Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

Ποιες προϋποθέσεις τίθενται για την έγκριση των εθνικών σχεδίων από την Κομισίον – Στα 5.5. δισ. υπολογίζει η ΤτΕ το ύψος των επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021

Σχετικά Άρθρα

«Πράσινο» φως για το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 750 δισ. ευρώ προς τις κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 32 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Ο Mηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως αποκαλείται, εγκρίθηκε με 582 ψήφους υπέρ, ενώ 40 ευρωβουλευτές τάχθηκαν εναντίον και 60 ήταν απόντες.

Σε τρία έτη

Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια όπου θα διοχετευθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση εθνικών μέτρων (ή εθνικών σχεδίων) αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.
Όπως επισημαίνεται χρηματοδοτούν έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετέπειτα.
Ο πόροι θα είναι διαθέσιμοι για τρία έτη και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν προχρηματοδότηση έως και 13% για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ελλάδα

Eπενδύσεις που αντιστοιχούν στο 3,3% (περίπου 5,5 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ θα χρηματοδοτηθούν φέτος από τις προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης, προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όπως μετέδωσε το ΑΠΕ τη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.
Επιπλέον το δημόσιο χρέος υποστήριξε ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες όπως είπε αποτελούν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της ένταξης τους στο πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ) που εφαρμόζει η ΕΚΤ, βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι εξαιτίας των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι αναπόφευκτο να αυξηθεί το δημόσιο χρέος.
Ωστόσο όπως είπε κρίσιμη παράμετρο αποτελεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, ο οποίος όσο υπερβαίνει τα ονομαστικά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη.
Σε κάθε περίπτωση απορρίπτεται η ιδέα διαγραφής χρέους που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ.


Προϋποθέσεις για τη λήψη χρηματοδότησης

  1. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να επικεντρώνονται σε σημαντικούς για την Ε.Ε.- τομείς πολιτικής, όπως είναι η «πράσινη» μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της βιοποικιλότητας.
  2. Άλλοι σχετικοί τομείς είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, η άμβλυνση των ανισοτήτων εντός των κοινωνιών και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και την ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική και εδαφική συνοχή.
  3. Επιλέξιμα θα είναι επίσης, τα σχέδια που παρέχουν στήριξη στις εθνικές αρχές για την καλύτερη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση κρίσεων.
  4. Χρηματοδότηση μπορούν να λάβουν ακόμη, οι πολιτικές για τα παιδιά και τους νέους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων.
  5. Τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 37% του προϋπολογισμού σε δράσεις για το κλίμα και τουλάχιστον το 20% σε ψηφιακές δράσεις.
  6. Οι αλλαγές που θα φέρουν, πρέπει να χαρακτηρίζονται από μακρόπνοη προοπτική.
  7. Τα σχέδια πρέπει ακόμη, να περιλαμβάνουν εκτενείς μεταρρυθμίσεις και ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς να θίγονται σημαντικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.
  8. Να σημειωθεί ότι ο κανονισμός ορίζει ότι τα χρήματα από τον Mηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να χορηγούνται μόνο σε κράτη – μέλη που αποδεδειγμένα σέβονται το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι όροι για τη χρηματοδότηση των εθνικών σχεδίων απο το Ταμείο Ανάκαμψης αναλυτικά

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης