Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστημονική μελέτη: Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιστημονική μελέτη: Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca
Τα ευρήματα της μελέτης περιπλέκουν την εμβολιαστική εκστρατεία
Σχετικά Άρθρα

Το εμβόλιο κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκε από την εταιρία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν φαίνεται να προστατεύει από την ήπια και μέτρια μορφή της νόσου που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού, γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα (8/2/2021)..
Αν και κανένας από τους περισσότερους από 2.000 ασθενείς στη μελέτη δεν απεβίωσε ή νοσηλεύτηκε, τα ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από καθηγητές, θα μπορούσαν να περιπλέξουν την εμβολιαστική εκστρατεία   για την ανάπτυξη εμβολίων καθώς αναδύονται νέα στελέχη.
Και στις δύο δοκιμές με ανθρώπους στο αίμα αυτών που εμβολιάστηκαν, το εμβόλιο έδειξε σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της ιικής παραλλαγής 501Y.V2, η οποία κυριαρχεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη που επικαλούνται οι Financial Times.
«Ένα σχήμα δύο δόσεων (του εμβολίου) δεν έδειξε προστασία έναντι του ήπιου-μέτριου Covid-19 λόγω της (νοτιοαφρικανικής παραλλαγής)», αναφέρει η μελέτη, προσθέτοντας ότι η αποτελεσματικότητα κατά των σοβαρών περιπτώσεων Covid-19, νοσηλείας και θανάτων δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρη.

Παραλλαγή Kent

Η λεγόμενη παραλλαγή Kent - την οποία το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε είναι εξίσου ευαίσθητη στο εμβόλιο με τις παλαιότερες παραλλαγές του ιού - έχει πλέον αποκτήσει τη μετάλλαξη E484K, η οποία υπάρχει στις παραλλαγές που τροφοδοτούν τις αυξήσεις του Covid-19 στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική .
Υπάρχουν προειδοποιήσεις για τη μελέτη, καθώς τα μεγέθη των δειγμάτων είναι σχετικά μικρά.
Στη μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Witwatersrand της Νότιας Αφρικής και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμμετείχαν 2.026 αρνητικά άτομα με HIV, με διάμεση ηλικία 31 ετών. Στη μισή ομάδα δόθηκε τουλάχιστον μία δόση εικονικού φαρμάκου (placebo), ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβόλιο.

Κάλεσμα αφύπνισης

Ο Tulio de Oliveira, ο οποίος είναι επικεφαλής του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης στη Νότια Αφρική, δήλωσε στους Financial Times ότι τα ευρήματα είνα ένα «κάλεσμα αφύπνισης για τον έλεγχο του ιού και την αύξηση της ανταπόκρισης στο Covid-19 στον κόσμο».
Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο ελπίζουν ότι τα εμβόλια θα μειώσουν ή θα εξαλείψουν εντελώς το βάρος της νοσηλείας, κάτι που θα επέτρεπε τη μείωση των lockdowns.
Παρόλο που είναι σημαντικό, είναι σχετικά λιγότερο επείγον να αποφευχθεί η συμπτωματική, αλλά ηπιότερη, λοίμωξη που δεν προχωρά σε νοσηλεία.
Οποιοδήποτε μειονέκτημα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίο τγς AstraZeneca θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς οι εταίροι παράγουν δισεκατομμύρια δόσεις σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το εμβόλιο εξακολουθεί να φαίνεται να είναι πλήρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου που προκαλείται από άλλες παραλλαγές του κορωναϊού, σύμφωνα με στοιχεία άλλων μελετών.
ft.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης