Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε επιλεγμένες μετοχές το ενδιαφέρον, πιέζονται οι τράπεζες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε επιλεγμένες μετοχές το ενδιαφέρον, πιέζονται οι τράπεζες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει υψηλή και στη σημερινή συνεδρίαση. Το σκληρό lockdown στην Αττική θα συνεχίσει να μας επηρεάζει σημειώνουν οι αναλυτές. Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών είναι σταθεροποιητικό με οριακή άνοδο η οποία στη συνέχεια έγινε οριακή πτώση.

Το ΧΑ ξεκίνησε σταθεροποιητικά. Στο επίκεντρο η Πειραιώς ξανά λόγω μεγάλων πωλήσεων. Κάτω από τα 0,80 ευρώ κάνει πράξεις η μετοχή. Πιέζεται και η Eurobank και λίγο μικρότερες είναι οι πιέσεις στις άλλες συστημικές. Προσπαθούν να βάλουν πλάτη άλλες μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και να κρατήσουν την αγορά. Η ΔΕΗ κινείται ανοδικά.

Στα πρώτα λεπτά φαίνεται πως οι κινήσεις σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά δίνουν ανοδική αντίδραση. Ο όγκος όμως στα περισσότερα είναι περιορισμένος. Η ΤΕΝΕΡΓ με 25 τεμάχια είναι στο +2,58%. Θα χρειαστούν περισσότεροι αγοραστές.

LOCKDOWN: Ξέρουμε πλέον ποιες εισηγμένες επηρεάζονται και ποιες έχουν αντοχές. Έχουμε δει μέσω των αποτελεσμάτων εξαμήνου και εννιαμήνου την πορεία των εισηγμένων. Λιανικό εμπόριο, διυλιστήρια, μεταφορές, τράπεζες και άλλες επηρεάζονται. Δεν επηρεάζονται εταιρείες κοινής ωφέλειας, ενεργειακές εταιρείες, όσες έχουν προϊόντα που σχετίζονται με τον Covid (μάσκες, αντισηπτικά κ.α.) και μερικές ακόμα.

Το θέμα είναι το πόσο έχει ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών το νέο lockdown ή η παράταση των περιοριστικών μέτρων και η καθυστέρηση της ανάπτυξης λόγω και της καθυστέρησης των εμβολιασμών. Η Beta ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως θεωρεί ότι έως ένα μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις οι επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων.

MSCI: Ένα… θαύμα περιμέναμε χθες, αλλά θαύματα δε γίνονται. Καμία αλλαγή και η Ελλάδα παραμένει με 3 μετοχές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo), στους δείκτες που ακολουθούν τεράστια πορτοφόλια. Και θα πούμε πως έχουμε ελληνικές μετοχές που θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως η Μυτιληναίος και η Eurobank ή ακόμα και η Εθνική Τράπεζα.

Όμως όταν είσαι αναπτυσσόμενη αγορά και όχι ανεπτυγμένη, τα κεφάλαια που διοχετεύονται μέσω του MSCI είναι λίγα. Περίπου το 30% πάει στις αναπτυσσόμενες και το 70% στις αναπτυγμένες. Έτσι, μείναμε με τρεις μετοχές. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο και να γίνουν αυτά που πρέπει ώστε να αναβαθμιστεί η χώρα από τους οίκους αξιολόγησης.

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε το συμφωνητικό συνεργασίας με την RWE από το Δ.Σ. με σκοπό να αναπτύξουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 2GW. Παράλληλα η ΔΕΗ ετοιμάζει και έξοδο στις αγορές ομολόγων για άντληση ρευστότητας. Στα πρώτα λεπτά έγινε πακέτο 250 χιλ. τεμαχίων στα 7,45 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή κινείται προς νέα υψηλά με άνοδο άνω του 2,5%.

COCA COLA: Αύριο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης. Θα είναι επηρεασμένα τα αποτελέσματα από την πανδημία, αλλά οι αναλυτές περιμένουν μέρισμα 0,52 ευρώ ανά μετοχή. Με άνοδο 1,80% αλλά και χαμηλό όγκο στα πρώτα λεπτά.

EPSILON NET: Στις 22/2 θα ανακοινώσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της χρήσης 2020 και στις 20/7 θα κόψει το μέρισμα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Αγορές ιδίων έως τα 3 ευρώ θα προτείνει η διοίκηση στη γενική συνέλευση. Για τη δραστηριοποίηση στη ναυτιλία το έχουμε καταλάβει ήδη από τις τελευταίες ανακοινώσεις. Σχεδιάζει άνοιγμα και στο real estate αλλά και μέσω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το τελευταίο μέσω συμμετοχής σε άλλη εταιρεία.

ΟΛΘ: Δύο γερανογέφυρες αξίας 15,6 εκατ. ευρώ απέκτησε και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αύξηση του ανταγωνιστικού της γεωγραφικού πλεονεκτήματος για συνδυασμένες μεταφορές προς και από τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στο +4,16% και στα 4,13 ευρώ με χαμηλό όγκο, αλλά η διάθεση φαίνεται.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης