Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκπληξη Μεγάλου στην Πειραιώς – Μέσα Μαρτίου η ανακοίνωση της ΑΜΚ 1,1 δισ με τιμή προ RS 0,30 ευρώ – Το ΤΧΣ 33% με 40%

Έκπληξη Μεγάλου στην Πειραιώς  – Μέσα Μαρτίου η ανακοίνωση της ΑΜΚ 1,1 δισ με τιμή προ RS 0,30 ευρώ – Το ΤΧΣ 33% με 40%
Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς – που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη – θα αποτελέσει εφαλτήριο για ευρύτερους σχεδιασμούς και για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Σχετικά Άρθρα

Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζεται μεθοδικά για την αύξηση κεφαλαίου των 1,1 δισεκ. ευρώ που θα ανακοινώσει μέσα Μαρτίου 2021 και θα υλοποιήσει τέλη Απριλίου 2021.
Με την στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου με ποσοστό 61,35% (ΤΧΣ), πάνω από 20 διεθνών funds αλλά και σχήμα υφιστάμενων μετόχων στην Πειραιώς υπό τον Paulson και Μυστακίδη η αύξηση κεφαλαίου των 1,1 δισεκ. (εύρος 1 με 1,2 δισεκ.) θα καλυφθεί επιτυχώς.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την αύξηση κεφαλαίου

Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 831 εκατ μετοχές αξίας 681 εκατ ευρώ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κατέχει 61,35%.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι Paulson 3,5% και Μυστακίδης 3% έπεσαν κάτω του 5% μετά το dilution από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

1)Για να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για το ΤΧΣ που αλλάζει χαρακτήρα, μετατρέπεται σε μέτοχο και θα μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο νόμος παραδόθηκε από την κυβέρνηση στους θεσμούς, στην ΕΚΤ και στο ΤΧΣ στις 8 Φεβρουαρίου 2021 και θα χρειαστεί 2-4 εβδομάδες ώστε να ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση, ακολούθως θα γίνει νόμος του κράτους.

Αύξηση σε ποια τιμή;

2)Η τράπεζα Πειραιώς μαζί με τους συμβούλους την Goldman Sachs και την UBS θα πρέπει να καθορίσουν την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.
Η ονομαστική αξία στα 6 ευρώ είναι πολύ ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή στα 0,82 ευρώ.
Εάν δεν υπήρχε το εμπόδιο της ονομαστικής αξίας με reverse split 10 προς 1 θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Όμως η ονομαστική αξία είναι ζήτημα και πρώτα πρέπει να υπάρξει μείωση της ονομαστικής αξίας και ακολούθως αύξηση αν και αυτό είναι υπό αίρεση...
Μια μείωση 100 προς 1 δηλαδή τα 6 ευρώ να μειωθούν στα 0,06 ευρώ δεν θεωρείται απίθανο σενάριο.
Εν συνεχεία θα αυξηθεί η ονομαστική αξία ώστε με βάση την νέα και τελική ονομαστική αξία να καθοριστεί η τελική τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου.
Ως προς την τιμή της αύξησης κεφαλαίου προ του reverse split αναμένεται στα 0,30 με 0,40 ευρώ που με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τα 0,82 ευρώ συνεπάγεται discount έως 60% περίπου.

Το ΤΧΣ με ποσοστό από 33% έως 40%;

3)Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι ποσοστό θα διατηρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εάν συμμετάσχει ολικώς, όπως θα μπορεί με τον νέο νόμο τότε το ΤΧΣ θα κατέχει 61,35% καταβάλλοντας 671 εκατ αλλά αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές.
Εάν συμμετάσχει μερικώς, θα πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας καθώς μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ από 61,35% στο 20% π.χ. θα ισοδυναμεί με μεγάλη απώλεια δυνητικών κεφαλαίων.
Πιθανότατα εάν το ΤΧΣ διατηρήσει ποσοστό μεταξύ 30% με 40% ίσως να είναι η μέση λύση.
Η πραγματικότητα είναι ότι όσο μικρότερο ποσοστό κατέχει το ΤΧΣ στην νέα Πειραιώς τόσο μεγαλύτερη ζημία θα έχει υποστεί σε σχέση με τις επενδύσεις του 2015 και 2021.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο από το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές στην Πειραιώς, το ΤΧΣ υπέστη ζημία 1,19 δισεκ. ευρώ.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου τι θα επακολουθήσει;

4)Τα βασικά στοιχεία της νέας αύξησης της Πειραιώς είναι

  • Η αύξηση κεφαλαίου των 1,1 δισεκ. ευρώ θα καλυφθεί
  • Οι ιδιώτες μέτοχοι στην Πειραιώς πριν την αύξηση κατέχουν 38,65% μετά την αύξηση κεφαλαίου θα κατέχουν το 60% έως 67% της Πειραιώς.
  • Το ΤΧΣ πριν την αύξηση κατέχει το 61,35% και μετά την αύξηση θα κατέχει από 40% έως 33%
  • Από τους ιδιώτες μετόχους θα μπορούσε ένα συνδυασμένο σχήμα ιδιωτών μετόχων να ελέγχει το 15% της τράπεζας αλλά κανείς μέτοχος δεν θα ξεπεράσει μεμονωμένα το 6% με 8%.
  • Ο Paulson και ο Μυστακίδης θα μπορούσαν δυνητικά να κατέχουν 12% με 14%
  • Η τράπεζα Πειραιώς μπορεί χρηματιστηριακά να πιεστεί βραχυπρόθεσμα αλλά μετά την αύξηση θα αποκτήσει ισχυρή ανοδικότητα, θα μπορέσει να εξυγιανθεί με δύο σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις NPEs και ουσιαστικά θα αξίζει για αγορά χρηματιστηριακά.
  • Η αύξηση κεφαλαίου θα ανακοινωθεί μέσα Μαρτίου 2021 για να ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου 2021 με μέσα Μαίου 2021 


Πριν την αύξηση θα πιεστεί, μετά την αύξηση η αγορά θα αξιολογήσει την Πειραιώς με κριτήρια επενδυσιμότητας.
Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς – που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη – θα αποτελέσει εφαλτήριο για ευρύτερους σχεδιασμούς και για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα είναι επιτυχής και η εξέλιξη αυτή θα είναι θετικό νέο και για την χρηματιστηριακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης