Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε αυστηρό lockdown Αττική και Θεσσαλονίκη τα Σαββατοκύριακα - Ανατροπή στην απόφαση για το take away

Σε αυστηρό lockdown Αττική και Θεσσαλονίκη τα Σαββατοκύριακα  - Ανατροπή στην απόφαση για το take away
Σταματά και το take away από τα καταστήματα εστίασης τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα, Χαλκιδική  και Θεσσαλονίκη
Σχετικά Άρθρα

Σε αυστηρό lockdowη βρίσκονται μια σειρά από περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η αρνητική επιδημιολογική εικόνα, πριν η χώρα μπει «στο κόκκινο».
Κι ενώ η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ανακοίνωσε σήμερα (6/6) το πρωί οτι απαγορεύεται τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως και η πώληση καφέ μέσω της διαδικασίας take away από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων, λίγες ώρες αργότερα το πήρε πίσω.

Ανακαλείται η απόφαση για το take away

Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες από την ανακοίνωση του Άδωνη Γεωργιάδη ότι απαγορεύεται το take away τα Σαββατοκύριακα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για να το πάρει πίσω!
Κι ενώ το πρωί (6/2) ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωνε μέσα από το ΣΚΑΙ ότι απαγορεύονται τα take away στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, λίγες ώρες αργότερα τα δεδομένα άλλαξαν!
«H Κυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του “take away” θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το “take away” θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα» διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ποιά είναι τα νέα μέτρα

Σε ισχύ τέθηκαν από το πρωί του Σαββάτου 6/2 και θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα νέα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο  Β - Αυξημένου Κινδύνου, δηλαδή στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές.
Στο πακέτο νέων μέτρων οδήγησαν τα  πολλαπλά αρνητικά στοιχεία τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, αφού τα κρούσματα ανά ημέρα έχουν ανέλθει από 625 σε 895 και ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει το 2,3%.
Παράλληλα, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 25 - 34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικία στα 43 χρόνια.
Όπως φαίνεται, σοβαρή είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού οι γονείς μεταδίδουν τον ιό τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που τις περισσότερες φορές μένουν μυστικές και δεν γίνεται επίσημα ιχνηλάτηση.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους επιδημιολόγους οι δήμοι Πατρέων και Χαλκιδέων, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική, με αύξηση των κρουσμάτων κατά 60% την τελευταία εβδομάδα και με ενεργά κρούσματα που υπολογίζονται σε 4.000.
Αύξηση παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, ο  μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 150 ανά ημέρα και στην Αττική 70-80.
Η πληρότητα σε απλές κλίνες στην Αττική είναι 52%, ενώ 60% είναι στις ΜΕΘ.


Νέα μέτρα στήριξης της εστίασης

Για τα μέτρα στήριξης της εστίασης που ανακοίνωσε χθες (5/2) ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του κλάδους, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, αντί για τον Μάρτιο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. «Στην εστίαση και τον Μάρτιο το ενοίκιό θα είναι στο μηδέν, και μειωμένο ΦΠΑ θα έχει για μεγαλύτερο διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, και η επιστρεπτέα προκαταβολή 6 θα αρχίσει τον Φεβρουάριο αντί για τον Μάρτιο. Με το νέο μέτρο της πληρωμής του 80%, αφορολόγητο και ακατάσχετο, τώρα που θα γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών, θα δουν οι άνθρωποι αυτοί σοβαρά χρήματα στους λογαριασμούς τους», ανέφερε ο ίδιος.
Επιπλέον, για την επιδότηση των παγίων δαπανών, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. «Σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ανέβηκε το όριο του de minimis, δηλαδή της δυνατότητας απευθείας κρατικής ενισχύσεως σε επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Είμαστε στο τέλος της πανδημίας

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να μπει φρένο στη διασπορά του ιού και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. «Αντιλαμβανόμαστε την πολύ μεγάλη κόπωση που υπάρχει, γιατί είναι πολλοί πια οι μήνες που έχει κρατήσει αυτή η προσπάθεια, αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού και την έξοδό μας από τον χειμώνα είμαστε στο τελευταίο δίμηνο αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Είναι σημαντικό τώρα να μην τιναχτούν όλα στον αέρα. Γι’ αυτό κι ελήφθησαν τα μέτρα, όμως ήταν απαραίτητα για να ανασχεθεί το τρίτο κύμα», κατέληξε.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά το Σάββατο 6/2 σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Πώς λειτουργεί η αγορά

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα 6/2 στις 06:00το πρωί και συγκεκριμένα:

  • Αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
  • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • Αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων.
  • Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 6/2 και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω:

  • Ο δήμος Εορδαίας,
  • Ο δήμος Θηβαίων,
  • Οο δήμος Τανάγρας,
  • Ο δήμος Σπάρτης,
  • Ο δήμος Ζακύνθου,
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
  • Ο δήμος Ρεθύμνης
  • Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
  • Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
  • Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
  • Ο δήμος Τεμπών

Mέχρι τις 18:00  το απόγευμα θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα στις ΠΕ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Παράλληλα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από το Σάββατο  6 Φεβρουαρίου στις 06:00  το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Φεβρουαρίου απαγορεύεται μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης. Απαγορεύεται η πώληση καφέ μέσω της διαδικασίας take away απαγορεύεται και από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων που η πώληση καφέ δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα.

    Η υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) θα λειτουργεί κανονικά. Σημειώνεται ότι κατά τις προαναφερθείσες ημέρες επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας

  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Ανοιχτά δημοτικά, γυμνάσια σε κόκκινες περιοχές-  Στις 4.400 τα ενεργά κρούσματα σε Αττική

Την απόφαση να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έλαβε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αν και σημειώνεται αύξηση τόσο των ενεργών κρουσμάτων όσο και του αριθμού των νοσηελευομένων.
Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν πλέον σε όλη την Ελλάδα τα 8.500 και αφορούν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44, γεγονός που εξηγεί και τη μείωση της διάμεσης ηλικίας στα 43 έτη.
Στην Αττική, αύξηση παρατηρείται σε όλες τις γειτονιές, με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 4.400, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η άνοδος υπολογίζεται στο 30%.
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει όμως και η αύξηση των νοσηλευομένων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 1.600 σε όλη την Ελλάδα και ο μέσος όρος είναι 150 εισαγωγές την ημέρα, εκ των οποίων οι 70-80 αφορούν στην Αττική.
Μάλιστα, το 77% των νοσηλευομένων είναι πολίτες άνω των 55 ετών, ηλικίες δηλαδή που εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα.
Η πληρότητα των απλών κλινών βρίσκεται στο 52% και των ΜΕΘ στο 62%.

Στους 5.922 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ στην τελευταία ενημέρωση της Παρασκευής 5/2  ανακοίνωσε 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.195, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 162.107 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.922 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 246 (72,8% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).


1111111111111111111111.jpg


22222222222222222222222222.jpg

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

33333333333333333.jpg

 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

 

44444444444.jpg


Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται σε ηλικίες άνω των 65 ετών - Από τις 12/2 ο εμβολιασμός για ηλικίες 60-64

Στη γραμμή και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθεί τελικά και η Ελλάδα, που τελικά δεν θα χορηγήσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της AstraZeneca σε άτομα των 65 ετών.
Σύμφωνα, δε, με την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού, στις 12 Φεβρουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64 ετών.
Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα (8/2/2021), οπότε και αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.
«Η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας είναι το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγηθεί και στη χώρα μας, σε ηλικίες κάτω των 65 ετών είχε επιβεβαίωσει νωρίτερα στον Σκάι η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών.
Το θέμα της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου στις ηλικίες άνω των 65, αποτελεί σημείο αιχμής, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και επιστήμονες να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του.
Σημειώνεται πως κι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Πολωνία, έχουν αποφασίσει να μην χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης