Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με περιορισμένο τζίρο προσπαθεί να ξεπεράσει τις 771 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με περιορισμένο τζίρο προσπαθεί να ξεπεράσει τις 771 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΕΣ: Εκεί αυτές σε νέα ιστορικά, εδώ εμείς στη μιζέρια. Τι να λέμε τώρα! Με discount οι ελληνικές μετοχές, αλλά μας έχουν αφήσει την τύχη μας οι μεγάλοι επενδυτές. Δηλαδή τι θα είναι ακριβή η αποτίμηση του χρηματιστηρίου στις 800 μονάδες; Για να δούμε σήμερα. Μεταβλητότητα αναμένεται αλλά το καλό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού ίσως μας βοηθήσει.

Στα σημαντικά για τη στήλη, τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας από τη Μυτιληναίος, τα οποία τα θεωρούμε ισχυρά αλλά και οι πωλήσεις της Jumbo τον Ιανουάριο, όπου παρά τους περιορισμούς και την περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας μέσα στο μήνα, κατάφεραν να φτάσουν τις αντίστοιχες περσινές πωλήσεις.

Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό από τον MSCI, αλλά αν έρθει θα είναι θετική εξέλιξη. Θέλουμε οι εισηγμένες να μην καθυστερήσουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης, ώστε να έχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται μία ολοκληρωμένη εικόνα. Ελπίζουμε να μας δώσουν και μία εικόνα για τους πρώτους μήνες του 2021. Τα νέα περιοριστικά μέτρα, σίγουρα θα επηρεάσουν κάποιες εισηγμένες, ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

ΑΓΟΡΑ: Με το ξεκίνημα πήγε στις 770 μονάδες αλλά ο τζίρος δεν ενθουσιάζει. Χρειάστηκαν 8 λεπτά για να πιάσει το 1 εκατ. ευρώ! Ίσως βελτιωθεί στη συνέχεια και με τι διάσπαση των 771 μονάδων, σημείο που δίνουν οι αναλυτές ως κρίσιμο για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες, άλλωστε δε γίνεται χωρίς αυτές.

Η Alpha Bank δείχνει πιο «ζωηρή» στα πρώτα λεπτά και έχει κάνει καλύτερο όγκο. Ακολουθεί η Πειραιώς. Οι δύο δηλαδή συστημικές που επηρεάστηκαν περισσότερο στην πρόσφατη διόρθωση της αγοράς. Η Eurobank βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με τις άλλες στα υψηλά του τρέχοντος έτους.

MSCI: Αύριο το βράδυ οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών. Δεν περιμένουν κάποια αλλαγή οι αναλυτές. Τρεις οι μετοχές του MSCI Greece Index, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Όπως αναφέρει η Optima Bank, ο MSCI Greece διαπραγματεύεται τα κέρδη της επόμενης χρήσης11,6 φορές έναντι 15,6 του δείκτη MSCI Emerging Markets. Το discount είναι μεγάλο.

ΟΠΑΠ: Παρά τα περιοριστικά μέτρα η μετοχή ξεκίνησε ανοδικά και βρίσκεται στα 10,73 ευρώ.

LAMDA: Έχουμε μπει στο Φεβρουάριο και ακόμα αναμένονται διάφορες εγκρίσεις. Άντε να δούμε πως θα ξεκινήσει το έργο.

ΕΥΔΑΠ: Με άνοδο η μετοχή και αρκετή απόσταση μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Περιμένει η αγορά πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία με το δημόσιο για το νερό και πόσο θα στοιχίσει στην εταιρεία. Ίσως θα έπρεπε να προχωρήσουν λίγο πιο γρήγορα…

ΕΧΑΕ: Βγαίνει μία αισιοδοξία από όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα σε κάποια webinar και αναφερόμαστε στις αυξήσεις κεφαλαίου και στην προοπτική νέων εισαγωγών. Βέβαια, τα έχουμε ξαναδεί αυτά σε παλαιότερες αναφορές από τη διοίκηση του ΧΑ, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν. Κρατάμε επομένως μικρό καλάθι, αλλά κάποια στιγμή ωριμάζουν οι συνθήκες.

Το ΧΑ πρέπει να βελτιώσει το προϊόν του. Να μπουν και άλλες εταιρείες. Να καταλάβουν ότι τους δίνει κύρος και να αντλήσουν κεφάλαια. Η μετοχή κατά την ταπεινή μας άποψη παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη, ειδικά μετά την πρόσφατη διόρθωση. Υποχώρησε βέβαια αρκετά ο τζίρος, αλλά δεν περιμέναμε ότι οι υψηλοί τζίροι θα διατηρηθούν. Αν βελτιώσουμε λίγο τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, θα μπορούσε και η μετοχή γρήγορα να κινηθεί και πάλι πάνω από τα 4 ευρώ.

AVE: Προχωράει σε απόσχιση του κλάδου ψυχαγωγικών πάρκων- λούνα παρκ στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες που έχουν κέρδος και συγκεκριμένα στον εμπορικό πυλώνα της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογία.

Ο εν λόγω κλάδος το 2019 είχε συμμετοχή στο τζίρο 4,86% και ζημιές 2,18 εκατ. ευρώ ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 1,3% και ζημιές 3,4 εκατ. ευρώ λόγω της πανδημίας. Γίνεται επομένως φανερό πως η απόσχισή του θα ωφελήσει την τελική γραμμή.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Νέα ανοδική κίνηση από τη μετοχή και με καλό όγκο για ξεκίνημα. Με περίπου 10 χιλ. τεμάχια στα 0,6650 ευρώ και στο +5,56% και η αποτίμηση στα 5,5 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα είναι αυτά που μας αρέσουν όπως έχουμε γράψει ξανά και η αποτίμησή τους στα βιβλία της εταιρείας.

CENERGY: Έχει μείνει αρκετό καιρό κάτω από τα ραντάρ. Όμως ανέκαμψε από τα 1,50 ευρώ και πλέον κινείται προς τα 1,77 ευρώ. Εκεί περίπου είναι μία καλή αντίσταση προς το δρόμο για τα 2 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης