Τραπεζικά νέα

Czurda (ΤΧΣ): Τα 2 προβλήματα των ελληνικών τραπεζών – NPEs και επιχειρηματικά μοντέλα

Czurda (ΤΧΣ): Τα 2 προβλήματα των ελληνικών τραπεζών – NPEs και επιχειρηματικά μοντέλα

«Θέλουμε να δούμε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των τεσσάρων τραπεζών κάτω από το 10% στο τέλος του 2021», ανέφερε ο Czurda

Σχετικά Άρθρα
Τα δύο προβλήματα των ελληνικών τραπεζών περιέγραψε ο επικεφαλής του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Martin Czurda: τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Ειδικότερα, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Czurda, ανέφερε ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
«Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη τι είδους έκδοση θα είναι, αν θα είναι μία συναλλαγή που θα γίνει πλήρως μέσω της αγοράς ή αν θα είναι μία έκδοση δικαιωμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα ήθελε να δει μία μείωση του μεριδίου του στο κεφάλαιο της Πειραιώς κάτω από το 30% από 61,3% σήμερα.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία

Ο Czurda επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στον νόμο που διέπει το ΤΧΣ, μία από τις οποίες θα επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με ίδιους πόρους.
Με το μέτρο αυτό, είπε, το ΤΧΣ θα μπορούσε να στηρίξει την πώληση μετοχών, αν χρειαστεί.

Τα 2 προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο όγκος των «κόκκινων» δανείων τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 58,7 δισ. ευρώ ή στο 35,8% των συνολικών δανείων.
«Θέλουμε να δούμε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των τεσσάρων τραπεζών κάτω από το 10% στο τέλος του 2021», είπε.
Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα τους, ανέφερε ο Czurda.
«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τα επιχειρηματικά μοντέλα και ζητάμε από τις τράπεζες να δείξουν μεγάλο ρεαλισμό.
Πρέπει να μετασχηματίσουν τις τράπεζες», είπε.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά και οι αγορές είναι φυσιολογικές, θα περίμενα οι ελληνικές τράπεζες να μπορούσαν να λειτουργούν φυσιολογικά σε ένα έως δύο χρόνια», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης