Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο προς ΕΚΤ: Τα χαμηλά επιτόκια ωφελούν τους πλούσιους και χρηματοδοτούν εταιρείες-«ζόμπι»

Ευρωκοινοβούλιο προς ΕΚΤ: Τα χαμηλά επιτόκια ωφελούν τους πλούσιους και χρηματοδοτούν εταιρείες-«ζόμπι»

Ο αυξανόμενος συστημικός κίνδυνος στον χρηματοπιστωτικό τομέα εντοπίζεται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ενώ επισημαίνεται η ανάγκη Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα πολιτικής που διαθέτει εντός των ορίων της εντολής της

Σχετικά Άρθρα

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) να εξετάσει διαφορετικά μέτρα πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας της ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει επιδεινούμενες προοπτικές, σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω ψήφισμα ολοκληρώνει τη συζήτηση της Δευτέρας (8 Φεβρουαρίου 2021) με την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde όσον αφορά τη νομισματική πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα και εγκρίθηκε με 533 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 63 αποχές.

Κίνδυνοι

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επικείμενη οικονομική ύφεση (καθώς για το δ’ τρίμηνο στην Ευρωζώνη ήταν 6.8%), η οποία θα χρειαστεί ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, καθώς και τη λήψη μεταρρυθμιστικών και δημοσιονομικών μέτρων από τα κράτη - μέλη.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον άλλα μέτρα πολιτικής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας, εντός των ορίων της εντολής της.
Ο αποπληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μπορεί επίσης να δικαιολογήσει μια «ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ», προσέθεσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Προειδοποιούν επίσης για τον αυξανόμενο συστημικό κίνδυνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος προκαλείται από τη χαλάρωση της νομισματικής χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας, και δηλώνουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επείγουσα επαναξιολόγησή του.
Τα χαμηλά επιτόκια που εφαρμόζονται επί του παρόντος για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης και των επενδύσεων ωφέλησαν κατά κύριο λόγο τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα και συχνά χρησίμευσαν μόνο για τη χρηματοδότηση «εταιρειών-ζόμπι», προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.
Για τον λόγο αυτό, καλούν την ΕΚΤ να αξιολογήσει τον περιφερειακό και τομεακό αντίκτυπο των πολιτικών της, καθώς και τη σκοπιά της διαγενεακής δικαιοσύνης.

Πληθωρισμός

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η επικείμενη «αναθεώρηση της στρατηγικής» της ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις αλλαγές στην οικονομία της ΕΕ, η οποία βασίζεται πλέον περισσότερο στις υπηρεσίες και καθίσταται ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένη.
Ζητούν επίσης μια ευρύτερη μέθοδο για τη μέτρηση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι η υφιστάμενη δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη το κόστος στέγασης, με αποτέλεσμα υποεκτιμήσεις του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Κλιματική αλλαγή

Το ψήφισμα ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή στις δραστηριότητές της, ιδίως ευθυγραμμίζοντας το πλαίσιο παροχής εγγυήσεών της με τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη πολιτικής διαχείρισης κινδύνων, η οποία θα περιλαμβάνει ως κίνδυνο τις δραστηριότητες που επηρεάζουν αρνητικά την κλιματική αλλαγή.

Μέτρα και χρέος

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, οι ευρωβουλευτές διαφώνησαν ως προς το πόσο θα πρέπει να προχωρήσει η ΕΚΤ στην υιοθέτηση νέων πολιτικών για τη στήριξη των οικονομιών της ΕΕ.
Αν και όλοι οι ομιλητές επέστησαν την προσοχή στην απόσυρση της στήριξης της ΕΚΤ πολύ νωρίς και πρόωρα μετά την εκ νέου εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά τον ρόλο της ΕΚΤ και τη δυνατότητα «κουρέματος» μέρους του χρέους των κρατών - μελών.

www.bankingnews.gr

Η βιντεοσκοπημένη ακρόαση της πρόεδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde στο Ευρωκοινοβούλιο

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης