Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αλλαγή δεδομένων για GameStop - Η επενδυτική «μανία» δεν ήταν εξέγερση μικρομετόχων - Θεσμικοί επενδυτές πίσω από το ράλι

Αλλαγή δεδομένων για GameStop - Η επενδυτική «μανία» δεν ήταν εξέγερση μικρομετόχων - Θεσμικοί επενδυτές πίσω από το ράλι
Οι μετοχές των AMC Entertainment και Plug Power, δύο ονόματα που εμπλέκονται στην τρέλα των συναλλαγών μαζί με τη GameStop, ήταν δημοφιλείς αγορές μεταξύ των μικροεπενδυτών σύμφωνα με την JPMorgan,
Σχετικά Άρθρα

Μια ματιά στις 10 μετοχές που έχουν αγοραστεί περισσότερο από τους μικροεπενδυτές κατά τη διάρκεια της μανίας της αγοράς τον Ιανουάριο του 2021, δείχνει το παράδοξο να απουσιάζει η μεγάλλη πρωταγωνίστρια μετοχή, αυτή της GameStop.
Οι μετοχές των AMC Entertainment και Plug Power, δύο ονόματα που εμπλέκονται στην τρέλα των συναλλαγών μαζί με τη GameStop, ήταν δημοφιλείς αγορές μεταξύ των μικροεπενδυτών σύμφωνα με την JPMorgan, αλλά η αδιαμφισβήτη κορωνίδα εκδίκησης των μικρομετόχων κατά της Wall Street, η GameStop απουσιάζει από τη λίστα.
106835831-1612480941269-20210204_top_stocks_retail_investors_web.png

Η επικρατούσα αφήγηση ήταν ότι μια ομάδα μικροεπενδυτών εμπνευσμένων από το Reddit ξεσηκώθηκε ενάντια στη Wall Street αγοράζοντας το GameStop μαζικά, αναγκάζοντας σε short squeeze τους επαγγελματίες διαχειριστές hedge fund, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καλύψουν τις θέσεις short που είχαν ανοίξει για να μην υποστούν καταστροφικές απώλειες.
Ωστόσο, πολλά σημάδια δείχνουν ότι οι θεσμικοί επενδυτές ήταν οι μεγάλοι μοχλοί της εκτίναξης της τιμής της GameStop.
«Παρόλο που οι μικροεπενδυτές απεικονίστηκαν ως ο κύριος μοχλός του ακραίου ράλι τιμών που βίωσαν ορισμένες μετοχές, η πραγματική εικόνα μπορεί να είναι τελείως διαφορετική», δήλωσε η αναλυτής της JPMorgan Peng Cheng.
Η JPMorgan χρησιμοποιεί δημόσια δεδομένα από αγορές μετοχών και εφαρμόζει μια δική της μεθοδολογία για να προσδιορίσει ποιες ροές προέρχονται από μικροεπενδυτές.
Η GameStop ήταν στο νούμερο 15 στη λίστα αγορώβ από μικροεπενδυτές για τον Ιανουάριο του 2021.
Ο αρχάριοι επενδυτές που εμφανίστηκαν ως «τιμωροί» των επαγγελματιών διαχειριστών χαρτοφυλακίων και των χρηματιστηριακών αγορών τράβηξε την περισσότερη προσοχή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας φωτογραφίες των θέσεών τους «σταυρώνοντας» τη Robinhood και άλλους χρηματιστηριακούς όταν οι εταιρείες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις συναλλαγές για τις μετοχές που είχε εκτοξευτεί η τιμή τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Reddit WallStreetBets αύξησε στους 8,5 εκατομμύρια τους συνδρομητές της.
Ωστόσο, είναι πιθανό ο θόρυβος από το πλήθος των μικρομετόχων να έστρεψε πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα για το τι πραγματικά έγινε.
«Ίσως δεν είναι μόνο ο Δαυίδ ένάντια στο Γολιάθ», δήλωσε ο αναλυτής της JMP Securities, Devin Ryan.
«Νομίζω ότι είναι λογικό να πούμε ότι οι θεσμικοί επενδυτές ήταν επίσης πολύ ενεργοί σε αυτές τις μετοχές την περασμένη εβδομάδα, επειδή υπάρχουν θεσμικοί επενδυτές που συμμετέχουν σε μετοχές που έχουν αυξημένο όγκο συναλλαγών.
Οι μικροεπενδυτές ήταν στην πραγματικότητα καθαροί πωλητές της μετοχής της GameStop από την Τρίτη έως την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα (25/1-29/1, σύμφωνα με στοιχεία της Citadel Securities.
106834840-1612376569097-Chart_PNG.png

 «Αυτό που συνέβαινε στις μετοχές, ανάγκασε τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης (hedge funds) να προχωρήσουν σε συναλλαγές είτε για να καλύψουν τις θέσεις τους είτε για να επωφεληθούν από την εκρηκτική άνοδο των τιμών», δήλωσε ο αναλυτής του Piper Sandler Richard Repetto.
Το hedge fund Senvest Management που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, κέρδισε 700 εκατομμύρια δολάρια από τη μανία του GameStop, ανέφερε η Wall Street Journal.
gamestop_3.JPG

Ο όγκος αγορών από μικροεπενδυτές ήταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ στο 50% την Τρίτη 26/1, αλλά μειώθηκε πάνω από 5% την επόμενη μέρα, σηματοδοτώντας μείωση των αγορών από μικροεπενδυτές.
«Εάν η μανία των αγορών ήταν μόνο από μικροεπενδυτές, αυτό το ποσοστό θα είχε παραμείνει το ίδιο, αν δεν είχε αυξηθεί», δήλωσε ο μανία.
Το πιο πιθανό ήταν ότι τα Hedge Funds ανέβηκαν στον κύμα και προσπάθησαν να επωφεληθούν», πρόσθεσε.
Οι περιορισμοί στις συναλλαγές από χρηματιστηριακούς μεσίτες όπως η Robinhood και η Interactive Brokers για συγκεκριμένους τίτλους μετοχών από την Πέμπτη 28/1 της περασμένης εβδομάδας θα μπορούσαν να συνέβαλαν στην πτώση των συναλλαγών εκείνη την ημέρα και την περασμένη Παρασκευή 29/1.

Wall Street εναντίον Wall Street

Το αφήγημα της προγηγούμενης εβδομάδας ήταν μια μάχη «Δαυίδ εναντίοβ Γολιάθ» μεταξύ των… τρελών μικροεπενδυτών της Reddit στα κοινωνικά μέσα και των μεγάλων αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης που είχαν ανοίξει θέσεις «short» στην μετοχή της GameStop.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του «short-seller» Carson Block, εκτιμούν ότι η μάχη ήταν Wall Street εναντίον της Wall Street.
Σύμφωνα με αναλυτή της UBS που έχουν παρακολουθήσει μάχες «short-squeeze» στο παρελθόν, υποψιάζονται ότι κάτι άλλο έπαιζε στις αγορές εκτός μόνο από τους αρχάριους επενδυτές.
«Έχω... υποψίες ότι δεν είναι εκδημοκρατισμός.
Δεν είμαι σίγουρος ότι όλα όσα διαβάζετε προέρχονται από μικροεπενδυτές» ανέφερε αναλυτής της UBS στο CNBC.
«Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχουν μερικοί μεγάλοι επαγγελματίες εκεί που θέλουν να μετατρέψουν το πλήθος σε όχλο και να τους κάνουν να επιτεθούν στα hedge funds κερδίζοντας από αυτό».
Ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Todd Henderson, του οποίου η έρευνα ειδικεύεται σε εταιρείες, κανονισμούς για κινητές αξίες και νομικά και οικονομικά, πιστεύει ότι τα hedge funds ήταν η κινητήρια δύναμη της εκτόξευσης της τιμής της μετοχή της GameStop.
«Νομίζω ότι αυτό που έγινε τελικά ήταν ότι οι μεγάλοι επενδυτές ήτα τελικά αυτοί που συνεργάστηκαν με άλλους επενδυτές και προκάλεσαν τη φρενίτιδα της αγοραστικής μανίας», δήλωσε ο Henderson.
Ο Henderson θεωρεί ότι τα hedge funds αγόρασαν τεράστιες δέσμες μετοχών, οι οποίες διαφορετικά θα είχαν δανειστεί ελεύθερα σε short sellers.
Αυτό δημιούργησε μια τεράστια έλλειψη μετοχών για τους short sellers που δεν ήταν εύκολο πλέον να δανειστούν καθιστώντας πιο δύσκολο πλέον να μπορούν να ανοίξουν «short θέσεις» εναντίον της μετοχής.
Οι απελπισμένοι πωλητές έπρεπε να βρουν νέες μετοχές για να δανειστούν, αλλά η προσφορά περιορίστηκε.
«Όλος αυτός ο πληθωρισμός τιμών πιθανότατα οφείλεται σε εκδικητικά αμοιβαία κεφάλαια που προσπαθούν να στριμώξουν στη γωνία hedge fund που είχαν «short» θέεις στην GameStop», δήλωσε ο Henderson.
106835809-1612478753515-newplot_95.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης