Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Λανθασμένη «συνταγή» η λιτότητα, η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Λανθασμένη «συνταγή» η λιτότητα, η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις

Εφάπαξ οικογενειακό επίδομα 150 ευρώ για κάθε παιδί και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες τα μέτρα για την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου όταν ερωτήθηκε εάν το λεγόμενο «φρένο χρέους» πρέπει να ανασταλεί το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ενώ επισήμανε ότι η επιλογή της λιτότητας αποτελεί λανθασμένη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία στις επόμενες εθνικές εκλογές φέτος, ρωτήθηκε εάν το συνταγματικά επιβαλλόμενο «φρένο χρέους» θα πρέπει να ανασταλεί για τρίτη συνεχή χρονιά.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια συζήτηση που έχει διχάσει το συγκυβερνων κόμμα CDU.

Κοινωνική συνοχή

«Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αποφασίσουμε πολύ συγκεκριμένα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις», δήλωσε τστο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Deutschlandfunk. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε ένα καλό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Θα ήταν παρανοϊκό να προβούμε σε περικοπές (σ.σ. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας), συμπλήρωσε.
«Και θα ήταν οικονομικά λανθασμένο να υιοθετήσουμε πολιτική λιτότητας και να μειώσουμε τις επενδύσεις.
Έτσι, το ερώτημα είναι πώς κινητοποιούμε τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε μια ισχυρή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε.

Νέα μέτρα στήριξης

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού, ήρθε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Angela Merkel στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων καταβολής επιδόματος παιδιού και της επέκταση της μείωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας στα εστιατόρια, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει το κυβερνητικό έγγραφο, τα κυβερνώντα κόμματα συμφώνησαν ότι τα εστιατόρια δεν θα είναι δυνατόν να επωφεληθούν από τη μείωση του ΦΠΑ έως τις 30 Ιουνίου από τη στιγμή που παραμένουν κλειστά, άγνωστο έως πότε καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Εστιατόρια

«Η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης θα επεκταθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, παραμένοντας στο τωρινό ποσοστό στο 7%» αναφέρεται σε κείμενο του υποργείο Οικονομίας το οποίο αποκάλυψε το Reuters.
Επιπλέον προβλέπεται κάθε οικογένεια θα λάβει ένα εφάπαξ επίδομα ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ επίσης το ίδιο ποσό εφάπαξ θα καταβληθεί σε εκείνους που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Περιοριστικά μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο η Γερμανία έχει εφαρμόσει ένα από τα πιο αυστηρά lockdowns, με τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα ξενοδοχεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης