Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πώς εξηγεί ο δρ Βασιλακόπουλος την παράλυση της νοσοκόμας - Τι είναι το σύνδρομο Guillain Barré

Πώς εξηγεί ο δρ Βασιλακόπουλος την παράλυση της νοσοκόμας - Τι είναι το σύνδρομο Guillain Barré
Ο καθηγητής Βασιλακόπουλος εξήγησε πως πρόκειται για σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εμβολιασμό και όχι τον συγκεκριμένο εμβολιασμό
Σχετικά Άρθρα

Για τη νοσηλεύτρια που παρουσίασε παράλυση μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό μίλησε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, νοσηλεύτρια από την Κέρκυρα παρέλυσε μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και παρουσίασε το σύνδρομο Guillain Barré.
Η κατάστασή της είναι σταθερή ενώ η παράλυση εντοπίζεται στα κάτω άκρα.

Η τοποθέτηση Βασιλακόπουλου

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Βασιλακόπουλος, πρόκειται για σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εμβολιασμό και όχι τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, αλλά κυρίως για σύνδρομο που εμφανίζεται μετά από ιώσεις.
«Οποτεδήποτε υπάρχει ανάπτυξη κάποιας νόσου πρέπει να δούμε κατά πόσο συνδέεται με τον εμβολιασμό ή με ένα γεγονός που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Μέχρι τώρα αν κατανοώ από αυτά που είπατε η επιπλοκή θα μπορούσε να ονομάζεται ένα σύνδρομο Guillain Barré, το οποίο έχει παρατηρηθεί μερικές φορές, σπάνια μετά από εμβολιασμούς, πολύ συχνότερα μετά από φυσική λοίμωξη».
Ο κ. Βασιλακόπουλος παρουσίασε στοιχεία από έρευνα στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος σύμφωνα με τα οποίο ο κίνδυνος να πάθει κανείς Guillain Barre αν νοσήσει από φυσική λοίμωξη με κορωνοϊό είναι 8 -9 περισσότερος από τον κίνδυνο να πάθει το σύνδρομο υπό φυσιολογικές συνθήκες.
«Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως μετά από ιώσεις, παρά μετά από εμβολιασμούς για ιώσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε αιτιολογικά το εμβόλιο με το σύνδρομο και να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει αυτή η επιπλοκή να εμφανιστεί σε πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το συγκεκριμένο σύνδρομο σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων και με την κατάλληλη θεραπεία είναι πλήρως αντιστρεπτό.
«Αν οφείλεται στο εμβόλιο το σύνδρομο, συνήθως θεραπεύεται πλήρως», εξέφρασε τη βεβαιότητα ο καθηγητής και έκανε έκκληση να μη συνδέονται πράγματα που θα γινόντουσαν ούτως ή άλλως με το εμβόλιο, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θάνατο κάποιου 85χρονου λίγο καιρό μετά τον εμβολιασμό του, ως ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης