Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: «Κλάδος ελαίας» στον Biden (ΗΠΑ) με εξάμηνη αναστολή των δασμών – Ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο

ΕΕ: «Κλάδος ελαίας» στον Biden (ΗΠΑ) με εξάμηνη αναστολή των δασμών – Ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο
Στα σενάρια που εξετάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen περιλαμβάνεται το «πάγωμα» δασμών που σχετίζονται με τις αερομεταφορές και την αγορά των μετάλλων
Σχετικά Άρθρα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει εξάμηνη αναστολή των δασμών προς τις ΗΠΑ στον πρόεδρο Joe Biden, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.
Η τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται σύντομα, κατά τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επιτροπής, Eric Mamer, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Τα αγκάθια

Οι σύμβουλοι της Von der Leyen για το Εμπόριο της πρότειναν να επιδιώξει «πάγωμα» των δασμών που σχετίζονται τις αερομεταφορές και την αγορά των μετάλλων που έχουν πλήξει ευρωπαϊκά και αμερικανικά προϊόντα αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν οι πηγές του δημοσιεύματος.
Αυτό θα επέτρεπε στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Παρελθόν

Η ΕΕ είναι πρόθυμη να θέσει τέρμα σε μακροχρόνιες εμπορικές διαμάχες - η αντιπαράθεση για τα αεροσκάφη διήρκεσε 17 χρόνια - ενώ αναθερμαίνει τις εμπορικές με τις ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν σε δεινό σημείο κατά τη διάρκεια της θητείας του Donald Trump όταν δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν «εχθρός» της Ουάσιγκτον.
«Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε πίσω μας αυτές τις επιμέρους διμερείς εμπορικές διαφωνίες και να επικεντρωθούμε πραγματικά στην ευρύτερη ατζέντα του διεθνούς εμπορίου», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Valdis Dombrovskis σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το γερμανικό Ίδρυμα Marshall την 1η Φεβρουαρίου.

Αντίποινα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξουσιοδότησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε εξαγωγές ύψους 11,5 δισ. δολ. και από τις δύο πλευρές εξαιτίας της παράνομης κρατικής βοήθειας στους αερομεταφορείς Αirbus και την Boeing.
Οι δασμοί έπληξαν τμήματα μία σειρά από κλάδους όπως οι αερομεταφορές καθώς και μια σειρά από άσχετους τομείς όπως το κρασί, τα οινοπνευματώδη, οι ελιές, τα τρακτέρ και τα βιντεοπαιχνίδια.
Οι προσπάθειες επίτευξης ενός συμβιβασμού κατέρρευσαν καθώς οι ΗΠΑ επέβαλαν ως αντίποινα νέους δασμούς την 30ή Δεκεμβρίου.
Oι αποφάσεις του ΠΟΕ
WHO_APO.PNG
Μοτοσικλέτες και τζιν

Το 2018, ο Trump επικαλέσθηκε νομοθεσία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου για να εισαγάγει δασμό 25% για το χάλυβα και φόρο 10% για προϊόντα αλουμινίου  επικαλούμενος ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Η ΕΕ αμφισβήτησε τη νομιμότητα αυτού του μέτρου και απάντησε με αντίποινα δασμούς περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικάνικά προϊόντα.
Η ΕΕ έχει θέσει στο στόχαστρο αμερικανικά αγαθά, όπως μοτοσικλέτες Harley-Davidson Inc., τζιν Levi Strauss & Co. και ουίσκι.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τον Ιούνιο, η ΕΕ θα είναι σε θέση να επιβάλει δασμούς σε επιπλέον 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ επί των αμερικανικών αγαθών.
Οι Ευρωπαίοι είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια μακροχρόνια συμφωνία σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών και το αδιέξοδο σχετικά σχετικά με το ποιος θα γίνει ο επόμενος επικεφαλής του ΠΟΕ φαίνεται να πλησιάζει στην άρση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης