Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ποιες προσδοκίες (δεν) δημιουργεί η Προεδρία Biden στην ελληνική διπλωματία

Ποιες προσδοκίες (δεν) δημιουργεί η Προεδρία Biden στην ελληνική διπλωματία
Σε ποια κεφάλαια της ελληνικής διπλωματίας μπορεί να έχει επίδραση η νέα πολιτική των ΗΠΑ;
Σχετικά Άρθρα

Προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει η εκλογή Joe Biden στο τιμόνι της Προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κυρίως, στα θέματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία.
Το σίγουρο είναι ότι η διοίκηση Biden - Haris θα είναι διαφορετικού ύφους αλλά και στρατηγικής στα θέματα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ένθερμη υποδοχή σύσσωμης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας προς την νέα Προεδρία δείχνει ότι η ελληνική πλευρά θέλει να συσφίξει πάρα πολύ τις σχέσεις με την διοίκηση Biden.
Άλλωστε, η επίσημη καμπάνια Biden είχε συγκεκριμένο κεφάλαιο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κάτι που δεν είχε η καμπάνια Trump.
Αναλυτές από όλο τον κόσμο θεωρούν ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα βελτιώσει την σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη κάτι που δια της αντανακλάσεως εξυπηρετεί και την Ελλάδα.
Ωστόσο, σε ποια κεφάλαια της ελληνικής διπλωματίας μπορεί να έχει επίδραση η νέα πολιτική των ΗΠΑ;

Ενίσχυση της παρουσίας αμερικανικού στρατού στις βάσεις στην Ελλάδα

Η διοίκηση Biden θέλει να διατηρήσει ισχυρή την στρατιωτική της παρουσία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη νευραλγικής σημασίας βάση της Σούδας.
Είναι η μεγάλη του βάση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, υπάρχει και το στρατηγείο στην Λάρισα/Βόλο όπου διατηρεί σημαντικές δυνάμεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, στην αεροπορική βάση Λάρισας (110 ΠΜ) οι Αμερικανοί θα διαθέτουν μόνιμο «ορμητήριο» για τα σύγχρονα αμερικανικά «μάτια», τα UAVs ΜQ-9 Reaper.
Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιαστεί εκεί από αμερικανική εταιρεία ένα UAV τελευταίας τεχνολογίας.
Στο ελληνικό Πεντάγωνο θεωρούν ότι η σταθερή παρουσία αμερικανικών UAV θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τεχνογνωσία στον κρίσιμο τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τομέα στον οποίο υστερούμε σημαντικά.
Τέλος, θα θελήσει να ισχυροποιήσει και την παρουσία των Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη καθώς από αυτό το σημείο ελέγχουν τα Βαλκάνια, τα Δαρδανέλια και το Αιγαίο.

Από την ουδετερότητα Trump απέναντι στη Ρωσία, στην μείωση της ρωσικής επιρροής

Η τρανταχτή ουδετερότητα του απερχόμενου Trump απέναντι στην Ρωσία και στην ρωσική επιρροή στην Μεσόγειο, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θα αλλάξει.
Η αναχαίτιση της ρωσικής επιρροής ειδικά στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα αποτελέσει προτεραιότητα για τον Joe Biden.
Στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει κάποιες σημαντικές συμμαχίες.
Όπως για παράδειγμα του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εν μέρει με την Σαουδική Αραβία.
Με το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και την Κύπρο η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μία μεγάλη βεντάλια συμμαχίας.
Με αυτές τις χώρες οι ΗΠΑ έχει σταθερούς δεσμούς.
Δύσκολα θα τους αλλάξει ωστόσο η νέα διοίκηση τι θα πράξει με την μπερδεμένη υπόθεση Λιβύη;

Θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο

Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η στάση του νέου Προέδρου απέναντι στην ελληνοτουρκική κρίση, η οποία έχει μπει προσώρας σε φάση ύφεσης εξαιτίας των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν σε λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι σίγουρο ότι ο νέος Πρόεδρος δεν θέλει να αφήσει τις ΗΠΑ σε ρόλο κομπάρσου και την Γερμανία σε ρόλο πρωταγωνιστή-διαμεσολαβητή για τα ελληνοτουρκικά.
Η διοίκηση Trump ήταν φανερό μη παρεμβατική στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ θα εξισορροπήσει την μονόπλευρη πολιτική ατιμωρησίας της Merkel απέναντι στην Τουρκία.
Η Γερμανία, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία που φτάνουν το 70% των επενδύσεων στην χώρα.
Αυτή η αλληλεξάρτηση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές χώρες αντανακλάται και στην απροθυμία τους να της επιβάλουν ισχυρές κυρώσεις.
Ειδικά αυτές που αφορούν στην τελωνειακή ένωση και την περικοπή εξαγωγών στην χώρα αυτή.
Ωστόσο, σύμφωνα με την καμπάνια Biden, ο νέος Πρόεδρος - σε αντίθεση με τον πρόεδρο Trump - θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Με ποιον τρόπο, όμως;
Εδώ βέβαια, δεν αναφέρει την περίπτωση των παράνομων ερευνών από τα τουρκικά πλοία μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι επισήμως για την επίσημη αμερικανική διπλωματική γλώσσα, τα νερά τα οποία κινήθηκε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis είναι «αμφισβητούμενα» με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

Οι ισχυρές σχέσεις του με τους Ορθόδοξους ομογενείς

Επίσης, σύμφωνα με την προεκλογική του καμπάνια ο νέος Πρόεδρος θα δείξει αυξημένη ευαισθησία ως προς την θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Άλλωστε, έχει πολύ στενούς δεσμούς με τους ομογενείς ορθοδόξους.
Στενός του σύμβουλος υπήρξε ο υιός του Aλεξ Καρλούτσου, του αρχιερατικού επιτρόπου της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής ο οποίος είναι φίλος της οικογένειας Biden 40 χρόνια τώρα.

Δύσκολη η επανεμπλοκή των ΗΠΑ στην Συρία με νέα συμμαχία με τους Κούρδους

Ο νέος Πρόεδρος δεν είναι φίλος του Erdoagn , όπως ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος για τον Trump.
Ο τελευταίος είχε εκφραστεί προσωπικά με πολύ θετικό τρόπο για τον Τούρκο Πρόεδρο και μάλιστα τον είχε κατατάξει στους ηγέτες- σκακιστές παγκόσμιας κλάσης…
Ο νέος Πρόεδρος δεν θεωρείται φίλος με το τουρκικό λόμπι. Ωστόσο, υπάρχει και μία συνέχεια στην αμερικανική πολιτική που ο νέος Πρόεδρος δεν μπορεί να παραβλέψει.
Για παράδειγμα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο Biden να εμπλακεί εκ νέου με την Συρία και να αναθερμάνει την συμμαχία με τους Κούρδους, όταν πριν καιρό τη συμμαχία αυτή την είχε χαλάσει ο απελθόντας Πρόεδρος.
Εάν το επιχειρήσει, είναι βέβαιο ότι θα έρθει σε νέα ρήξη με την Ρωσία και την Τουρκία, θα προκληθούν νέες αιματοχυσίες στην περιοχή των συνόρων και εν τέλει θα αναζωπυρωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Δηλαδή, στην ουσία θα δυναμώσει ένα «όπλο» για την Τουρκία η οποία «εκβιάζει» την Ευρώπη, προκειμένου να λαμβάνει περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Επίσης, ο Biden δεν συμφώνησε με την εμπλοκή της Τουρκίας στο πόλεμο Αζερμπαιτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπαχ. Πλέον η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή.
Τώρα τι θα πράξουν οι ΗΠΑ;

Τι θα κάνει με τις κυρώσεις προς Τουρκία και τι δρόμο θα ακολουθήσει πλέον το ΝΑΤΟ με Biden Πρόεδρο;

Αυτό που προσβλέπει η ελληνική διπλωματία είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, να συνεχίσει το δόγμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία για το ζήτημα των S-400.
Ήδη έχουν ψηφιστεί κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία που χρησιμοποίησε οπλικό σύστημα από χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.
Ο υποψήφιος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο την επέκταση των τιμωρητικών μέτρων κατά της Άγκυρας για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Άγκυρα, αντέδρασε αποσπασματικά τονίζοντας ότι ενδεχομένως να πάρει και άλλες συστοιχίες πυραύλων s-400.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος», τόνισε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας γεμίζοντας προσδοκίες στην Ελλάδα ότι η νέα διοίκηση δεν θα χαϊδέψει τον Erdogan.
Αυτό μπορεί να σημαίνει και αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ΝΑΤΟ;
Να τονίσουμε ότι ο Γιενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δεν ήταν ιδιαίτερα φίλα προσκείμενος στις ελληνικές θέσεις, ακολουθώντας την πολιτική του Βερολίνου.
Οι ΗΠΑ του Trump και η Merkel είχαν έρθει σε ρήξη για την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, αφήνοντας ένα κενό διοίκησης μιας και ο απελθόντας Πρόεδρος είχε κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ότι, εν πολλοίς ενεργεί, μόνο για τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Υπήρχε, μάλιστα, και η ρητορική ότι εάν επανεκλεγεί ο Trump θα βγάλει εκτός ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ.
Η Γερμανία, επισήμως, έχει αναφέρει ότι με τις ΗΠΑ του Trump οι σχέσεις έγιναν περίπλοκες.
Η διοίκηση Biden έρχεται να επουλώσει αυτές τις πληγές και να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αλλά σε ποια κατεύθυνση;
Προς τα συμφέροντα της Γερμανίας ή των ΗΠΑ;
Και τι αντίκτυπο θα έχει η νέα κατεύθυνση στο μηχανισμό αποκλιμάκωσης επεισοδίου Ελλάδας και Τουρκίας;

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης