Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 163 δισ. δολ. τον Ιανουάριο 2021

ΗΠΑ: Εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 163 δισ. δολ. τον Ιανουάριο 2021
Άλμα κατά 35% των δημοσίων δαπανών εξαιτίας των μέτρων στήριξη και άνοδος 3% στα έσοδα τον Ιανουάριο 2021
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 163 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριου  (ενώ την ίδια ώρα το χρέος διαμορφώθηκε στα 27,78 τρισ. δολ.) , που αποτελεί ρεκόρ αύξησης σε μηνιαία βάση, και άνοδο 130 δισ. δολ. σε ετήσια βάση, την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε ένας νέος γύρος άμεσων πληρωμών στους πολίτες μέσω του πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.
Τα δημόσια έσοδα για τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 3% σε ατήσια βάση, στα 385 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δαπάνες κατέγραφαν αντίσοιχα άλμα 35% στα 547 δισεκατομμύρια δολάρια καταγράφοντας επίσης ιστορικά υψηλά.

Το τετράμηνο

Για τους πρώτους τέσσερις μήνες του οικονομικού έτους 2021, το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 89% ή 736 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις εισπράξεις να αυξάνονται 1% στα 1,19 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι δαπάνες να αυξάνονται 23% στα 1,92 τρισ. δολάρια.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι εισπράξεις και οι δαπάνες βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά σε ετήσια βάση.
Το έλλειμμα του Ιανουαρίου θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο κατά 44 δισ. δολαρίων  εάν καταβάλλοντα το Δεκέμβριο ορισμένες ενισχύσεις, επειδή οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν Σαββατοκύριακο.

Φόροι και ενισχύσεις

Τα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν κατά 18% από τις μεμονωμένες τις φορολογικές παρακρατήσεις σε φυσικά πρόσωπα και από την άνοδο κατά 49% στις φορολογικές καταβολές των επιχειρήσεων, οι τελευταίες από τις οποίες είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκαν από τον επαναπατρισμό κερδών από το εξωτερικό.
Οι δαπάνες του Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά περίπου 139 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες πληρωμές προς φυσικα πρόσωπα από το Υπουργείο Οικονομικών, κυρίως μέσω επιταγών ύψους 600 δολαρίων στο πλαίσιο των ενισχύσεων.
Η επέκταση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας και για την καταβολή των ενοικίων εκτόξευσαν επίσης τις δημόσιες δαπάνες, όπως επισήμανε στο Reuters αξιωματούχος του υποργείου Οικονομικών.
HΠΑ: Η εξέλιξη του δημόσιου χρέους

JANUARY.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης