Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό έλεγχο η επιδημία covid στην Κίνα – Τι είδε ο ΠΟΥ στην Wuhan

Υπό έλεγχο η επιδημία covid στην Κίνα – Τι είδε ο ΠΟΥ στην Wuhan
Μόλις 14 κρούσματα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία της covid στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο και για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκαν 14 νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και τα 14 κρούσματα ήταν εισαγόμενα, αφορούσαν δηλαδή κρούσματα που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 969 ασθενείς με την COVID-19 (- 88 από την προηγουμένη) και 17 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (- 1).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.734 μολύνσεων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας του ΠΟΥ στην Wuhan

Στη διαπίστωση ότι ο νέος κορωνοϊός Sars-Cov-2 δεν διέφυγε από εργαστήριο της Wuhan στην Κίνα, ότι μεταδόθηκε από ζώα στον άνθρωπο και ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο ιός εμφανίστηκε στην κινεζική αυτή πόλη πριν τον Δεκέμβριο 2019, καταλήγει η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19.
Ουσιαστικά η έρευνα δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο Δρ. Peter Ben Embarek, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ταξίδεψε στην Κίνα.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Wuhan, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα το ζώο - ξενιστή

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις... για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Wuhan πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Liang Wanian, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.Επίσης, η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί» πρόσθεσε.
Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.

Κατεψυγμένα τρόφιμα

Mια πιθανότητα είναι ο κορωνοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων.
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο" ή κάτω από ποιές συνθήκες, είπε ο Embarek.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.
Ο Embarek είπε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Wuhan.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα από ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης