Τελευταία Νέα
Speculator

Βαρύ το «ιικό φορτίο» στο ΧΑ - Η… «συσχέτιση» με τη μετοχή της TUI

Βαρύ το «ιικό φορτίο» στο ΧΑ - Η… «συσχέτιση» με τη μετοχή της TUI

«Η πορεία του ΧΑ θυμίζει τη μετοχή της TUI, η οποία επίσης εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού και φυσικά από την πορεία των εμβολιασμών και της πανδημίας συνολικά»

Σχετικά Άρθρα
Τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, την επιβάρυνση του ιικού φορτίου και η σύγκριση με την πορεία της πανδημίας τον περασμένο Οκτώβρη, θορύβησαν τους επενδυτές.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η πορεία του ΧΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις δικαιολογείται από την ειδησεογραφία.
Όπως σημειώνουν, το ΧΑ το τελευταίο δίμηνο κατέγραψε μεγάλη άνοδο λόγω της προοπτικής εξόδου σε μία κανονικότητα στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
Η επιστροφή όμως φαίνεται πως πηγαίνει για αρκετά αργότερα, αφού από τη μία οι εμβολιασμοί καθυστερούν και από την άλλη έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα λέγεται πως είναι μεγαλύτερη από αυτή του Οκτωβρίου.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος της αδυναμίας της αγοράς το τελευταίο διάστημα, καθώς στέλνει μήνυμα πως η έξοδος θα καθυστερήσει περισσότερο από όσο είχαν αρχικά προεξοφλήσει οι επενδυτές.
Η μετάθεση της κανονικότητας, σημαίνει καθυστέρηση της ανάκαμψης και πίεση στα οικονομικά της χώρας, εξέλιξη που χρηματιστηριακά αποτυπώνεται κυρίως στην πορεία των τραπεζικών μετοχών.
Επιπλέον σημειώνουν κάποια στελέχη της αγοράς πως οι εισροές στις αναδυόμενες αγορές τους δύο τελευταίους μήνες ήταν υψηλές, όπως και στο ΧΑ.
Το τελευταίο διάστημα μειώνονται όμως οι ροές στο εξωτερικό και αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί και στο ΧΑ με την καθίζηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα.

Η «συσχέτιση» του ΧΑ με τη μετοχή της TUI

Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς, στην προσπάθειά του να εξηγήσει στο ΒΝ την αδυναμία του ΧΑ, συσχέτισε την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τη μετοχή του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου, δηλαδή με τη μετοχή της TUI.
Όπως σημείωνε, η Ελλάδα είναι μία τουριστική βιομηχανία και όσο καθυστερεί η επιστροφή στην κανονικότητα, αυξάνεται ο κίνδυνος να μην ανακάμψει ο τουρισμός.
Δεν είναι τυχαίο, τόνιζε, πως η πορεία του ΧΑ θυμίζει τη μετοχή της TUI, η οποία επίσης εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού και φυσικά από την πορεία των εμβολιασμών και της πανδημίας συνολικά.
Το διάγραμμα της μετοχής της TUI δείχνει πως ο τίτλος έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του Μαρτίου αλλά απέχει σημαντικά από τα υψηλά που είχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Ανάλογη είναι και η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ.
Να σημειωθεί πως η Capital Economics, σημείωνε σε ανάλυσή της πως θα είναι μεγάλο το πλήγμα για την Ελλάδα αν χαθεί και η τουριστική σεζόν του 2021.
kat1.JPG

kat2.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης