Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αλλάζουν όλα στις μετακινήσεις από 15/2 σε Αττική - Αυστηρό lockdown σε Αχαΐα, Εύβοια - Αυξημένη επιτήρηση σε Θεσσαλονίκη

Αλλάζουν όλα στις μετακινήσεις από 15/2 σε Αττική - Αυστηρό lockdown σε Αχαΐα, Εύβοια - Αυξημένη επιτήρηση σε Θεσσαλονίκη
Αυστηροί έλεγχοι στις μετακινήσεις των εργαζομένων στο Λεκανοπέδιο από την ερχόμενη Δευτέρα
Σχετικά Άρθρα

(upd10) Με την Αττική να βιώνει το δεύτερο 24ωρο της σε lockdown που μόνο αυστηρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν κρίνει κανείς από την κυκλοφορία των οχημάτων, υπό αυστηρό lockdown αναμένεται να τεθούν τις επόμενες ώρες η Αχαΐα και η Εύβοια λόγω των αυξημένων κρουσμάτων covid που καταγράφουν.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεσσαλονίκη να παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και να μην μπει σε lockdown, σε αντίθεση με την Αχαΐα και Εύβοια, για τις οποίες ζητούν να περάσουν σε σκληρό lockdown, αντίστοιχο με αυτό της Αττικής.
Πρόσθετα μέτρα
προτείνονται και για το Ρέθυμνο.
Σημειώνεται πως Πάτρα και Χαλκίδα είναι ήδη υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, και πλέον οι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται την επέκταση των περιορισμών σε όλη την περιφερειακή ενότητα.
Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει στις 18:00 σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.

Μεγάλη η κινητικότητα στην Αττική

Ωστόσο ένας ακόμα πονοκέφαλος των ειδικών και της κυβέρνησης είναι οι αυξημένες μετακινήσεις που παρατηρούνται στην Αττική και παρά το lockdown που έχει επιβληθεί.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2 όταν και πλέον δεν θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης για όσους εργαζόμενους τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης.
Πλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κυκλοφορούν από την ερχόμενη Δευτέρα με νέα βεβαίωση από την «Εργάνη», η οποία θα συμπληρώνεται από το σύστημα και στην οποία θα αναγράφεται το ωράριο εργασίας.
Άλλώστε από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Μπίνης (Εθνική Αρχή Διαφάνειας): Βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ και όχι από τον εργοδότη οι εργαζόμενοι

Στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι εργαζόμενοι να μετακινούνται από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2 στην Αττική αναφέρθηκε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ο οποίος υποστήριξε πως πλέον οι εργαζόμενοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ για να κυκλοφορήσουν και όχι βεβαίωση εργοδότη.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Μπίνης είπε πως για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα είναι απαραίτητη η βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και μία δεύτερη βεβαίωση από το Taxisnet, στην οποία αναφέρεται η επαγγελματική ιδιότητα του κατόχου.
Όπως είπε, στόχος είναι η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων όσων εργάζονται με τηλεργασία, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια ειδικού σκοπού, αφού και στις τρεις αυτές κατηγορίες, είναι δηλωμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ.
Ο κ.Μπίνης τόνισε ότι οι τρεις αυτές κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν να κυκλοφορήσουν με τους έξι κωδικούς μετακίνησης, που προβλέπονται, ενώ σημείωσε πως τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως τις αγροτικές εργασίες, ισχύουν τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα.
«Σκοπός των μέτρων είναι λιγότερα αυτοκίνητα και λιγότερος κόσμος στο δρόμο», είπε ο κ.Μπίνης, αναγνωρίζοντας πως «διορθώθηκαν οι αποτυχίες του μέτρου».

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Επαρκείς δυόμιση εβδομάδες για να μειωθεί το ιικό φορτίο στην Αττική

Την εκτίμηση πως το διάστημα των δυόμιση εβδομάδων είναι επαρκές για να μειωθεί το ιικό φορτίο στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος απηύθυνε προειδοποίηση και για τη Θεσσαλονίκη.
«Οι δυόμιση εβδομάδες lockdown στην Αττική, είναι επαρκείς για να μειώσουν το ιικό φορτίο μέχρι αρχές του Μάρτη και να αποσυμπιεστεί το σύστημα Υγείας.
Ωστόσο, μια εβδομάδα παραπάνω θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ θετικότερα αποτελέσματα, με 200 κρούσματα την ημέρα στην Αττική, που είναι αποκλιμάκωση σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Σαρηγιάννης.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι η απόφαση για την επιβολή ενός lockdown έως τα τέλη Φεβρουαρίου, θα ήταν ένα μέτρο προληπτικό, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση που θα το δικαιολογούσε.
«Αν και είμαστε στο όριο να είναι και τυπικά κόκκινη η Θεσσαλονίκη» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος αναφορικά με τα σχολεία σημείωσε ότι μετά από μια εβδομάδα η διασπορά θα αρχίσει να γίνεται μεγάλη.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη αν δεν ληφθούν μέτρα στη Θεσσαλονίκη «στο τέλος Φεβρουαρίου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα μπορούσε να διπλασιαστεί».
«Με βάση τα μοντέλα την κόκκινη γραμμή θα την ξεπεράσει σε περίπου μία εβδομάδα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Εξαδάκτυλος: Μην προεξοφλούμε παράταση του lockdown στην Αττική

Τη θέση πως δεν πρέπει να προεξοφλούμε παράταση του lockdown στην Αττική πέραν της 28ης Φεβρουαρίου διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως δεν πρέπει να θεωρούμε ότι δεν θα δούμε αποτελέσματα από το lockdown στην Αττική, αναφέροντας ότι κατά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου που έγινε τμηματικά και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, σε τέσσερις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη άρση περιορισμών.
«Σε σχέση με το lockdown του Νοεμβρίου η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από πλευράς ιικού φορτίου αλλά είναι χειρότερη από πλευράς επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο, το οποίο είναι οι μεταλλάξεις» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ερωτηθείς για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Ωστόσο υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός σκληρού lockdown, καθώς όπως είπε, «είναι γενικώς της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο».

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς των ηλικιών 75 - 79

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 12/2 η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ηλικίες 75 – 79, με το υπουργείο Υγείας να έχει θέσει ως στόχο οι εμβολιασμοί για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα να αρχίσουν από τη Δευτέρα 15/2
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί και για τα άτομα 60 – 64 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μέσω της σχετικής πλατφόρμας κλείνονται ήδη τα ραντεβού από την  περασμένη Τετάρτη.
Όσοι πολίτες θέλουν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, μπορούν να το κάνουν με τους εξής τρόπους:
– Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού
– Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr
– Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
– Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Στους 6.056 οι νεκροί

Στους 6.056 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 11/2 ανακοινώθηκαν 1.327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.


Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
1111111111111111.jpg
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.327, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 168.872 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
22222222222222222.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.056 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 281 (72,2% άνδρες).

4444444444444444444.jpg



Αττική: Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο

Βάσει των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 11/2 το πρωί  στην Αττική, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους ενώ εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί τις καθημερινές.
Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί.
Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ίσχυαν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.
Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, δεν απαγορεύονται.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία
  • για σοβαρούς λόγους υγείας
  • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
  • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
  • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
  • για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Σε τηλεκπαίδευση τα σχολεία

Σχετικά με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.
Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου.
Παράλληλα, αύριο Πέμπτη 11/2 και ώρες 10-12 το πρωί ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τι ισχύει για τα νοσοκομεία

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

  • Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
  • Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
  • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% - Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τι προβλέπεται για τις μετακινήσεις

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες).
Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Έως 9 άτομα στις Εκκλησίες

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Τι ισχύει για αθλητισμό, αρχαιολογικούς χώρους

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα.
Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.
4068785654.JPG
2500000.JPG
30548665.JPG
39995855.JPG
3054856867454535325.JPG

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Στο πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως από σήμερα Πέμπτη 11/2 καταργείται το click away.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν

• Καταστήματα τροφίμων
• Φαρμακεία
• Pet Shops
• Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου
• Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού
• Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού
• Λιανικό εμπόριο πώλησης ανθέων (ειδικώς για 13-14/2/2021)
• Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο e-shop

Εν λειτουργία παραμένουν και οι κάτωθι υπηρεσίες:

• Καθαριστήρια
• Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
• ΚΤΕΟ
• Συνεργεία οχημάτων

Το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις τροφίμων, τις Λαϊκές Αγορές τα Pet Shops, τα Καθαριστήρια, τις Υπηρεσίες τηλεφωνίας

• Διάρκεια ισχύος των μέτρων, από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.
• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
• Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως τις 5:30 μ.μ. εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν.
Τα σουπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ.
• Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
• Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
• Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.
• Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με την συμπλήρωση εντύπουβεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης.
• Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
• Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κλπ.
• Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις.

Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς και τα ανθοπωλεία

• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
• Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτής.
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
• Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
• Ειδικώς για την 13η και 14η Φεβρουαρίου, τα ανθοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.
• Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
• Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
• Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λ.π

Όσον αφορά τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.
Η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης