Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Έκρηξη χρέους στην Ισπανία - Αύξηση +25% το 2020, στο 120% επί του ΑΕΠ

Scope: Έκρηξη χρέους στην Ισπανία - Αύξηση +25% το 2020, στο 120% επί του ΑΕΠ
Σκούρα τα πράγματα για την ισπανική οικονομία…
Σχετικά Άρθρα

Η μέγγενη του χρέους σφίγγει την ισπανική οικονομία, που λόγω του κορωνοϊού έχει πλέον να αντιμετωπίσει ένα δυσθεώρητο χρέος που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.
Σύμφωνα με τη Scope Ratings αυτό θα παρουσιάσει αύξηση 25%, στο 120% επί του ΑΕΠ, με τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη να τίθενται εν αμφιβόλω…
Η οικονομία της Ισπανία (A-/Negative) βίωσε τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης το 2020.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -11%, έναντι εκτίμηση -8% της Ιταλίας (BBB+/Negative), -8,3% της Γαλλίας (AA/Stable) και -5% της Γερμανίας (AAA/Stable).
Η χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ, ωστόσο, προσέφερε στήριξη και ικανή ισχυρή αντικυκλική δράση ώστε η ισπανική οικονομία, ώς έναν βαθμό, να τύχει προστασίας.
Το έλλειμμα στην Ισπανία το 2020 θα έχει διψήφιο νούμερο, -11%, γεγονός που ανεβάζει το χρέος της χώρας στο 120% επί του ΑΕΠ της χώρας, στο 120%, έναντι χρέους 96% το 2019.
Παρά την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, το κόστος χρηματοδότησης της κυβέρνησης παραμένει χαμηλό, με την απόδοση του ισπανικού 10ετούς να βρίσκεται κοντά στο 0%.

Αβεβαιότητα

Το μέλλον της χώρας σχετικά με την ανάκαμψη φέτος είναι εξαιρετικά θολό, με τις προβλέψεις να είναι εξαιρετικά αποκλίνουσες.
Η κυβέρνηση την υπολογίζει στο +9,8%, η Τράπεζα της Ισπανίας στο 6,8% και το ΔΝΤ στο 6%.
Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ως εκ τούτου, η Ισπανία θα αντιμετωπίσει μεγάλο έλλειμμα για κάποιο χρονικό διάστημα, στο -7,7%.
Επομένως, εάν η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο τα επόμενα χρόνια, τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας θα επιδεινωθούν περαιτέρω, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη αρνητική προοπτική της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης