Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της covid η Ευρώπη – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

ΠΟΥ: Να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της covid η Ευρώπη – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη η Ευρώπη να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της covid επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων του ιού στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό
Οι συνήθως ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αυξήσουν δραστικά τις παραγωγικές δυνατότητές τους, αυτό έχουμε ανάγκη» αναφέρει σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Kluge, τονίζοντας ότι στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει μόλις το 2,5%.
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού ο Kluge δεν κρύβει την ανησυχία του, αναφέροντας πως «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα».
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλουχίας του γονιδιώματος του κορωνοϊού.
Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές» ανέφερε ο Kluge.

Σε 37 χώρες η βρετανική μετάλλαξη, σε 17 η νοτιοαφρικάνικη

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.
Μολονότι η κατάσταση μοιάζει αυτή τη στιγμή πιο δύσκολη σε σχέση με την εποχή που άρχισαν να διανέμονται τα πρώτα εμβόλια, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν αισιόδοξοι.
«Θα είμαι ειλικρινής: πιστεύω ότι το τούνελ θα είναι λίγο πιο μεγάλο απ΄ ό,τι θεωρούσαμε τον Δεκέμβριο, όμως αυτή θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με την προηγούμενη.
«Η» λύση, ή «η» στρατηγική δεν υπάρχουν.
Πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και βρισκόμαστε στη διαδικασία να βελτιωνόμαστε» τόνισε ο Kluge, o οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τις χώρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν εμβόλια, προτείνοντας οι πλούσιες χώρες να επιταχύνουν τη διάθεση δόσεων σε φτωχές χώρες αφού πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης