Τελευταία Νέα
Διεθνή

Makhlouf (EKT): Τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί τα μηδενικά επιτόκια

Makhlouf (EKT): Τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί τα μηδενικά επιτόκια
Το μέλος της ΕΚΤ, Gabriel Makhlouf, είπε ότι είναι αισιόδοξος για την οικονομία, παρά την «πολύ υψηλή αβεβαιότητα».
Σχετικά Άρθρα

Τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί το τρέχον εύρος επιτοκίων, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Gabriel Makhlouf.
«Προς το παρόν δεν χρειάζεται να προβούμε σε καμία μεταβολή, ωστόσο η επιλογή να περικόψουμε περαιτέρω το εύρος των επιτοκίων και να υιοθετήσουμε αρνητικά πρόσημα παραμένει στο τραπέζι» ανέφερε ο κ. Makhlouf» προσθέτοντας:
«Αυτή τη στιγμή, δεν θεωρών πως είναι τίποτε εγγυημένο.
Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή.
Όταν συναντηθούμε τον Μάρτιο, θα εξετάσουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα».

Καλύτερα του αναμενομένου τα αποτελέσματα

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας μίλησε έπειτα από τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αντιμετώπισε καλύτερα τις επιπτώσεις της πανδημίας από ό, τι αναμενόταν.
Η Γερμανία και η Ισπανία ανέφεραν απροσδόκητη αύξηση στο ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2020, ενώ η γαλλική παραγωγή μειώθηκε πολύ λιγότερο από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς, ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν σκοτεινές λόγω της καθυστέρησης στους εμβολιασμούς.

Για το ευρώ…

Η δύναμη του ευρώ είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά», δήλωσε ο Makhlouf, προσθέτοντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος.
«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται να επηρεάσει τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών και τη συνολική στάση της νομισματικής πολιτικής, τότε σίγουρα αυτό θα είναι μια επιλογή που θα εξετάζαμε».
Στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός έγινε απροσδόκητα θετικός στην Ισπανία αυτόν τον μήνα, ενισχυμένος από την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τα πιο ακριβά τρόφιμα και ποτά.
Οι τιμές στη Γερμανία επίσης παρουσίασαν άνοδο.
Τα στοιχεία για την ευρωζώνη δείχνουν μια ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν θα αντιδράσει σε μια προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει, έπειτα από μεγάλους περιορισμούς.
Ο Makhlouf είπε ότι είναι αισιόδοξος για την οικονομία, παρά την «πολύ υψηλή αβεβαιότητα».
To β’ εξάμηνο του 2021 θα είναι πιο θετικό, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης