Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Guardian: Η βασίλισσα Ελισάβετ πίεσε για αλλαγή νομοθεσίας ώστε να κρύψει την αμύθητη περιουσία

Αποκάλυψη Guardian: Η βασίλισσα Ελισάβετ πίεσε για αλλαγή νομοθεσίας ώστε να κρύψει την αμύθητη περιουσία
Η περιουσία της εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, αλλά δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ 
Σχετικά Άρθρα
Ο προσωπικός δικηγόρος της βασίλισσας Ελισάβετ φέρεται να πίεσε πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξουν τη νομοθεσία, ώστε τα περιουσιακά της στοιχεία της Αυτού Μεγαλειότητας
να παραμείνουν κρυφά από το κοινό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian» που επικαλείται κυβερνητικά έγγραφα που βρέθηκαν στα Εθνικά Αρχεία του κράτους.
Δείτε εδώ τα έγγραφα 

«Η βασίλισσα Ελισάβετ έκρυψε επενδύσεις μέσω κυβερνητικών λόμπι»

Ειδικότερα, οι συντηρητικοί υπουργοί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ted Heath φέρεται να συμπεριέλαβαν μια ρήτρα στον νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να δώσει εξαίρεση σε εταιρείες που ανήκουν σε «αρχηγούς κρατών» από τη νέα νομοθεσία για την εταιρική διαφάνεια μετά από βασιλική παρέμβαση.
Τα σχετικά δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι δικηγόροι που ενεργούν για λογαριασμό της Βασίλισσας επικαλέστηκαν μια αποκαλούμενη «συμφωνία συναίνεσης» της.
Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο βασιλεύς μονάρχης ενημερώνεται εάν ένας νόμος μπορεί να επηρεάσει είτε τα βασιλικά δικαιώματα είτε τα ιδιωτικά συμφέροντα πριν από την έγκριση του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα αρχειοθετημένα έγγραφα, τον Νοέμβριο του 1973 η Βασίλισσα βρίσκονταν σε «καμένα κάρβουνα» καθώς φοβόταν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για διαφάνεια στις εταιρικές συμμετοχές θα ανοίξει τα οικονομικά της προς δημόσια κριτική.
Ο ιδιωτικός δικηγόρος της Βασίλισσας ανέφερε ότι μίλησε με υπαλλήλους του τότε Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας σχετικά με τα προτεινόμενα νέα μέτρα στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι η Βασίλισσα ανησυχούσε για την πιθανότητα να αποκαλυφθούν οι ιδιωτικές της επενδύσεις.
Εν συνεχεία, η Downing Street πρότεινε τη συμπερίληψη μιας πρόσθετης ρήτρας στη νομοθεσία που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να απαλλάξει συγκεκριμένες εταιρείες από την υποχρεωτική αποκάλυψη των μετόχων.
Μετά τις γενικές εκλογές της ίδιας χρονιάς που έθεσαν το Εργατικό Κόμμα στην εξουσία, η κυβέρνηση Χάρολντ Γουίλσον διατήρησε το νομοσχέδιο αναλλοίωτο και έγινε νόμος το 1976.

Όταν ο Guardian επικοινώνησε με το Buckingham δεν απαντήθηκε καμία ερώτηση σχετικά με το λόμπι της Βασίλισσας.
Εκπρόσωπος της Βασίλισσας είπε μόνο στον «Guardian» ότι «η συναίνεση της Βασίλισσας είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία, με ρόλο κυριαρχίας καθαρά τυπικό.
Η συναίνεση χορηγείται πάντοτε από τον μονάρχη όταν ζητείται από την κυβέρνηση».


Forbes: Η προσωπική περιουσία της Ελισάβετ ενδέχεται να είναι πάνω από 530 εκατομμύρια δολάρια

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η πλουσιότερη από τη βασιλική οικογένεια.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes, η προσωπική περιουσία της ανέρχεται στα 530 εκατομμύρια δολάρια.
Τα χρήματά της προέρχονται κυρίως από προσωπικό της πλούτο, το εισόδημα και κρατικές επιχορηγήσεις.
Ο προσωπικός της πλούτος περιλαμβάνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της βασίλισσας και τα ιδιωτικά της ακίνητα.
Στα περιουσιακά της στοιχεία της περιλαμβάνονται το κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας και ο οίκος Sandringham στην Αγγλία που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Η αξία τους εκτιμάται ότι είναι 175 εκατομμύρια δολάρια.
Περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια προστέθηκαν στην προσωπική της περιουσία από τον ιππόδρομο, που είναι το χόμπι της βασίλισσας τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις δεκαετίε...

Τα έγγραφα που αποκαλύπτει ο Guardian με επισήμανση Confidential (εμπιστευτικό) από την δεκαετία του '70: 
1-f92d59bbfa_1.jpg5-d0a6645047.jpg4-5e89d5aac7.jpg3-7687bdf879.jpg2-c8267b85fb.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης