, με τον όγκο των συναλλαγών αισθητά μειωμένο σήμερα καθώς οι περισσότερες αγορές στην περιοχή παρέμειναν και σήμερα κλειστές για την αργία για το σεληνιακό νέο έτος.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε μικρές απώλειες -0,1% στις 29.520,07 μονάδες.
Στο ταμπλό ξεχώρισε η Toyota Motor με άλμα 3,5% μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι ξεκίνησε τις πωλήσεις σε τρία νέα ηλεκτρικά μοντέλα στις ΗΠΑ.
Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 υποχώρησε -0,6% στις 6.806,70 μονάδες καθώς η πολιτεία Βικτόρια μπαίνει σε πενταήμερη καραντίνα με όλα τα καταστήματα λιανικής να κλείνουν και τα εστιατόρια να λειτουργούν μόνο με παραδόσεις.
Αυτό ακολουθεί τον εντοπισμό πέντε νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες που οδήγησε τον συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στα 19.
Οι αγορές σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ταϊβάν παρέμειναν κλειστές και σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης