Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προσωπική επίθεση Erdogan σε Μητσοτάκη: Οι φίλοι σου σε παράτησαν - Μην προκαλείς - Δύο κράτη στην Κύπρο

Προσωπική επίθεση Erdogan σε Μητσοτάκη: Οι φίλοι σου σε παράτησαν - Μην προκαλείς - Δύο κράτη στην Κύπρο
Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε το μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας για το Κυπριακό και επιμένει στην επιλογή των δύο κρατών
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προειδοποιώντας μάλιστα την ελληνική πλευρά να... μην προκαλεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Κυπριακό αλλά και στις διερευνητικές επαφές (σσ. ο 62ος γύρος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου) επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από τη Δύση.
Την αντίδραση του Erdogan προκάλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τη Λευκωσία για το Κυπριακό, όπου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως γνώμονας για την επίλυση του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στον αντίποδα, η Τουρκία επιμένει στη διχοτόμηση της Κύπρου με τον Erdogan να τονίζει πως η επιλογή των δύο κρατών είναι η μοναδική βιώσιμη λύση για ειρήνη και σταθερότητα στο νησί.

Η επίθεση Erdogan σε Μητσοτάκη

Με αναφορές στις διερευνητικές επαφές αλλά και στην έμμεση πρόσκληση που είχε απευθύνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση, άρχισε ο Τούρκος πρόεδρος την επίθεση του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Έκανα μια δήλωση και είπα: μπορώ να συναντηθώ με τον κ. Μητσοτάκη.
Είπαμε: "Να αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες", που τώρα πρέπει να γίνουν στην Αθήνα.
O κ. Μητσοτάκης προκαλεί.
Πως θα συναντηθούμε μαζί σας έπειτα από αυτή την πρόκληση;
Να μάθετε τα όρια σας.
Αν θέλετε ειρήνη, να μάθετε τα όρια σας. Μην προκαλείς.
Φύγατε από το τραπέζι των συζητήσεων, ήμασταν στο τραπέζι.
Αν πάει έτσι, δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί σας.
Εάν πιστεύεις ότι θα έχεις υποστήριξη από κάπου, κάνεις λάθος» τόνισε ο Erdogan μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.
Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε μια αλληγορική έκφραση επισημαίνοντας «Βασίζεσαι στη στήριξη των χωρών της Δύσης, αλλά στις κορυφές αυτών των βουνών, που εμπιστεύεται, έχει πέσει χιόνι και κανείς από αυτούς δεν θα σε βοηθήσει.
Λύνουμε μόνοι μας τα προβλήματα μας.
Γι' αυτό θα γνωρίσεις καλά τους “τρελούς Τούρκους”».

Αμετακίνητος για το Κυπριακό, ο Erdogan

Την ίδια στιγμή, ο Erdogan είναι αμετακίνητος κι όσον αφορά το Κυπριακό, απορρίπτοντας το μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας και επιμένοντας στη διχοτόμηση.
«Το μοντέλο δύο κρατών είναι η μοναδική βιώσιμη επιλογή για ειρήνη, σταθερότητα στο νησί» είπε ο Erdogan μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.
«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οι Τουρκοκύπριοι να πέσουν θύματα ενός αδιεξόδου 50 ετών» τόνισε ο ο Τούρκος πρόεδρος σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός απο τη λύση των δυο κρατών.
Θέλετε το δέχεστε, θέλετε όχι.
Δεν υπάρχει πια ομοσπονδία.
Ξεχάστε την» τόνισε.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο μοντέλο λύσης υιοθετήθηκε και από τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης, το είχε αναφέρει στον ίδιο, αλλά και στον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Mustafa Akinci. Μάλιστα, η τουρκική πλευρά επικαλείται δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε πως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε μιλήσει και στον ίδιο για επίλυση του κυπριακού με την αναγνώριση δύο κρατών.
Την ίδια θέση φέρεται να είχε διατυπώσει ο Κύπριος Πρόεδρος και με άλλους συνομιλητές του, κάτι που ο ίδιος αποδίδει σε παρανόηση, δηλώνοντας σταθερά προσηλωμένος στην επιδίωξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η άτυπη Πενταμερής στη Νέα Υόρκη

Πάντως, η επιδίωξη της Άγκυρας μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα, αν και υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, τουλάχιστον εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωση του απέφυγε να αναφερθεί σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Το έκανε όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο κείμενο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο (UNFICYP).
Ξεκάθαρα αρνητικά στο ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών, έχει τοποθετηθεί η ΕΕ, με τοποθετήσεις του Charles Michel (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και του Josep Borrell (ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει πολλάκις διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει διαπραγμάτευση για κάτι που δεν θα γίνει, εννοώντας τη λύση στη βάση της ομοσπονδίας.
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι εάν βρεθεί μια φόρμουλα δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, θα έχει λυθεί το 50% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης